5 sporturi de iarna pentru mentinerea sanatatii
Generalitati
SusLunile ianuarie si februarie sunt ideale pentru practicarea sporturilor de iarna. Temperaturile sunt mai scazute, favorizand mentinerea stratului de zapada.
Patinajul, schiatul, snowboardingul, dar si joggingul sau drumetiile montane sunt sporturi care previn o serie de boli, mentinand in acelasi timp organismul in forma.
Cuprins articol
Efectele lipsei miscarii in lunile de iarna
SusIarna, efortul fizic depus este mai mic comparativ cu perioadele in care temperaturile sunt mai ridicate. Acest lucru poate avea repercusiuni negative asupra organismului.
Din cauza lipsei miscarii, scade forta si rezistenta fizica. In plus, cu cat o persoana face mai putine miscari, cu atat va fi utilizata mai putina glucoza din sange, crescand riscul dezvoltarii diabetului zaharat.
Mai mult, creste riscul bolilor de inima, intrucat enzimele care pastreaza sub control grasimile din sange sunt inactive. De asemenea, creste posibilitatea dezvoltarii depresiei, deoarece din cauza scaderii fluxului de sange la creier ajung mai putine endorfine raspunzatoare de starea generala de bine a organismului.
Sporturile care cresc rezistenta fizica pe timp de iarna
SusPatinajul. Daca nu ai timp sa iesi in oras, profita de orele libere de seara sau de weekenduri pentru a merge la patinaj. Este un sport foarte accesibil, nefiind nevoie de foarte multe ore pentru a-l deprinde.
Patinajul solicita intregul corp, ajuta la dobandirea abilitatilor de coordonare, imbunateste echilibrul, flexibilitatea, creste rezistenta corpului si a musculaturii. Avantajul practicarii acestui sport este ca intareste musculatura picioarelor, dar si a spatelui, a abdomenului si a posteriorului.
Un atu esential al patinajului este efectul sau antidepresiv. Acest sport se practica pe muzica, ritmul indemnand la miscari energice si la o stare psihica pozitiva.
Schiatul. In schimb, daca ai timp sa ajungi la munte, atunci profita de zapada si schiaza. Acest sport implica, pentru mentinerea echilibrului, o multime de grupe de muschi, precum cei dorsali, ai picioarelor, ai coapselor si muschii bratelor. Intensifica metabolismul, creste imunitatea si amelioreaza starile depresive.
Orele petrecute pe schiuri vor imbunatati si gradul de oxigenare al intregului corp. Mai mult, din cauza temperaturilor scazute si a diferentelor de altitudine, corpul consuma de doua ori mai multe calorii pentru a se incalzi.
Snowboardingul. Este un sport care presupune rezistenta fizica datorita miscarilor intense si a schimbarilor bruste de directie. Ajuta la mentinerea flexibilitatii si a echilibrului si intareste in special grupele inferioare de muschi si cei abdominali. Practicarea acestui sport antreneaza muschiul cardiac si reduce anxietatea.
Drumetiile montane. Daca nu stapanesti niciunul dintre aceste sporturi, atunci opteaza pentru drumetii montane. Pot fi practicate la orice varsta, avand nevoie doar de echipament potrivit. Drumetiile pe munte imbunatatesc circulatia sangvina, sporesc gradul de oxigenare al organismului, intaresc musculatura si au inclusiv beneficii psihice.
Joggingul. In cazul in care nu poti pleca intr-o statiune montana, atunci joggingul este unul dintre sporturile care pot fi practicate si in sezonul rece. Alergatul pe zapada creste gradul de concentrare si de coordonare a miscarilor, dezvolta musculatura si creste rezistenta corpului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Sanatate sport
- Dr. Tarek Nazer - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Ioan Stoian - Institutul National de Medicina Sportiva
Articole recomandate
- Inotul in piscina publica: ce boli putem contracta?
- Caderile pe gheata – un motiv alarmant de aparitie a fracturilor si entorselor
- Joggingul pe timp de iarna
- Nu renunta la sport in sezonul rece!
- Sfaturi pentru a evita traumatismele cauzate de sporturile de iarna
- Sfaturi pentru sanatate iarna
- 6 moduri eficiente sa va protejati ochii iarna aceasta
- Mentine-ti o stare pozitiva pe timpul iernii
- Protectia tenului in anotimpul umed si friguros