Modalitati de transmitere a infectiilor
Generalitati
SusPuteti reduce riscul contactarii de boli infectioase in primul rand intelegand cum se transmit si cum va puteti proteja impotriva lor.
De la persoana care sta pe scaunul alaturat pana la puiul crud pe care va pregatiti sa il preparati, viata de zi cu zi este plina de situatii care pot cauza contactarea unor boli infectioase.
Cuprins articol
Cai de transmitere
SusBolile infectioase au doua cai de transmitere.
Contact direct
O metoda usoara de a contacta o boala infectioasa este contactul cu cineva deja bolnav. Aceasta "coneva" poate fi o persoana, un animal sau, in cazul unui fat (nenascut), mama. Bolile infectioase se pot transmite prin contact direct prin 3 moduri:
- de la persoana la persoana: cea mai comuna cale de transmitere este prin transferul direct al bacteriilor, virusurilor sau microbilor de la o persoana la alta; aceasta situatie poarte interveni atunci cand o persoana cu infectie atinge, saruta sau tuseste spre o persoana sanatoasa; de asemenea, microbii se pot transmite prin schimbul de fluide in timpul contactului sexual sau prin transfuzii de sange;
- de la animal la persoana: desi animalele de companie pot parea inofensive, acestea sunt purtatori de microbi; muscatura sau zgarietura provocata de un animal infectat, poate imbolnavi, si in cazuri extreme poate duce chiar la moarte; la fel de periculos este si contactul cu reziduurile animale;
- de la mama la fat (copilul aflat intrauterin): o femeie insarcinata poate transmite copilului aflat in pantec, microbi care pot cauza boli infectioase; microbii pot trece prin placenta sau pot infecta fatul in timpul travaliului si al nasterii.
Contact indirect
Organisme care pot cauza boli pot, de asemenea, sa fie transmise prin contact indirect. Multi microbi se pot aseza pe obiecte precum masa, clanta sau robinet. In momentul in care se face contact de exemplu cu robinetul cu care a intrat in contact o persoana care are gripa, se pot contacta microbii lasati de persoana infectata.
Infectii transmise pe cale aeriana
SusTransmiterea prin picaturi
Cand tusiti sau stranutati, expulzati picaturi in aerul din jur, numite picaturile lui Pflugge, iar cand suferiti de o boala infectioasa acesti stropi contin microbii care au cauzat boala.
Picaturile au o raza de actiune de circa 1,5 m pentru ca de obicei sunt mult prea mari pentru a sta in aer timp indelungat. Tousi, daca un strop de la o persoana bolnava intra in contact cu ochii, nasul sau gura, puteti resimti cat de curand simptome ale bolii.
Transmiterea prin particule
Exista microbi care se transmit prin intermediul aerului, prin particule mult mai mici decat picaturile. Aceste particule raman in aer un timp mai indelungat si se pot deplasa cu ajutorul curentilor de aer. Daca inspirati un virus cu transmitere pe care aeriana, bacterii sau microbi, puteti sa contactati boala.
Infectii transmise prin vectori
SusMuscaturi si intepaturi
O serie de microbi se transmit prin intermediul insectelor precum tantari, purici sau paduchi si se deplaseaza de la o gazda la alta. Bolile infectioase se transmit prin muscatura acestor insecte.
Contaminarea prin alimente
O alta modalitate de infectare este prin intermediul alimentelor si al apei. Pericolul consta in faptul ca microbii pot fi transmisi mai multor persoane de catre aceeasi sursa.
Profilaxie
SusPuteti scadea riscul contaminarii dvs si a celor din jur, respectand cateva reguli simple:
- spalati-va pe maini cat de des posibil: este foarte important sa faceti acest lucru inainte si dupa ce ati pregatit mancarea, inainte de masa si dupa ce ati folosit toaleta;
- vaccinati-va: imunizarea va scadea drastic riscul de imbolnavire;
- folositi cu prudenta antibioticele: luati antibiotice numai cand este strict necesar, numai cu recomandarea medicului si exact asa cum au fost prescrise (nu intrerupeti administrarea daca simptomele au disparut);
- stati acasa daca prezentati semne si simptome de boala: nu iesiti daca aveti stari de voma, diareee sau febra mare;
- aveti grija cum preparati mancarea: asigurati-va ca suprafetele pe care pregatiti mancarea sunt curate; de asemenea, tineti mancarea in frigider; nu lasati mancarea gatita la temperatura camerei pe perioade lungi de timp;
- faceti sex protejat: folositi prezervativul daca partenerul sau partenera a avut vreo boala cu transmitere sexuala;
- nu imprumutati obiectele personale ca pieptenele, periuta de dinti si lama de barbierit; de asemenea, evitati sa folositi la comun paharele;
- calatoriti cu grija: nu zburati cu avionul cand sunteti bolnavi deoarece fiind vorba de un spatiu foarte limitat, ii puteti imbolnavi si pe cei din jur.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Infectioase
- Dr. Adriana Motoc - Spitalul clinic de boli infectioase si tropicale prof. dr. VICTOR BABES
- Dr. Mariana Mardarescu - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Cleo-Nicoleta Rosculet - Institutul de boli infectioase prof. dr. MATEI BALS
- Dr. Laura Maria Albu -
- Dr. Cristina Mihaela Cismaru -
Articole recomandate
- 7 informatii pe care le transmite parul despre sanatatea ta
- Infectia cutanata cu Molluscum Contagiosum
- Infectiile virale
- Infectia cu virusul Norwalk
- Se poate transmite virusul HIV prin sarut?
- Tine infectiile la distanta, respectand cateva reguli simple
- Mononucleoza infectioasa sau boala sarutului
- Cum se transmite variola maimutei?
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...
Citeste pe aceeasi tema
- Care sunt modalitatile de transmitere a infectiilor la copil si cum le putem preveni?
- Virusurile paragripale: modalitati prin care puteti reduce riscul de transmitere a infectiei
- Metode de transmitere a bolilor
- Sarcina si bolile cu transmitere sexuala
- Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS)