Impactul fibromialgiei asupra vietii
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati
SusFibromialgia se defineste ca fiind o suferinta cronica non-inflamatorie de cauza necunoscuta, caracterizata prin durere musculara generalizata si sensibilitate exagerata la presiune in anumite puncte dureroase.
Desi multi nu au auzit de aceasta afectiune, ea nu este o boala noua, ci a fost asociata cu reumatismul psihogenic, avand ca substrat diverse probleme psihice netratate.
Mai este asociata si cu alte patologii precum: sindromul oboselii cronice, dismenoreea, migrena, sindromul de intestin iritabil, caracterizate in general prin sensibilizare centrala.
Acest proces de sensibilizare centrala presupune alterarea mecanismelor de procesare a durerii la nivelul sistemului central si determina aparitia hiperalgeziei (o durere mult mai accentuata fata de stimulul care o produce).
Studiile au aratat ca in urma investigatiilor de neuroimagistica performanta la pacientii diagnosticati cu fibromialgie exista numeroase anomalii ale cailor descendente de conducere a durerii, dar si o reducere semnificativa a fluxului sanguine si a activitatii neuronale in anumite portiuni din creier responsabile cu procesarea durerii.
Alte legaturi importante de mentionat sunt tulburarile de somn si un nivel scazut la stres.
Pacientii cu fibromialgie au o calitate scazuta a somnului, manifestata prin somn ineficient, fara vise si intrerup de cateva ori pe noapte uneori fara motive.
In ceea ce priveste toleranta la stres, studiile mentioneaza faptul ca exista si o disfunctie a axului hipotalamo-hipofizo-adrenal, care genereaza disfunctie hormonala si raspuns inadecvat al axei la stres.
Scaderea serotonieni ce este considerat si hormonul fericirii ar duce la accentuarea durerii si, de aceea, si labilitatea psihoemotionala este mai intensa.
Cuprins articol
Factori de risc
Sus- sexul feminin are o predispozitie mai mare;
- varsta mai inaintata peste 55 ani, dar nu este exclusa si varsta peste 20 de ani;
- istoricul familial de boli psihice;
- prezenta unor afectiuni psihice, chiar si din antecedente;
- stresul psihosocial si psihoemotional;
- instabilitatea emotionala;
- hipervigilenta;
- alte afectiuni inflamatorii asociate;
- unele traumatisme fizice asociate altor boli precum: lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida etc.
Factori declansatori
- vremea rece si umiditatea crescuta;
- activitati fizice intense sau lipsa eductiei fizice;
- stres de orice natura;
- lipsa somnului, surmenaj.
Cauzele nu sunt elucidate complet, dar marea majoritate a pacientilor spun ca debutul bolii a aparut dupa un eveniment neplacut atat fizic, cat si psihic.
Semne si simptome
Sus• durerea musculara difuza este principalul semn si simptom ce debuteaza lent, initial localizata fie la nivelul coloanei cervicale - fie lombar, fie generalizata.
Aceasta durere nu este una tipica, dar se insoteste adesea de tulburari de sensibilitate, precum aparitia furnicaturilor, amortelilor, a senzatiilor de rece sau cald etc.
Durerea este atribuita oaselor sau muschilor si se intensifica la schimbarea vremii, stres puternic, oboseala sau efort fizic intens;
• fatigabilitate;
• inapetenta matinala;
• senzatie de amorteala generala (intepeneala) ce poate dura si pana la o ora;
• insomnii;
• iritabilitate;
• anxietate;
• depresie.
In functie de asocierea celorlalte simptome si in special: durerea, depresia si anxietatea pacientii sunt impartiti in trei categorii:
1. Pacienti cu nivel scazut de sensibilitate la presiune, cu prag inalt al durerii si cu tulburari moderate de anxietate si depresie;
2. Pacienti cu sensibilitate crescuta, dar si cu nivel crescut de anxietate si depresie;
3. Pacienti cu sensibilitate ridicata la durere, dar cu control bun al durerii si cu nivel scazul al tulburarilor de anxietate si depresie.
Alte manifestari implica urmatoarele organe si sisteme:
• Sistemul ocular: senzatie de uscaciune oculara si tulburari de vedere
• Sistemul digestiv: greata, varsaturi, tulburari de transit intestinal, hiperaciditate, durere abdominala cronica, balonare etc.;
• Sistemul genito-urinar include: accentuarea durerilor pelvine mai ales in timpul menstruatiei la femeile tinere, cistite repetate, poliurie etc.;
• Sistemul cardio-respirator: tahicardie, dureri toracice de cauza neprecizata, sindromul Raynaud, disfunctie respiratorie, tuse;
• Sistemul neuropsihic include cefalee intensa, tulburari de somn, tulburari de memorie, probleme de concentrare, sindromul picioarelor nelinistite;
• Pielea are si ea de suferit prin aparitia mancarimilor si a eruptiilor cutanate sub diverse forme, dar si prin uscaciunea tegumentara.
Investigatii
SusNu sunt teste specifice care sa confirme aceasta afectiune, insa se vor recomanda efectuarea urmatoarelor analize: hemoleucograma, VSH, proteina C reactiva, probe hepatice si renale, enzimele musculare CK, LDH, electrolitii (sodiu, potasiu), calciu, magneziu, factorul reumatoid, anticorpii antinucleari, dar si hormonii tiroidieni pentru a exclude patologii renale, hepatice, tiroidiene, lupus, reumatism sau poliartrita de care pacientul poate nu stia.
O dozare facultativa a vitaminei D poate descoperi un deficit al acestei vitamine, ce poate accentua simptomele in unele cazuri.
In cazul afectiunii descrise in articol aceste analize descrise mai sus pot fi in limite normale sau usor modificate in context infectios si, de aceea, diagnosticul se stabileste pe baza unei simptomatologiei ce dureaza mai mult de 3 luni si durerea se resimte pe amblele parti ale corpului, incluzand coloana vertebrala.
Pe langa particularitatea durerii mai trebuie indeplinita o conditie si anume durerea sa fie prezenta la 11 puncte dureroase din cele 18 descrise de medic.
Aceste puncte sunt: occipit, cervicala, coasta a doua, trapez, punctul dureros lateral de cot, fesier, sold lateral si genunchi medial, insa trebuie avut grija la presiunea exercitata de medic deoarece aceasta poate varia.
Ultimele criterii de diagnostic pastreaza perioada durerii de peste trei luni, dar s-au inlocuit punctele dureroase cu o lista de simptome ce sunt punctate de la 0 la 3, unde 0 inseamana fara simptom; 1 - simptom usor, intermitent; 2 - moderat; 3 - sever.
Pentru confirmarea diagnosticului, punctajul trebuie sa fie peste 7 puncte pana la 12 puncte.
Tratament
SusNu exista un tratament care sa vindece afectiunea, insa scopul terapiilor aplicate este de a reduce durerea si imbunatatirea starii de sanatate atat organica, cat si mentala.
Pentru tratamentul durerii se utilizeaza antiinflamatoare nesteroidiene. Nu se recomanda corticoterapia sau opioidele puternice.
Pentru problemele de anxietate se utilizeaza antidepresive usoare si anxiolitice care sa mai imbunatateasca starea de spirit, plus psihoterapie sau terapie cognitiv-comportamentala, pentru a depasi momentele dificile si perioadele stresante.
Tratamentele non-farmacologice vizeaza tehnicile de relaxare, hidrokinetoterapia, fizioterapia, masajul sub diverse forme, insa trebuie anuntat pacientul ca durerea se poate intensifica imediat dupa inceperea procedurilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Reumatologie
- Dr. Bojinca Mihai - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Florina Gabriela Udrea - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Violeta Bojinca - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
- Dr. Denisa Predeteanu - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
Articole recomandate
- Vulvodinia
- Boli ale oaselor si tratamentul acestora
- Durerea cervicala
- Exercitii pentru pacientii cu fibromialgie
- Fibromialgia - durerea cea de toate zilele
- Fibromialgia
- Fibromialgia la copii si adolescenti
- Fibromialgia un sindrom dificil de diagnosticat
- Bolile reumatice – tot mai des intalnite in randul tinerilor, chiar al cop ...
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate