Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Fizioterapie

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Ionut Dobrescu
Medic Specialist Recuperare, medicina fizica si balneologie

Termoterapia

Sus
Fizioterapie

Cuprinde acele modalitati de tratament care utilizeaza caldura pentru cresterea temperaturii anumitor portiuni ale corpului. Aceasta crestere de temperatura poate fi superficiala (0,5 cm) sau profunda (3,5 cm), cunoscand mai multe modalitati de producere. Una dintre ele, asa-numita caldura de iradiere, foloseste lumina si radiatiile infrarosii.

Incalzirea corpului este produsa la suprafata, la maximum 1 cm profunzime, avand efect de relaxare musculara. O alta modalitate, numita caldura de contact, foloseste apa calda, parafina (sub forma de impachetari calde sau bai de parafina) sau namolurile calde (vulcanice sau de turba) pentru incalzirea anumitor segmente ale corpului. Efectele fiziologice ale termoterapiei

Efecte circulatorii.
Cresterea temperaturii are ca rezultat vasodilatatia capilara, cresterea debitului circulator asigurand o mai buna circulatie a sangelui in regiunea unde este aplicata. Odata cu sangele, in zona vin intr-o proportie mai mare si celule imunitare sau factori de crestere care grabesc vindecarea. Totodata, este activat metabolismul local, cu efect trofic, care creste activitatea enzimatica.

Efect de crestere a elasticitatii.
La o temperatura intre 40 si 45C, extensibilitatea colagenului din tendoane, ligamente, capsule articulare sau cicatrice creste, permitand exercitiile de intindere necesare reducerii anumitor retractii. In acelasi timp, redoarea articulara este diminuata datorita scaderii vascozitatii lichidului sinovial.

Efect decontracturant.
Contracturile musculare sunt combatute, indiferent daca au la origine afectiuni musculo-scheletice sau neurologice, prin ameliorarea functionarii receptorilor din muschii responsabili cu reglarea tonusului muscular.

Efect antialgic.
Durerea este diminuata datorita reducerii contracturilor, datorita ameliorarii circulatiei sanguine, dar si prin actiunea directa asupra mecanismelor de control ale durerii prin cresterea pragului de perceptie a ei, prin inhibarea transmisiei si prin stimularea secretiei de endorfine.

Datorita acestor efecte, caldura este folosita foarte eficient in afectiunile dureroase cronice. Insa in afectiunile acute, amplifica fenomenele inflamatorii, de aceea ar trebui evitata. De asemenea, caldura este de nepretuit pentru pregatirea exercitiilor de mobilizare articulara sau de crestere a fortei musculare.

Contraindicatiile utilizarii caldurii
- inflamatii acute;
- tulburari circulatorii si limfatice (accentueaza edemul);
- insuficienta cardiorespiratorie,hipertensiune arteriala;
- tulburari de sensibilitate (risc de arsura);
- afectiuni dermatologice;
- afectiuni canceroase.

Cuprins articol

  1. Termoterapia
  2. Crioterapia
  3. Vibroterapia
  4. Radiatiile si laserii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Crioterapia

Sus

Este un alt adjuvant pretios al recuperarii care foloseste apa rece, gheata, acidul carbonic etc. Pentru racirea unui segment al corpului. Poate fi aplicata sub forma de impachetari reci, imersii de scurta durata (1 minut) intr-un mediu apa-gheata, masaj cu cuburi de gheata, bai contrastante etc.

Efectele sunt: scaderea metabolismului local, vasoconstrictie (urmata de vasodilatatie de protectie), diminuarea edemului, relaxarea musculara, diminuarea sangerarii, diminuarea durerii si a inflamatiei.

Indicatii

- afectiunile neurologice, care se manifesta prin cresterea spasticitatii (crioterapia este mai eficienta in aceste cazuri decat aplicarea caldurii);

- afectiunile reumatologice: inflamatorii (reducerea puseelor inflamatorii), artrozele (diminuarea durerii, destindere), tendinite, bursite, dureri cervicale, dorsale sau lombare, algoneurodistrofie;

- traumatologie si ortopedie pentru ameliorarea durerilor pe parcursul exercitiilor de recuperare, dar si pentru prevenirea sangerarilor.

Se contraindica folosirea aplicatiilor reci la persoanele instabile si hipersensibile la frig sau care prezinta tulburari ale sensibilitatii, afectiuni cardiace, neoplazii, arteriopatii, sindrom Raynaud, hemoglobinurie paroxistica la rece etc.

Vibroterapia

Sus

Presupune folosirea in scop terapeutic a undelor mecanice. Ultrasunetele reprezinta cea mai cunoscuta si evaluata aplicatie a acestei modalitati de tratament, ele fiind unde produse de vibratia unui cristal de cuart atunci cand acesta este strabatut de un curent de inalta frecventa (800.000 Hz).

Efectele terapeutice ale ultrasunetelor

Efecte termice. In contact cu tesuturile, energia mecanica se transforma in caldura. Acest efect se manifesta in profunzime, ultrasunetele avand o mare forta de penetrare. Trebuie insa ca timpul de actiune sa depaseasca 3 minute pentru ca incalzirea sa se produca.

Efecte vasomotorii. Se refera la vasodilatatia subcutanata produsa de ultrasunete, efect asociat cu o crestere a temperaturii tisulare, dar si a permeabilitatii membranelor.

Efecte fibrolitice. In dozele utilizate in clinica medicala, ultrasunetele au avantajul de a produce o alungire a fibrelor tesutului conjunctiv. Pot contribui astfel la tratamentul aderentelor subcutanate sau al hipertrofiilor cicatriceale – sechele destul de deranjante ale traumatismelor si arsurilor.

Efecte analgetice. Prin actiunea directa de micromasaj, ultrasunetele poseda o puternica actiune analgetica.

Efect antiinflamator. Acest efect este produs, probabil, de modificarea permeabilitatii membranelor si de vasodilatatie. Efectul poate fi amplificat prin folosirea unor geluri antiinflamatorii (de exemplu diclofenac), a caror absorbtie este facilitata de actiunea de micromasaj a ultrasunetelor. Toate aceste efecte fiziologice indica folosirea ultrasunetelor in tratamentul urmatoarelor afectiuni:

- edeme de tip inflamator sau posttraumatic (entorse, periartrita scapulo-humerala etc.);
- dureri intalnite in lumbago, lombosciatica, nevralgii cervicobrahiale;
- cicatrice hipertrofice, reactii aderentiale profunde;
- capsulite retractile;
- in asociere cu electroterapia, orice tip de proces inflamator sau dureros.
Contraindicatii:

- boli infectioase in evolutie (TBC etc.);
- aplicarea pe traiecte nervoase (poate cauza sectiuni) sau la nivelul ochilor;
- folosirea la nivelul cartilajelor de crestere la copii;
- grefe tisulare recente;
- rupturi musculare cu hematom important (poate provoca calcificarea hematomului);
- regiunile lombare sau abdominale la femeia gravida.

Radiatiile si laserii

Sus

Radiatiile ultraviolete
Sunt folosite mai ales in dermatologie (tratamentul psoriazisului cu ajutorul ultravioletelor de tip A), in estetica (bronz artificial) si pentru dezinfectie. In recuperare, pot fi folosite, datorita actiunii lor cicatrizante si antiseptice, in tratamentul escarelor sau al ulcerelor varicoase.

Radiatiile infrarosii
Au o actiune termica superficiala. Din aceasta cauza, eficacitatea lor este redusa. Totusi pot fi folosite in anumite procese inflamatorii superficiale, contuzii, cauzalgii, lombalgii atunci cand alte modalitati terapeutice par a fi mult prea agresive pentru a fi utilizate.

Laserii
Laserii de intensitate mica folositi in fizioterapie nu au facut proba unei eficacitati clinice semnificative, chiar daca in studii experimentale par a demonstra anumite efecte biologice.

Efectul este asemanator radiatiilor infrarosii (efect termic de suprafata). Am incercat in aceste randuri o scurta trecere in revista a celor mai utilizate tehnici de fizioterapie. Rolul lor, repet, este adjuvant, acela de a creste confortul si eficienta exercitiilor de recuperare, indispensabile unei reabilitari de lunga durata.


Medici specialisti Recuperare medicala

  • Dr. Eugenia Anca - Institutul national de geriatrie si gerontologie ANA ASLAN - BUCURESTI
  • Dr. Curelea Dan - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie - Clinica III si Ambulatoriul de specialitate II, Sectorul de cercetare a factorilor terapeutici naturali
  • Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
  • Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
  • Dr. Ileana Ganea - Centrul de Boli Reumatismale DR ION STOIA
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate