Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Fibromialgia la copii si adolescenti

Actualizat la data de: 04 Februarie 2016

Generalitati

Sus
Fibromialgia la copii si adolescenti

Exista foarte multe dezacorduri intre medici atunci cand vine vorba despre fibromialgie. Teoriile difera cu privire la ceea ce provoaca sau modul cel mai bun de a trata aceasta boala.

Exista chiar si opinii diferite cu privire la ceea ce reprezinta, astfel ca unii spun ca este un sindrom, altii spun ca este o tulburare ori o afectiune cronica.

Oricum se numeste si oricare ar fi originile sale, fibromialgia prezinta o adevarata provocare pentru cei care se confrunta cu ea.

Fibromialgia este o conditie comuna de durere cronica, ce afecteaza foarte multi oameni. Este mult mai frecventa la femei decat la barbati si poate incepe atunci cand oamenii se afla la varsta adolescentei sau chiar mai tineri. De foarte multe ori, fibromialgia apare la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani.

Fibromialgia este un sindrom ce cauzeaza dureri la nivelul muschilor, articulatiilor sau a tesuturilor moi ale corpului. Termenul fibromialgie provine din limba latina, unde fibro inseamna tesut, myo provine din limba greaca si inseamna muschi, iar algia inseamna durere.

La copii, aceasta boala se mai numeste si fibromialgie juvenila primara.

Fibromialgia este adesea insotita de durere, oboseala, dureri de cap si alte simptome. Este adesea considerata mai degraba un sindrom decat o boala, pentru ca este un ansamblu de simptome ce par a fi legate.

Desi fibromialgia este o afectiune cronica, simptomele apar si dispar. Ele pot fi usoare sau atat de grave, incat la unele persoane interfereaza cu activitatile normale de zi cu zi. Multi copii cu fibromialgie pot merge la scoala in mod regulat, dar abilitatile lor variaza in functie de severitatea simptomelor lor.

Tratamentul pentru fibromialgie se concentreaza in mare parte pe gestionarea durerii si a altor simptome. Acest lucru implica de foarte multe ori o combinatie de medicamente si modificari in ceea ce priveste stilul de viata, cum ar fi exercitiile fizice, relaxarea sau tehnici de gestionare a stresului.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Cauze
  4. Factori de risc
  5. Teste si diagnosticare
  6. Tratament
  7. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Cei mai multi copii cu fibromialgie se plang de dureri musculare pe o scara larga, dar mai exista si alte simptome, cum ar fi arsura in zona respectiva sau o durere trepidanta. Generalizarea inseamna ca durerea apare pe ambele parti ale corpului, deasupra si sub talie si poate varia de la o stare usoara la una severa.

De obicei, copilul cu fibromialgie are o serie de puncte moi – locuri in care simte durerea, daca este apasat. Pete moi includ partea din spate a capului, intre omoplati, umeri, piept, gat, solduri, genunchi si coate. Oboseala este un alt simptom al copiilor cu fibromialgie.

Din acest motiv, aceasta boala poate mima simptomele unei stari asemanatoare, numita sindromul oboselii cronice. Uneori, copilul poate suferi de ambele conditii, dar, de obicei, ele sunt separate.

Fibromialgia cauzeaza probleme copiilor si atunci cand dorm. Unii copii pot avea tulburari de somn, cum ar fi sindromul picioarelor nelinistite sau apnee in somn. Somnul slab poate duce la dureri la nivelul corpului si rigiditate. Pe timpul zilei, acestea se pot imbunatati, insa, pe timp de noapte, ele se agraveaza.

Alte simptome suplimentare de fibromialgie includ:

-Probleme gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil;
-Probleme de memorie sau de concentrare;
-Dureri de cap;
-Iritabilitate;

-Anxietate;
-Depresii;
-Dureri sau crampe la nivelul abdomenului inferior.
Copiii cu fibromialgie observa de foarte multe ori o varietate de factori externi care pot agrava si mai mult simptomele deja existente, spre exemplu, de la stresul emotional la vremea rece, umeda.

Cauze

Sus

Cauza aparitiei fibromialgiei la copii nu se cunoaste exact. Se poate dezvolta in familie, dar pana in prezent, o cauza genetica nu a fost gasita.

Anomalii ale neurotransmitatorilor, precum si ale unor hormoni au fost gasite la adultii cu fibromialgie, dar nu se stie exact daca aceste anomalii sunt cauzatoare de aceasta boala.

Ceea ce se observa la copiii cu fibromialgie este ca sunt blocati intr-un ”cerc vicios” de durere, oboseala, somn putin si scaderea exercitiilor fizice. Fiecare dintre aceste piese se afecteaza unele pe celelalte.

De exemplu, durerea provoaca somn putin si scaderea exercitiilor. La randul sau, somnul creste experienta de durere a pacientului. Apoi, pentru ca durerile persista, somnul devine din ce in ce mai greu. Oboseala devine un factor major.

Lipsa de exercitii fizice duce la slabirea calitatii somnului, crescand starea de somnolenta/letargie. Se poate vedea cu usurinta ca acest ciclu este foarte greu de rupt si mai ales de oprit.

Factori de risc

Sus

Un copil care are un parinte sau un frate cu fibromialgie sau prezinta boli ale tesutului conjunctiv este in pericol. Daca acest copil este implicat in activitati sportive ce solicita muschii, riscul de aparitie a fibromialgiei este foarte crescut.

Copiii pot dezvolta o fibromialgie post-traumatica, mai ales cei care au o vulnerabilitate ereditara. Un numar de pacienti de sex feminin au prezentat simptome de durere dupa diferite ore de dans sau gimnastica, iar in cele din urma au dezvoltat fibromialgie.

Fetele, in general, sunt mai susceptibile de a avea scolioza fata de baieti (riscul genetic). Intr-un studiu la persoanele mai tinere de 18 ani, procentajul de aparitie a fibromialgiei a fost de 60-40 pentru fete. Chiar si bolile reumatice, cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul ar putea dezvolta fibromialgia.

Teste si diagnosticare

Sus

Diagnosticul de fibromialgie juvenila se face clinic, printr-un examen fizic care demonstreaza prezenta punctelor de sarcini si exclude alte diagnostice. Criteriile pentru fibromialgie nu au fost descrise in mod special pentru copii, dar uneori sunt folosite si pentru acestia.

Criteriile Yunus si Masi exista in mod special pentru copiii ce au fibromialgie juvenila. Diagnosticul se bazeaza pe prezenta tuturor criteriilor majore, plus trei din criteriile minore.

Criterii majore:

a.Dureri musculo-scheletice de cel putin trei luni;
b.Absenta unei conditii de baza sau a unei cauze (de exemplu, artrita sau traumatisme);
c.Rezultatele testelor normale;

Criterii minore:

a.Anxietate cronica;
b.Oboseala;
c.Somn putin;
d.Dureri de cap cronice;
e.Sindromul colonului iritabil;
f.Umflarea tesuturilor moi;
g.Amorteala;
h.Modularea durerilor de activitati fizice;
i.Modularea durerilor de factorii meteo;
j.Modularea durerilor de anxietate si stres;
k.Analizele de sange.

Desi nu exista niciun test de laborator care sa confirme diagnosticul de fibromialgie, medicul poate dori excluderea altor conditii, cum ar fi artrita juvenila. Analizele de sange pot include:

-Hemoleucograma completa;
-Rata de sedimentare a hematiilor;
-Testele functiei tiroidiene.

Tratament

Sus

Nu exista niciun leac pentru fibromialgie, dar tratamentul poate ajuta la gestionarea simptomelor, usurarea durerilor si imbunatatirea sanatatii si a calitatii vietii unui copil. Tratamentele pentru fibromialgie includ modificari in stilul de viata, terapie comportamentala si medicamente.

Inainte de administrarea medicamentelor, medicii vor incerca si alte tratamente, precum:

a.Sportul regulat – acest lucru poate creste durerea la inceput, dar exercitiile fizice pot ajuta simptomele sa dispara treptat si in mod regulat. Unii copii pot lucra cu un fizioterapeut.

b.Metode de detensionare – aceste metode pot include yoga, Tai Chi sau alte discipline, precum masajul usor, exercitiile de respiratie sau acupunctura.

c.Stil de viata sanatos – acest lucru include o alimentatie sanatoasa si gasirea unor activitati care ajuta copilul in a fi distras de la simptomele de fibromialgie.

d.Somn adecvat – notiunile de baza ale somnului suficient sunt unele dintre cele mai eficiente modalitati de a trata fibromialgia, astfel incat copiii cu aceasta boala ar trebui incurajati sa evite cofeina sau bauturile dulci ori gustarile inainte de culcare.

Daca acesti pasi nu sunt suficienti pentru gestionarea simptomelor de fibromialgie, medicul poate prescrie copilului medicamente. Unele dintre cele mai comune medicamente in tratarea acestei boli sunt:

-Antialgice – acetaminofenul, ibuprofenul, naproxenul sodiu pot ajuta la usurarea durerilor si a rigiditatii cauzate de fibromialgie. Medicii pot folosi si antialgice pe baza de prescriptie medicala, cum ar fi tramadolul.

-Antidepresive – un numar de antidepresive eliberate pe baza de prescriptie medicala sunt utilizate pentru a usura durerile si oboseala, ajutand la promovarea unui somn mai bun.

-Medicamente anti-sechestru – medicamentele utilizate in tratarea epilepsiei sunt utile in disparitia fibromialgiei.

In afara faptului ca puteti ajuta copilul sa gestioneze simptomele de fibromialgie, este important sa ii asigurati si sprijinul emotional necesar. Vorbiti cu copilul despre starea in care este si veniti cu noi strategii pentru a trece impreuna peste aceasta boala.

Multi tineri gasesc benefice grupurile de sprijin, precum si consilierea de la un psiholog ce ii poate invata sa gestioneze singuri simptomele, sa se simta mai bine si sa aiba o perspectiva pozitiva asupra vietii.

Remedii naturiste. Tehnicile de auto-ingrijire esentiale in tinerea sub control a fibromialgiei sunt:

a.Reducerea stresului – elaborarea unui plan pentru a evita sau limita suprasolicitarea si stresul emotional. Ajutati-l pe copil ca in fiecare zi sa se relaxeze. Incercati sa nu ii schimbati rutina din fiecare zi. Copiii care au abandonat orice activitate in afara scolii au tendinta de a face mai rau decat cei care raman activi.

b.Dormitul suficient – oboseala este unul dintre principalii promotori ai fibromialgiei, somnul suficient este esential.

c.Sport regulat – la inceput, exercitiile au tendinta de a fi dureroase, insa, treptat si in mod regulat cu ajutorul lor, simptomele dispar. Exercitiile adecvate pot include mersul pe jos, inotul, ciclismul. Benefic este si un fizioterapeut care il poate ajuta pe copil sa dezvolte un program de exercitii fizice acasa.

d.Mentinerea unui stil de viata sanatos – implica mancatul alimentelor sanatoase si limitarea consumului de cofeina.

Medicina alternativa. Terapiile complementare si alternative pentru durere si gestionare a stresului nu sunt noi. Unele, cum ar fi meditatia sau yoga, au fost practicate cu mii de ani in urma.

Urmatoarele practici par sa diminueze conditiile de siguranta si stres, reducand astfel durerea si contribuind astfel la gestionarea simptomelor:
Yoga si Tai Chi – aceste practici combina meditatia, miscarile lente, respiratia profunda si relaxarea.

Ambele vin in ajutorul controlului simptomelor fibromialgiei.
Masajul – implica utilizarea unor tehnici diferite de manipulare a muschilor si tesuturilor moi ale corpului.

Masajul poate reduce bataile inimii, relaxarea muschilor si imbunatateste miscarile articulatiilor, crescand astfel productia de analgezice naturale din corp.


Medici specialisti Reumatologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate