Retete pentru detoxifiere
Generaltati
SusDetoxifierea inseamna curatare. Toxinele patrund in corpul uman prin intermediul aerului, apei, alimentelor, substantelor chimice pentru curatare, plastic si lista poate continua.
In timp, toxinele se acumuleaza in tesuturi, organe si sange, mai repede decat le pot elimina organele de detoxifiere naturala (rinichi si ficat). Detoxifierea organismului se poate face eficient cu ajutorul unor planuri nutritionale care pot include o multime de legume si cereale integrale, cu nutrienti care sustin sanatatea organismului si eliminarea toxinelor. In acest scop, se va reduce aportul de proteine, grasimi si produse din faina alba, iar zaharul va fi eliminat.
Cuprins articol
Cereale pentru micul-dejun
SusIngrediente pentru o portie:
- 4-5 lingurite fulgi din ovaz integral
- 1-2 lingurite seminte de floarea soarelui
- 1-2 lingurite seminte de dovleac
- 4-5 nuci de Brazilia sau 6-8 nuci fara sare la alegere
- 1/2 lingurita fructe uscate
- lapte de soia, migdale sau de orez
- fructe proaspete de sezon (capsuni, zmeura, mango tocat, piersici, pere sau mere, agrise, afine)
Amestecul ofera organismului o doza buna de fibre, vitamina B, fier, magneziu, zinc, acizi grasi din seminte omega-3 si omega-6, proteine si minerale din nuci, precum si vitamina C din fructe.
Reglati cantitatea si ingredientele in functie de preferintele personale. Fulgii de ovaz sunt usor de digerat daca ii inmuiati in lapte timp de cateva ore. Puteti praji in cuptor semintele de dovleac si floarea-soarelui pentru o aroma mai buna.
In cazul in care va grabiti, amestecati ingredientele intr-un vas si consumati-le ca atare.
Suc de legume
SusAcest suc este bun pentru micul-dejun si ofera energie. In plus, revigoreaza sistemul digestiv in timp ce ofera organismului nutrientii adecvati pentru inceputul zilei. Este suficient sa se consume 250 ml de suc diluat pana la masa de pranz.
Ingrediente pentru 2 portii:
- 1 castravete
- 4 bete de telina
- 2-4 pumni de spanac
- 8 frunze de salata
- orice alte verdeturi
- optional: patrunjel proaspat si lastari de lucerna
Amestecati ingredientele si mixati apoi sucul cu aceasi cantitate de apa. Adaugati suc de lamaie pentru un gust mai bun si pentru a creste alcalinitatea sucului.
Paste Pacchi Picchi
SusIngrediente pentru o portie:
- 250 g rosii decojie si tocate
- 1 lingura ulei de masline
- 15 g de migdale zdrobite
- o mana de busuioc proaspat
- un varf de cutit de ardei iute tocat
- 73 g de spaghete din cereale integrale
Sosul traditional sicilian este servit rece deasupra pastelor calde. Puteti folosi orice fel de paste - uscate sau proaspete.
Puneti toate ingredientele cu exceptia pastelor, intr-un bol. Se acopera si se lasa timp de cel putin o ora la temperatura camerei pentru a se amesteca aromele.
Gatiti spaghetele intr-o cratita mare, in apa clocotita, timp de aproximativ 6-8 minute sau in conformitate cu instructiunile de pe pachetul de spaghete. Scurgeti apoi pastele si serviti-le impreuna cu sosul proaspat.
Supa de toamna cu rosii si avocado
SusAceasta supa poate fi servita atat rece, cat si calda (in diminetile sau serile friguroase).
Ingrediente pentru 2 portii:
- 5 rosii coapte
- 1 avocado copt
- 1 ceapa
- 1/4 ceasca migdale
- 1 ceasca supa de legume
- 1/4 lingurita seminte de marar
- sare de mare si piper negru dupa gust
Puneti toate ingredientele cu exceptia rosiilor intr-un blender si pasati-le. Puneti supa intr-o tigaie si incalziti-o cat doriti. Adaugati apoi rosiile felii si serviti supa.
Salata colorata de quinoa
SusIngrediente pentru doua portii:
- 1 cana quinoa
- 2 cesti de apa
- sare si piper
- 1 morcov decojit ras
- 1 ardei gras fara seminte taiat cubulete
- 1 castravete taiat
- 3 felii subtiri de ceapa verde
- 1 buchetel de patrunjel tocat
- coaja si sucul de la o lamaie
- 1/4 ceasca ulei de masline
Clatiti bine quinoa in apa rece. Acest lucru va indeparta cu usurinta gustul amarui al semintelor. Scurgeti si puneti quinoa intr-un vas. Adaugati apa si condimentati cu sare. Fierbeti la foc mediu-mare. Acoperiti vasul, dati focul mic si fierbeti aproximativ 15-20 de minute pana cand apa scade, iar quinoa devine frageda. Intre timp, pregatiti legumele colorate. Cand quinoa este gata, adaugati-o peste legume, turnati ulei de masline si lamaie, amestecati bine si condimentati cu sare, piper dupa gust.
Supa de linte
SusIngrediente pentru patru portii:
- 2 linguri ulei de masline si ceva in plus pentru sos
- 1 ceapa medie tocata
- 2 morcovi tocati
- 2 tulpini de telina tocate
- 2 catei de usturoi tocati
- sare si piper negru proaspat macinat
- o cutie de tomate cuburi
- 450 g linte
- 11 cesti de supa de pui nesarata
- 6 crengute de cimbru proaspat
- 2/3 ceasca paste
- 1 cana parmezan ras
Incalziti uleiul intr-o oala mare, la foc mediu. Adaugati ceapa, morcovii si telina. Aruncati in oala usturoiul, sarea si piperul si gatiti pana cand toate legumele sunt fragede, apoximativ 5-8 minute.
Se adauga rosiile. Fierbeti aproximativ 8 minute la foc mic, pana cand sucul scade si rosiile se desfac, amestecand ocazional. Adaugati lintea si amestecati pentru omogenizare. Puneti apoi supa de pui si crengutele de cimbru si, fierbeti in continuare la foc mare.
Dupa aceea, acoperiti vasul si lasati amestecul la fiert aproximativ 30 de minute la foc mic, pana cand lintea este aproape gata. Se amesteca apoi pastele si se fierb pana cand devin fragede, dar nu foarte moi. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Puneti supa in boluri si presarati parmezan, stropiti cu ulei de masline si serviti.
Salata de morcovi cu seminte de susan
SusAceasta salata proaspata si simpla este bogata in fbre utile in tratarea constipatiei, iar morcovii si patrunjelul detin cantitati mari de vitamine si minerale.
Ingrediente pentru o portie:
- 2 ligurite de ghimbir proaspat ras
- 1 lingurita ulei de susan
- 1 lingurita ulei de masline
- 1 lingurita otet de orez
- 2 lingurite sos din soia (tamari)
- 1 varf de cutit piper alb
- 3 morcovi mari (decojiti)
- 1/4 ceasca patrunjel proaspat tocat
Intr-un castron mic se combina ghimbirul, uleiurile si otetul, tamari si piperul alb. Tocati morcovii si adaugati jumatate din sosul obtinut si amestecati impreuna cu patrunjelul si semintele de susan. Serviti.
Valori nutritionale: 118 cal, 7 g grasimi, 1 g grasimi saturate, 0 mg colesterol, 2 g proteine, 12 g carbohidrati, 4 g fibre si 237 mg sodiu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Conf. dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic primar Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Asist. univ. dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Medic specialist Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Beneficiile apei asupra detoxifierii ficatului
- Detoxifierea ayurvedica
- Cand sunt necesare suplimentele pentru ficat?
- Cele mai bune alimente pentru iarna
- Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
- Cocaina
- Dieta Dukan - principii si etape
- Plan de detoxifiere pentru 7 zile
- Detoxifierea de primavara