Pietrele la rinichi - cauzele aparitiei, preventie si tratament
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere
SusPietrele la rinichi (numiti si calculi renali, nefrolitiaza sau urolitiaza) sunt depozite dure formate din minerale si saruri care se formeaza in interiorul rinichilor. Dieta, excesul de greutate corporala, unele afectiuni medicale si anumite suplimente si medicamente sunt printre numeroasele cauze ale pietrelor la rinichi.
Pietrele la rinichi pot afecta orice parte a tractului urinar - de la rinichi la vezica urinara. Adesea, pietrele se formeaza atunci cand urina devine concentrata, permitand mineralelor sa se cristalizeze si sa se lipeasca intre ele.
Cuprins articol
Cand trebuie sa va adresati medicului
SusSolicitati imediat asistenta medicala daca aveti:
- Durere atat de puternica incat nu puteti sa stai nemiscat sau sa gasiti o pozitie confortabila
- Durere insotita de greata si varsaturi
- Durere insotita de febra si frisoane
- Sange in urina
- Dificultate la urinare
Cauze
SusPietrele la rinichi nu au adesea o cauza certa, unica, desi mai multi factori va pot creste riscul. Pietrele la rinichi se formeaza atunci cand urina contine mai multe substante care formeaza cristale - cum ar fi calciu, oxalat si acid uric - decat poate dilua lichidul din urina.
Factori de risc
SusFactorii care cresc riscul de a dezvolta pietre la rinichi includ:
-Istoric familial sau personal.
-Deshidratare.
-Anumite diete. Consumul unei diete bogate in proteine, sodiu (sare) si zahar poate creste riscul de aparitie a unor tipuri de pietre la rinichi. Acest lucru este valabil mai ales in cazul unei diete bogate in sodiu. Prea multa sare in dieta creste cantitatea de calciu pe care rinichii trebuie sa filtreze si creste semnificativ riscul de pietre la rinichi.
-Obezitatea.
-Boli digestive si interventii chirurgicale.
-Alte afectiuni medicale, cum ar fi acidoza tubulara renala, cistinuria, hiperparatiroidismul si infectiile repetate ale tractului urinar, pot creste riscul de pietre la rinichi.
-Anumite suplimente si medicamente, cum ar fi vitamina C, suplimente alimentare, laxative (atunci cand sunt utilizate in exces), antiacide pe baza de calciu si anumite medicamente utilizate pentru tratarea migrenelor sau a depresiei, va pot creste riscul de pietre la rinichi.
Diagnostic
Sus- Teste de sange.
- Testarea urinei.
- Imagistica. Testele imagistice pot arata pietre la rinichi in tractul urinar. Tomografia computerizata (CT) de mare viteza sau cu energie duala poate dezvalui chiar si pietre mici. Raze X abdominale simple sunt utilizate mai rar, deoarece acest tip de test imagistic poate rata pietrele la rinichi mici.
- Ecografia, un test neinvaziv care este rapid si usor de efectuat, este o alta optiune imagistica pentru a diagnostica pietrele la rinichi.
Tratament
SusTratamentul pentru pietrele la rinichi variaza, in functie de tipul de piatra si de cauza.
Majoritatea pietrelor la rinichi mici nu vor necesita tratament invaziv. Este posibil sa eliminati o piatra mica prin:
- Consumand apa. Daca beti cate 2 pana la 3 litri pe zi, va va mentine urina diluata si poate preveni formarea pietrelor. Cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra va spune altfel, beti suficient lichid - in mod ideal, mai ales apa - pentru a produce urina limpede sau aproape limpede.
- Analgezice. Trecerea unei pietre mici poate provoca un oarecare disconfort. Pentru a calma durerea usoara, medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente pentru ameliorarea durerii.
- Terapie medicala. Medicul dumneavoastra va poate administra un medicament pentru a ajuta la eliminarea pietrelor la rinichi. Acest tip de medicament, cunoscut sub numele de alfa blocant, relaxeaza muschii ureterului, ajutandu-va sa treceti mai repede si cu mai putina durere de piatra la rinichi.
Pietrele la rinichi care sunt prea mari pentru a trece de la sine sau pentru a provoca sangerare, leziuni renale sau infectii ale tractului urinar in curs pot necesita un tratament mai amplu.
Procedurile pot include:
- Utilizarea undelor sonore pentru a sparge pietre. Pentru anumite pietre la rinichi - in functie de dimensiune si locatie - medicul dumneavoastra va poate recomanda o procedura numita litotripsie cu unde de soc extracorporala (ESWL).
- Chirurgie pentru indepartarea pietrelor foarte mari de la rinichi. O procedura numita nefrolitotomie percutanata (nef-row-lih-THOT-uh-me) implica indepartarea chirurgicala a unei pietre la rinichi folosind telescoape mici si instrumente introduse printr-o mica incizie in spate. Veti primi anestezie generala in timpul interventiei chirurgicale si veti fi spitalizat timp de una pana la doua zile in timp ce va recuperati. Medicul dumneavoastra va poate recomanda aceasta interventie chirurgicala daca ESWL nu are succes.
- Folosind o luneta pentru a indeparta pietrele. Pentru a indeparta o piatra mai mica din ureter sau rinichi, medicul dumneavoastra poate trece un tub subtire iluminat (ureteroscop) echipat cu o camera prin uretra si vezica urinara catre ureter. Odata ce piatra este localizata, uneltele speciale pot prinde piatra sau o pot sparge in bucati care vor trece in urina. Medicul dumneavoastra poate plasa apoi un tub mic (stent) in ureter pentru a ameliora inflamarea si pentru a promova vindecarea. Este posibil sa aveti nevoie de anestezie generala sau locala in timpul acestei proceduri.
- Chirurgia glandei paratiroide. Unele pietre de fosfat de calciu sunt cauzate de glandele paratiroide hiperactive, care sunt situate pe cele patru colturi ale glandei tiroide, chiar sub marul lui Adam. Cand aceste glande produc prea mult hormon paratiroidian (hiperparatiroidism), nivelul de calciu poate deveni prea mare si, ca urmare, se pot forma pietre la rinichi. Hiperparatiroidismul apare uneori atunci cand se formeaza o tumoare mica si benigna intr-una dintre glandele paratiroide sau cand dezvoltati o alta afectiune care determina aceste glande sa produca mai mult hormon paratiroidian. Indepartarea cresterii din glanda opreste formarea pietrelor la rinichi. Sau medicul dumneavoastra va poate recomanda tratamentul afectiunii care face ca glanda paratiroida sa produca in exces hormonul.
Prevenirea
Prevenirea pietrelor la rinichi poate include o combinatie de modificari ale stilului de viata si medicamente.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Bolile renale (de rinichi)
- Guta - cauze, simptome, tratament
- Sfaturi pentru sanatatea rinichilor
- Obiceiuri surprinzatoare care iti pot afecta rinichii
- Coledocolitiaza – cauze, simptome, tratament, preventie
- Picioare sau glezne umflate? Care ar putea fi cauzele?
- Genele care predispun la boala Alzheimer - ce rol au in preventie si tratament
- Impactul schimbarii sezonului asupra afectiunilor respiratorii: preventie si ...
- Gastroenterita cu rotavirus, metode de preventie si tratament