Reusita fertilizarii in vitro poate fi influentata de indicele de masa corporal, rasa si varsta
Stire medicala
In urma fertilizarii in vitro (FIV) si a transferului embrionar s-a constatat ca femeile cu o greutate normala, mai tinere si cele de rasa africano-americana au o sansa mult mai mare de a ramane insarcinate, conform studiului prezentat la a 62 a intalnire anuala a Societatii Americane de Medicina Reproductiva. Intr-un studiu retrospectiv care a inclus 193 de femei cu varsta cuprinsa intre 22 si 47 de ani, avand indicele de masa corporeal (IMC) normal, se constata ca FIV are rezultate mult mai bune decat la femeile supraponderale. La femeile cu IMC normal (19-24,9) s-a constat o crestere a sarcinilor iar rata pierderilor de asemenea a fost mai mica comparativ cu femeile care au IMC mai mare de 25 kg/m2.
Sarcina a fost obtinuta la 51% din femeile cu IMC normal si numai la 35% la cele cu IMC mai mare, a declarat Dr. Mohamed Mitwally, profesor la Departamentul de Endocrinologie Reprodutiva si Infertilitate de la Wayne State University, Detroit, Michigan. Cand doua grupuri de femei au fost impartite in functie de rasa in 161 de femei de culoare alba si in 32 de femei afroamericane, efectul negativ al IMC-ului crescut asupra sansei de a ramane insarcinate nu s-a mentinut dar a fost mult mai pronuntat la femeile afroamericane comparativ cu cele de culoare alba. Femeile afroamericane cu IMC normal au sansa de a ramane insarcinate de 67%, comparativ cu 19% la cele cu IMC crescut. La femeile albe cu IMC normal sansa de a ramane insarcinate este de 50% comparativ cu 38 % la cele cu IMC crescut.
Dr. Mitwally a concluzionat ca "femeile supraponderale trebuiesc incurajate sa slabeasca inainte de a incepe tratamentul FIV iar acest lucru este important in special la femeile afroamericane."
Un alt studiu a evaluat influenta varstei asupra ratei de succes a FIV. Lotul studiat a inclus 1273 de femei cu varsta cuprinsa intre 22 si 44 de ani, reprezentand un lot larg al pacientelor tipice care apeleaza la metoda reproducerii asistate.
Conform asteptarilor, s-a constatat ca fertilitatea a scazut impreuna cu inaintarea in varsta, dar atunci cand IMC si varsta au fost analizate impreuna, efectul a fost si mai accentuat, a afirmat Dr. Megan Sneed, medic rezident obstetrica-ginecologie la Advocate Medical Group in Park Ridge, Illinois. IMC crescut a fost in mod clar un factor de risc al infertilitatii la femeile tinere. De exemplu, femeile cu varsta intre 30-40 de ani cu IMC normal (18,5-24,9) au avut o rata a sarcinilor de 48,7%, comparativ cu 39,5% la femeile obeze cu IMC crescut (IMC>30).
Efectul IMC-ului crescut asupra fertilitatii a scazut la femeile cu varsta peste 35 de ani, sugerand ca in aceste cazuri varsta are un efect negativ mai puternic asupra fertilitatii decat IMC-ul individual.
"Noi am constatat ca IMC crescut are o influenta negativa asupra ratei de succes a sarcinii odata cu inaintarea in varsta," a afirmat Dr. Sneed. Aceasta a sugerat ca femeile tinere si supraponderale trebuie sa fie sfatuite de clinicieni sa slabeasca inaintea FIV. Femeile mai in varsta pot beneficia de acelas sfat, dar la cele peste 37 de ani sunt necesare adesea tratamente mult mai agresive pentru infertilitate.
Dr. Mitwally, care a analizat intr-un studiu anterior relatia dintre IMC si rasa, a comentat ca acest studiu care include 193 de femei "este de mica amploare pentru a se face o statistica semnificativa privind efectele IMC-ului si a varstei asupra succesului FIV".
Dr. Robert Visscher, fost director executiv al Societatii Americane de Medicina Reproductiva, a explicat ca anovulatia prezenta la femeile cu ovare polichistice este adesea cauza infertilitatii la femeile supraponderale. La celelate femei cu surplus de greutate mecanismul responsabil de infertilitate ramane necunoscut. "Totusi, este posibil ca ovulatia sa fie intrerupta din cauza obezitatii mari", a afirmat adaugand ca asocierea dintre rasa si infertilitate este de asemenea interesanta, dar greu de explicat.
Articole recomandate
- Ce afectiuni poate semnala gustul amar din gura?
- Profilaxia cancerului colorectal
- Secretul unghiilor frumoase
- Cum afli daca ai pulsul normal?
- Probleme cauzate de mucusul din nasucul copiilor
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Tremorul esential – cauze, simptome, tratament
- Factori care pot influenta infertilitatea feminina
- Cum poate fi combatuta obezitatea