Reproducerea umana asistata medical a fost interzisa in Romania!
Stire medicala
Prin Ordinul nr. 1156 din 23/09/2009 al Ministerului Sanatatii procedurile de reproducere umana asistata medical - respectiv inseminarea artificiala si fertilizarea in vitro - nu mai pot fi efectuate in Romania de catre clinicile, publice sau private, care se autofinanteaza!
Practic, articolul Art. 6 din Normele metodologice de aplicare a titlului VI "Efectuarea prelevarii si transplantului de organe, tesuturi si celule de origine umana in scop terapeutic" din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii este eliminat, ceea ce foarte probabil va conduce la sistarea procedurilor de reproducere umana asistata medical in clinicile care se autofinanteaza.
Art. 6. - Prin exceptie de la prevederile art. 158 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, unitatile publice sau private autorizate de Agentia Nationala de Transplant sau de Ministerul Sanatatii Publice pot obtine profit pentru organizator.
Daca in cele mai multe dintre tarile Uniunii Europene exista politici publice coerente privind infertilitatea iar procedurile medicale care ajuta cuplurile infertile sa poata avea copii sunt finantate din bugetul asigurarilor sociale, constatam ca in Romania cuplurilor infertile, carora oricum statul roman nu le oferea nici un ajutor, acum li se blocheaza accesul la proceduri pana si in clinicile la care erau dispusi sa plateasca.
Asociatia "SOS Infertilitatea" reuneste persoane cu probleme de fertilitate care, in regim de voluntariat, desfasoara campania "Infertilitatea este o boala. A avea un copil nu trebuie sa fie un lux", in vederea responsabilizarii clasei politice romanesti asupra gravei si ignoratei probleme a infertilitatii.
“SOS Infertilitatea” si-a exprimat public pozitia de condamnare ferma a practicilor de comercializare de ovocite descoperite recent in anumite clinici si a subliniat inca o data, in acel context, cat de mare nevoie are Romania de o lege in domeniul atat de sensibil al reproducerii umane asistate medical – unul din obiectivele pentru care Asociatia nostra militeaza. Insa prin acest ordin nu se interzice comercializarea de celule umane – fapt deja interzis si pedepsit de legislatia in vigoare din Romania – ci se interzice obtinerea de profit in urma realizarii procedurilor de reproducere umana asistata medical.
In consecinta, asa cum au declarat deja public unii manageri din domeniu, unitatile medicale publice si private care practicau inseminari artificiale si fertilizari in vitro nu mai sunt motivate sa isi continue activitatea cu titlu gratuit, iar cuplurile infertile nici macar daca sunt dispuse sa plateasca nu isi mai pot realiza visul de a avea un copil.
Intrucat este cunoscuta puternica motivatie a cuplurilor care isi doresc un copil, o consecinta foarte probabila a respectarii acestui ordin va fi dezvoltarea la o scara si mai larga a apelarii la clinicile de fertilizare din strainatate. Astfel, salariile si creditele bancare ale cuplurilor infertile din Romania vor constitui profitul clinicilor din strainatate – de pilda, din Ungaria, (unde, de altfel, cetatenii maghiari beneficieaza de cinci tentative de fertilizare in vitro gratuite, platite de catre asigurarile de sanatate la care cotizeaza).
Articole recomandate
- Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie: Cum tratam endometr ...
- Descopera excelenta in tratamentul infertilitatii cu Academia de FIV!
- Strategii inteligente pentru a preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor
- Tratamentele pentru infertilitatea masculina
- Infertilitatea masculina
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Infertilitatea masculina - metode terapeutice
- Infertilitatea cuplului
- Foliculul luteinizat nerupt - cauza a infertilitatii la femei