Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Inseminarea intrauterina (IUI)

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2024

Generalitati

Sus
Inseminarea intrauterina (IUI)

Cunoscuta alta data sub denumirea de inseminare artificiala, inseminarea intrauterina (IUI) este un proces prin care spermatozoizii sunt pozitionati in uterul femeii cu ajutorul unor metode artificiale.

Pentru multe cupluri aceasta este o alternativa mai putin invaziva si mai confortabila decat FIV.

Explicarea procedurii iti va oferi o privire generala asupra procesului.

Oricum IUI nu este singura procedura de inseminare artificiala efectuata.

In plus fata de IUI, persoanele cu probleme de fertilitate pot opta pentru inseminarea intravaginala (IVI), intracervicala (ICI) sau inseminarea intratubara (ITI).

Spermatozoizii folositi in IUI trebuie intai pregatiti in mod corespunzator.

Aceasta procedura este cunoscuta sub denumirea de spalarea spermatozoizilor. In functie de cat de bine sunt pregatiti spermatozoizii folositi in cadrul procedurii, sansele de succes ale tratamentului pot sa creasca sau nu.

Desigur ca in orice forma de tratament de infertilitate, exista cativa factori variabili, care pot afecta succesul acestui tratament.

Citeste mai multe despre acesti factori in sectiunea: Factori care pot influenta succesul IUI.

In timp ce unele cupluri folosesc spermatozoizii partenerului, alte cupluri pot sa aleaga sa foloseasca un donator.

Exista multe motive pentru care unele cupluri prefera sa utilizeze un donator de spermatozoizi.

Donatorul de spermatozoizi folosit in IUI, poate fi cineva pe care cuplul il cunoaste personal sau un barbat anonim.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Modul de efectuare a testelor
  3. Plasarea spermatozoizilor
  4. Cand ar trebui facuta?
  5. Indicatii
  6. Eficacitate si costuri
  7. Factori care pot influenta succesul IUI
  8. Citeste pe aceeasi tema

Modul de efectuare a testelor

Sus

Multe persoane au auzit de inseminarea artificiala cunoscuta si ca inseminare intrauterina sau IUI, dar nu cunosc in totalitate cum se procedeaza.

Daca te gandesti sa apelezi la aceasta forma de tratament de infertilitate, citeste mai departe pentru a invata mai multe despre IUI.

Plasarea spermatozoizilor

Sus

Procesul IUI implica inserarea unui cateter foarte subtire, flexibil, prin colul uterin, prin care sunt injectati in uter spermatozoizii pregatiti.

Cele mai multe femei considera procesul IUI relativ nedureros, asemanator cu un examen Papanicolau.

Pot exista ulterior unele crampe, dar adesea au legatura cu ovulatia mai degraba decat IUI. Cateterul nu se simte in general, deoarece cervixul este deja usor deschis pentru ovulatie.

Ti se vor da instructiuni cu cat timp inainte si dupa trebuie sa te abtii de la a face sex si ce perioada de repaus este necesara dupa IUI.

Cand ar trebui facuta?

Sus

Ideal, o IUI ar trebui efectuata in intervalul de 6 ore de dinainte si de dupa ovulatie (pentru infertilitatea de tip masculin unii medici considera ca este mai bine dupa momentul ovulatiei) cu spermatozoizii in asteptarea ovulului.

Cand programarea se bazeaza pe injectii cu hCG, IUI se efectueaza de obicei cu 24-48 de ore mai tarziu.

De obicei, programarea pentru o singura IUI se face la aproximativ 36 de ore dupa injectia cu hCG.

Daca sunt programate 2 IUI, acestea sunt spatiate de obicei la cel putin 12 ore distanta, intre 24 si 48 de ore dupa injectia cu hCG.

Daca nu se utilizeaza medicamente, atunci medicul va programa IUI pe baza nivelului LH-ului (hormon luteinizant) natural. in acest caz, o singura IUI la 36 de ore este normala, dar se efectueaza destul de des si la 24 de ore.

Indicatii

Sus

IUI poate ajuta in ciclurile cu Clomid, in care mucusul cervical este o problema si IUI creste sansele de succes ale ciclurilor injectabile, fara sa depinda de cantitatea de spermatozoizi.

Are logica incercarea IUI daca tu nu esti sterila si nu ai avut succes pe cale naturala.

Eficacitate si costuri

Sus

Rata de succes este cuprinsa intre 6 si 26% per ciclu.

Rata mai scazuta apare in cazul unui singur folicul, in timp ce foliculii multipli au o rata de succes de pana la 26%.

Costurile pentru procedurile actuale de inseminare singure pot fi destul de ridicate, unele clinici sfatuindu-te sa faci 2 inseminari per ciclu.

Factori care pot influenta succesul IUI

Sus

Inseminarea intrauterina inseamna mai mult decat simpla efectuare a inseminarii artificiale.

O varietate de factori pot influenta succesul unui ciclu IUI. O parte sunt prezentati mai jos.

Programarea

Programarea este esentiala cand este vorba de IUI.

Odata ce ovulul a fost eliberat de la nivelul ovarului, el poate fi fertilizat doar in urmatoarele 24 de ore. Aceasta inseamna ca inseminarea trebuie sa coincida cu ovulatia femeii.

Femeile care au un ciclu natural, cel mai probabil vor folosi niste kituri pentru prezicerea ovulatiei, ce detecteaza cresterea nivelului LH–ului, ce are loc cu putin timp inainte de ovulatie.

Oricum aceste teste ne pot arata ca ovulatia este iminenta, nu si cand va avea loc cu exactitate. In alte cazuri momentul ovulatiei poate fi prezis mai sigur daca se folosesc medicamente pentru fertilitate, ce necesita o monitorizare mai detaliata a ovarelor si hormonilor.

Un alt motiv pentru care programarea este asa de importanta in IUI este acela ca spermatozoizii folositi in aceasta procedura, sunt prelucrati (spalati).

Normal, spermatozoizii neprelucrati pot trai circa 5 zile in mucusul cervical fertil.

Oricum spermatozoizii spalati supravietuiesc cu greu mai mult de 24 de ore, media fiind de 6–12 ore.

Deoarece spermatozoizii preparati (spalati) au o speranta de viata atat de scurta, efectuarea IUI cat mai aproape de momentul ovulatiei, va ajuta la cresterea sanselor de succes ale acestei proceduri.

Numarul de cicluri

Deoarece momentul exact al ovulatiei este adesea dificil de evidentiat, medicul tau poate sugera efectuarea unei a 2-a IUI oricand intre primele 12-24 de ore dupa prima inseminare.

Aceasta iti poate creste sansele de succes, asigurandu-te ca spermatozoizii sunt plasati in uterul tau in momentul ovulatiei.

Unii medici pot chiar sugera ca iti poti mari mult sansele tale, daca ai avea contact sexual acasa intre inseminari.

Cantitatea de spermatozoizi

Cantitatea de spermatozoizi activi, sanatosi, din sperma unui barbat, are adesea una dintre cele mai mari influente asupra succesului IUI.

Nu este surprinzator faptul ca cu cat este mai mare cantitatea de spermatozoizi, cu atat este mai probabil ca procedura sa aiba succes.

Oricum, nu pare sa existe o diferenta prea mare intre rata de succes a barbatilor cu o cantitate medie de spermatozoizi si cea a barbatilor cu o cantitate mare de spermatozoizi.

In general, efectuarea unei IUI cu o cantitate de spermatozoizi de la medie la inalta, au o rata de succes intre 15 si 20% per ciclu.

Medicatia

In timp ce unele cupluri vor face o IUI fara ajutorul medicamentelor pentru fertilitate, altele vor alege aceasta optiune fie din necesitate, fie ca sa creasca numarul de foliculi ovarieni ce se vor dezvolta intr-un ciclu.

Folosirea medicamentelor poate sa creasca sansele tale de succes, deoarece teoretic vei avea mai multe ovule disponibile pentru fertilizare dar nu garanteaza intotdeauna succesul.

Daca folosesti medicamente pentru fertilizare in timpul ciclului IUI s-ar putea sa doresti sau sa ai nevoie sa incerci timp de cateva cicluri medicamente orale, ca Clomid, inainte de a trece la medicamente pentru infertilitate injectabile.

Oricum, daca tot nu poti sa concepi un copil dupa 3 sau 4 cicluri folosind medicatia injectabila, ar trebui sa te gandesti sa incerci FIV.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate