Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Extragerea ovulelor – Fertilizarea in vitro

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Generalitati

Sus
Extragerea ovulelor – Fertilizarea in vitro

Extragerea ovulelor este un proces prin care ovulele femeii sunt indepartate de la nivelul ovarelor. Aceste ovule sunt amestecate apoi cu spermatozoizii pentru a facilita fertilizarea.

Pentru a se putea face extragerea ovulelor, intai trebuie stimulata producerea de foliculi ovarieni de catre ovarele femeii cu ajutorul unor anumiti hormoni.

Odata ce s-a format numarul de foliculi (potentiale ovule), specialistul in fertilitate poate indeparta aceste ovule de la nivelul ovarelor, pentru a incerca producerea fertilizarii. Daca fertilizarea are succes, embrionii vor fi plasati ulterior in uterul femeii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Foliculii ovarieni
  3. Stimularea dezvoltarii foliculare
  4. Monitorizarea dezvoltarii foliculare
  5. Mod de efectuare
  6. Pasul urmator dupa extragerea ovulelor
  7. Citeste pe aceeasi tema

Foliculii ovarieni

Sus

Foliculii ovarieni sunt niste saculete umplute cu un lichid, localizate in interiorul ambelor ovare. O femeie se naste cu milioane de astfel de foliculi, fiecare continand in centrul sau un ovul imatur. In fiecare luna, datorita unor anumiti hormoni, incep sa se dezvolte multiplii foliculi. Cel mai puternic folicul va atrage cea mai mare parte din FSH (hormon stimulator folicular), un hormon secretat de catre hipofiza, cauzand ruperea foliculului si eliberarea ovulului, in timp ce restul foliculului moare. Aceasta este ovulatia.

Stimularea dezvoltarii foliculare

Sus

Pentru ca FIV sa fie foarte eficienta, trebuie sa fie extrase mai multe ovule mature (nu doar unul). Medicul endocrinolog specializat in reproducere va incerca sa indeparteze toti foliculii viabili de la nivelul ovarelor tale, astfel incat sa poata fertiliza mai multe ovule. Aceasta inseamna ca femeia trebuie sa aiba foliculii stimulati artificial.

Exista medicamente speciale pe care va trebui sa le iei pentru a stimula dezvoltarea foliculilor tai.
Aceste medicamente pot include:

- Clomid

- FSH

- hMG.

Aceste medicamente pot fi administrate oral sau prin injectii subcutanate pentru aproximativ 10 zile.

Monitorizarea dezvoltarii foliculare

Sus

Programarea este foarte importanta cind este vorba de procesul de extragere al ovulelor. Daca foliculii tai se dezvolta prea mult, atunci ovulul din interior va deveni prea matur pentru a fi fertilizat eficient. Aceasta poate afecta serios procesul de fertilizare in vitro. Din acest motiv, ovarele tale vor fi monitorizate pentru a putea urmarii dezvoltarea foliculilor tai. Aceasta se face de obicei cu ajutorul ultrasunetelor. Cand foliculii tai ating maturitatea necesara, poate incepe extragerea ovulelor.

Mod de efectuare

Sus

Procesul de extragere a ovulelor este unul relativ simplu. Acesta se petrece de obicei in clinica de fertilizare locala sau intr-un spital afiliat cu aceasta clinica. Foliculii din ambele ovare (drept si stang) vor fi indepartati printr-un proces cunoscut sub denumirea de aspiratie foliculara. Aspiratia foliculara implica inserarea unui ac special prin partea superioara a vaginului si pana in foliculi. Acest ac este folosit ulterior pentru a aspira toti foliculii prezenti in ovar.

Pentru a ghida acul in imediata apropiere a ovarelor, ti se va face o ecografie transvaginala. Aceasta va permite medicului tau sa insere acul in ovarele tale la locul potrivit. Aceasta procedura se efectueaza sub anestezie, astfel incat nu vei simti nici o durere. Odata ce acul este inserat in pozitia corecta, medicul il va folosi sa aspire toti foliculii din interiorul ovarelor. Acesti foliculi vor fi examinati imediat sub microscop, pentru a ne asigura de prezenta ovulelor viabile. Foliculii sunt plasati apoi in incubator.
In functie de varsta si eficienta medicamentelor de fertilitate, in timpul procesului de extragere a ovulelor ti se vor extrage intre 5 si 20 de ovule. intregul proces dureaza de obicei intre 15 si 30 de minute.
De retinut!


Dupa extragerea ovulelor vei simti o usoara tensiune in abdomen. Te vei simti, de asemenea, ametita ca urmare a anesteziei. Dupa 2 ore in care vei fi monitorizata in clinica, ti se va permite sa pleci acasa. S-ar putea sa observi o usoara scurgere vaginala colorata in rosu sau maro. Aceasta este ceva normal si nu trebuie sa te ingrijoreze. Vei primi de asemenea si niste antibiotice de la medicul tau, pe care ti le va prescrie pentru a preveni orice infectie.

Pasul urmator dupa extragerea ovulelor

Sus

Dupa extragerea ovulelor, toate ovulele viabile vor fi amestecate cu o mostra din spermatozoizii partenerului sau ai unui donator. Aceste ovule vor fi apoi cultivate peste noapte pana cand vor fi verificate daca au fost fertilizate. Daca au fost fertilizate poate incepe urmatorul stadiu din cadrul tratamentului FIV: transferul de embrioni.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
  • Dr. Marian Iliescu -

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate