Cultivarea embrionilor – Fertilizarea in vitro
Generalitati
SusDaca tu si partenerul tau va ganditi sa faceti un tratament de FIV sau daca te gandesti sa te supui proceselor implicate in FIV, atunci este important sa cunosti cat mai mult posibil pasii necesari.
FIV este un proces foarte delicat si este esential ca toate etapele sa fie efectuate cat mai corect pentru a avea succes. Una dintre cele mai importante parti din cadrul FIV este etapa de cultivare a embrionilor. in timpul acestui stadiu, embrionul se va forma si se va hrani pana cand este gata sa fie transferat in uter.
Cuprins articol
Definitie
SusCultivarea embrionilor este termenul folosit pentru a descrie procesul imediat urmator extragerii ovulelor. In timpul procesului de cultivare, ovulele tale se vor combina cu spermatozoizii partenerului tau, pentru a se produce fertilizarea ovulului (ovulul fertilizat este cunoscut sub denumirea de zigot). Odata ce s-a format zigotul, procesul de cultura va continua pentru a favoriza transformarea zigotului in embrion. Procesul de cultivare a embrionilor dureaza intre 2 si 5 zile si este vital pentru succesul oricarei proceduri de FIV. Daca procesul de cultivare a embrionilor nu se face cu acuratete si intr-un mod controlat, transferul din cadrul FIV poate fi un insucces.
Modul de efectuare a testelor
SusPrimul pas: fertilizarea
Imediat dupa extragerea ovulelor, orice fluid folicular aspirat va fi examinat sub microscop pentru a identifica toate ovulele prezente. Fiecare ovul si celulele inconjuratoare vor fi spalate intr-un mediu special, pentru a indeparta toate toxinele si impuritatile. Fiecare ovul va fi apoi transferat intr-un vas special, intr-un incubator ce contine dioxid de carbon. Aceste ovule vor ramane in incubator pana cand va avea loc fertilizarea. Aceasta se va face intre 2 si 6 ore de la extragerea ovulelor, in functie de gradul de maturitate al acestora.
Cand ovulele au atins gradul optim de maturitate, fiecare dintre ele se va combina cu cativa spermatozoizi ai partenerului, acestia fiind in prealabil spalati si dizolvati in niste substante specifice. De obicei nu sunt folositi mai mult de 100000 de spermatozoizi pe ml in timpul procedurii de fertilizare. Spermatozoizii si ovulele vor fi combinate in vase ce contin un mediu de cultura special. Acest mediu de cultura fabricat din proteine, saruri si antibiotice, are rolul de a ajuta embrionul pe parcursul primei zi de diviziune. Aceste vase vor fi plasate apoi din nou in incubator.
Monitorizarea embrionilor
SusDezvoltarea embrionilor tai va fi monitorizata cu grija de catre un medic specialist in dezvoltarea embrionara din cadrul FIV sau al altor tratamente pentru fertilitate. Dupa 48 de ore de dezvoltare, medicul va face primul control al embrionilor. in acest stadiu embrionii tai sunt inca formati dintr-o singura celula. Totusi ei vor contine 2 bule transparente (denumite pronuclei). Acesti pronuclei evidentiaza faptul ca embrionul contine material genetic de la ambii parteneri. Embrionii fara pronuclei sunt eliminati.
Apoi embrionii sunt lasati sa se dezvolte pentru alte 24 de ore. Din acest moment, embrionii vor fi monitorizati din punct de vedere al diviziunii celulare. Majoritatea embrionilor se dezvolta ajungand sa fie formati din 2 sau 4 celule dupa 24 de ore. Unele laboratoare vor prefera sa continue cultivarea embrionilor in timp ce altele vor trece la transferul embrionar. In functie de starea ta de sanatate din momentul respectiv, s-ar putea sa nu doresti sa faci transferul embrionar in acel moment.
Durata cultivarii embrionilor
SusEmbrionii pot fi cultivati pentru perioade variate de timp, in functie de istoricul reproducator al tau si al partenerului. Embrionii pot fi cultivati pentru o perioada de timp de:
- 2 zile: embrionii ce sunt cultivati pentru 2 zile sunt in general transferati la stadiul de 2 sau 4 celule; acest tip de transfer este benefic pentru cupluri ce au un numar scazut de embrioni disponibili pentru transfer sau care au embrioni ce se dezvolta incet;
- 3 zile: embrionii ce sunt cultivati pentru 3 zile sunt in general transferati la stadiul de 6 sau 8 celule; multe laboratoare prefera sa cultive embrionii pana ajung la acest stadiu, deoarece aceasta le permite sa efectueze o monitorizare atenta; embrionii cultivati pentru 3 zile sunt verificati de catre medicul specialist pentru activarea si clivarea genelor care imbunatatesc sansele de a transfera un embrion viabil
- 5 zile: embrionii ce sunt cultivati pentru 5 zile sunt in general transferati la stadiul de blastocist; blastocistul este format din 12-16 celule si este propice implantarii in uter; multe laboratoare opteaza pentru transferul in stadiul de blastocist, mai ales daca femeia a avut avorturi spontane repetate sau esecuri ale FIV.
Rolul mediului ambiant in cultivarea embrionara
SusMediul ambiant in care sunt cultivati embrionii este foarte important deoarece are rolul de a completa cu succes stadiul de cultivare.
Unele componente esentiale pentru mediul ambiant din cadrul FIV includ:
- mediul de cultura: toti embrionii ce se dezvolta sunt cultivati intr-un mediu specific, ce are rolul de a favoriza dezvoltarea si cresterea acestora; sunt in general 2 tipuri de medii de cultura folositi in laborator: unul pentru dezvoltarea embrionara initiala (pana la 3 zile) si al doilea pentru dezvoltarea mai tarzie (pana la stadiul de blastocist)
- temperatura: embrionii trebuie sa fie cultivati la o anumita temperatura pentru a le asigura supravietuirea; temperatura din interiorul incubatorului embrionar este mentinuta la 37C; este aceeasi temperatura ce se gaseste in interiorul trompelor uterine.
Emotiile privind cultivarea embrionara
SusStadiul de cultivare embrionara reprezinta adesea cea mai frustranta parte din cadrul tratamentului FIV. In timpul acestei perioade, tu si partenerul tau veti afla cati embrioni au fost fertilizati cu succes si cati sunt disponibili pentru transfer. Pentru a ramane calma, in timpul aceastei perioade, este bine sa iti aloci timp liber pentru tine. Incearca sa nu te concentrezi asupra dezvoltarii embrionilor tai si sa ramai relaxata, sa te uiti la TV sau sa meditezi. Vei afla informatiile ce te intereseaza destul de repede.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Intrebari si raspunsuri in legatura cu celulele stem
- Celulele stem - informatii generale
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- Sterilizarea femeii (Ligatura trompelor)
- Sarcina multipla: gemeni, tripleti
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Ghidul aparatului reproducator feminin
- Ovulatia: simptome si kituri de testare
- Ciclul menstrual normal