Cresterea fertilitatii: Metode pentru a ramane mai usor insarcinata
Generalitati
SusSe pare ca lucrurile simple sunt cele care conteaza cand vine vorba de stimularea fertilitatii. In cele ce urmeaza, vom afla parerea expertilor care ne ajuta sa intelegem ce anume din ce facem poate fi gresit.
Pentru unii fertilitatea si conceptia sunt aspecte care nu pun probleme. Pentru altii insa, tehnicile de reproducere asistate devin singura speranta de a avea un copil.
Intre aceste extreme se afla un numar in crestere de cupluri care se afla intr-o perioada de asteptare. O parte dintre acestea nu se simt pregatite sa apeleze la tehnologia medicala, in timp ce celelalte cupluri nu au putut descoperi cauza infertilitatii nici macar apeland la tehnologia de ultima generatie. Pentru acest ultim grup medicii cauta sa descopere factorii din viata de zi cu zi care ar putea face o diferenta.
"Uneori totul sta bine din punctul de vedere al tratamentului si totusi femeile respective nu raman insarcinate astfel incat am inceput sa cautam alti factori care ar putea juca un rol semnificativ", considera expertii americani.
Cuprins articol
In culisele fertilitatii
SusMedicii considera ca unul dintre cei mai importanti factori exteriori se afla fumatul. In timp ce majoritatea oamenilor sunt constienti de faptul ca fumatul si bunul mers al sarcinii nu fac casa buna, expertii spun ca totusi foarte putini oameni par sa realizeze impactul negativ al fumatului asupra fertilitatii.
Expertii considera ca fumatul conduce la infertilitatea barbatului, cat si pe cea a femeii si ca are un impact negativ asupra ratelor de conceptie.
Un studiu publicat in revista „Fertilitate si sterilitate” a aratat ca fumatorii au un numar al spermatozoizilor cu 17% mai mic. Recent, un studiu polonez a aratat ca fumatul scade dramatic numarul de spermatozoizi si afecteaza calitatea spermei. In cazul femeilor, expertii considera ca fumatul nu numai ca scade sansa de a ramane insarcinate, dar afecteaza si durata de timp in care femeile raman insarcinate.
De asemenea, specialistii considera ca fumatorii care urmeaza tratamente de crestere a fertilitatii necesita doze mai mari de medicamente decat nefumatorii. Nu doar fumatul activ conteaza; intr-un studiu recent medicii au aratat ca si fumatul pasiv reduce ratele de conceptie in cazul femeilor care apeleaza la tehnologia moderna de asistare a reproducerii.
Vestea buna este ca renuntand la tigari puteti ramane insarcinate mai usor si intr-un interval de timp mai scurt! Intr-un studiu american, specialistii au descoperit ca barbatii care s-au lasat de fumat au experimentat o crestere a numarului de spermatozoizi viabili de pana la 800%!
Reducand stresul, creste fertilitatea
SusDesi legatura dintre stres si fertilitate este destul de neclara, din ce in ce mai multi medici spun ca stresul joaca un rol important.
„Nu exista seturi mari de date care sa ateste o legatura fara echivoc, insa tot mai multe studii pe esantioane mici arata ca metodele de reducere a stresului au un efect favorabila supra fertilitatii, si credem ca este doar o chestiune de timp pana cand cineva va pune toate datele laolalta pentru a demonstra o data pentru totdeauna impactul pe care il are stresul asupra aparatului reproducator”, considera expertii.
Intr-un studiu american, femeilor care au apelat la tehnicile de reproducere asistata li s-a aplicat la nivelul picioarelor un masaj de relaxare inaintea transferului embrionic; autorii studiului considera ca rezultatele sunt incurajatoare.
Expertii in studiul stresului de la Universitatea Harvard au aratat ca mai multe femei care efectuau proceduri de reducere a stresului cauzat de infertilitate au ramas mai usor insarcinate, acest efect putand fi pus pe seamana insusirii tehnicilor de relaxare.
Alimentatia si fertilitatea: cele mai noi date
SusIn timp ce foarte putine persoane considera ca ar putea exista o legatura intre alimentatie si fertilitate, ultimele studii arata ca persoanelor care sufera de infertilitate le lipsesc nutrienti importanti din alimentatie.
Expertii americani de la Universitate Harvard au descoperit ca 79% dintre cuplurile infertile aveau o alimentatie mai saraca in antioxidanti (fructe si legume) decat restul persoanelor. Aceasta descoperire capata o importanta si mai mare in lumina ultimelor cercetari care arata ca vitaminele C si E joaca roluri importante in fertilitatea barbatilor. Un studiu american arata ca dupa o saptamana in care s-au administrat 1000 de miligrame de vitamina C, numarul spermatozoizilor viabili a crescut cu aproximativ 140%.
Recent, un studiu a aratat ca substantele cu activitate antioxidativa importanta precum vitamina E si seleniul au imbunatatit capacitatea spermatozoizilor de a inota – o abilitate necesara acestora pentru a ajunge la ovul in cadrul procesului de fecundatie.
Expertii considera ca o legatura interesanta este cea dintre fertilitate si consumul de peste. Studiile au aratat ca atat cuplurile cu probleme de fertilitate cat si barbatii cu anomalii ale spermogramei aveau in sange niveluri ridicate de mercur; aceleasi persoane aveau si o dieta bogata in peste.
„Daca aveti probleme legate de fertilitate, ar fi indicat sa incercati sa mancati mai putine fructe de mare”, considera expertii.
Avand in vedere ca obezitatea este considerata o cauza principala a infertilitatii la femei, expertii spun ca adoptarea unei diete cu mai putine calorii poate determina o crestere a fertilitatii.
„Daca suferiti de sindromului ovarelor polichistice, simpla scadere in greutate cu doar 5% poate imbunatati considerabil sansa de a ovula si de a ramane insarcinata”, considera specialistii in domeniu. In sindromul ovarelor polichistice se intalnesc scaderea sau absenta ovulatiei, cresterea nivelurilor de hormoni androgeni si rezistenta celulelor la actiunea insulinei. Multe dintre persoanele care sufera de aceasta afectiune sufera in acelasi timp si de obezitate sau sunt supraponderale.
Adjuvante naturale ale fertilitatii
SusDesi folclorul abunda in adjuvante naturale ale fertilitatii, abia in ultima perioada stiinta a patruns in gradina Mamei-Natura. De fapt, doar in ultimii doi ani un numar de studii credibile au reusit sa arate ca anumiti constituenti alimentari sau anumite plante pot oferi o imbunatatire a fertilitatii, atat in cazul barbatilor cat si in cel al femeilor.
Un grup de cercetatori germani au aratat ca anumite remedii naturiste pot functiona in cazul barbatilor. Ei au demonstrat ca functiile si calitatea spermatozoizilor s-au imbunatatit odata cu administrarea de suplimente alimentare continand combinatii de zinc si acid folic, un antioxidant cu structura de carotenoid numit Astacarox sau o combinatie de substante energizante pe baza de actil-carnitina.
Mai mult, cercetatorii au demonstrat ca barbatii cu probleme de fertilitate carora li s-a adminisitrat o doza zilnica de 66 de miligrame de zinc si 5 miligrame de acid folic pentru aproximativ sase luni au inregistrat o crestere cu 74% a numarului de spermatozoizi viabili.
Studiile cele mai recente au aratat ca atat L-carnitina cat si L-acetil-carnitina imbunatatesc calitatea spermei in cazul celor cu probleme de fertilitate. „Nu cunoastem deocamdata cum se traduc aceste tratamente naturiste in ratele de conceptie, dar este clar: calitatea spermei este imbunatatita intr-un mod considerabil”, sustin specialistii.
In ceea ce priveste fertilitatea femeilor, Mama-Natura nu a uitat ca este si ea, la randul ei, femeie. Intr-un studiu efectuat pe un esantion redus, medicii au aratat ca efecte favorabile s-au inregistrat in cazul suplimentelor alimentare bazate pe acid folic, vitaminele E, B6 si B12, fier, magneziu, zinc, L-arginina, seleniu, extract de vitex („fructul castitatii”) si ceai verde.
Cercetarile privitoare la femeile cu probleme de fertilitate si varsta cuprinsa intre 24 si 46 de ani au descoperit ca acele femei care au luat astfel de suplimente nutritionale de doua ori pe zi timp de trei luni au inregistrat o crestere atat a temperaturii corporale de la jumatatea ciclului cat si anivelului de progesteron – ambele fiind indicatori ai ovulatiei, in timp ce lotul martor, alcatuit din femei care nu au luat suplimente alimentare, nu a inregistrat aceste cresteri. Femeile care au luat suplimentul alimentar au ramas insarcinate in primele cinci luni, in timp ce femeilor care nu au luat suplimente alimentare le-au fost necesare noua luni.
In mod similar, un studiu german a descoperit ca ratele de conceptie sunt de 82% la femeile care au utilizat suplimente alimentare pe baza de vitex, comparativ cu doar 45% in cazul femeilor care nu au luat aceste suplimente.
Somnul si pesticidele – noi factori care pot afecta fertilitatea
SusIn timp ce un numar de factori pot imbunatati fertilitatea, altii o pot diminua. Printre cei mai importanti se afla expunerea la pesticide.
„Multe pesticide pot actiona pe receptorii estrogenici; desi nu sunt estrogeni de fapt, se pot comporta in organism in aceeasi maniera ca si estrogenii, si avand in vedere ca estrogenul este hormonul implicat in fertilitate, intreaga problematica ridica multe semne de intrebare”, spun expertii.
Intr-un studiu publicat in „Biologia reproducerii”, medicii au descoperit ca expunerea la un pesticid artificial numit metoxiclor (un membru al familiei DDT-ului) reduce nivelul de testosteron cauzand scaderea fertilitatii masculine. Intr-un studiu al Universitatii Yale, cercetatorii au aratat ca acelasi pesticid – care este utilizat in combaterea tantarilor, a mustelor si a altor insecte – poate de asemenea sa altereze si capacitatea reproducatoare a femeilor.
De asemnea se pare ca impactul pesticidelor asupra fertilitatii este atat de ingrijorator incat Societatea Americana de Medicina a Reproducerii a desemnat o divizie care sa cerceteze impactul global al acestor substante asupra fertilitatii atat in cazul femeilor cat si in cel al barbatilor.
Vestea buna este ca evitand expunerea – indeosebi in gradina proprie – poate ajuta la imbunatatirea profilului de fertilitate.
Desi impactul nu este atat de direct, un alt factor care poate afecta fertilitatea este lipsa somnului. Legatura biochimica in acest caz este hormonul numit leptina, cunoscut ca si reglator al apetitului si al greutatii corporale. Cercetatorii au descoperit ca acesta joaca un rol critic in fertilitatea femeilor. Nivelul de leptina scade cand suntem privati de somn. Se pare ca exista o legatura intre acest aspect si faptul ca in cazul unor femei care sufera de infertilitate nivelul de leptina este scazut.
Mai mult, un studiu a aratat ca administrarea de injectii cu leptina de doua ori pe zi femeilor carora li se intrerupsese menstruatia (si astfel si ovulatia) de cel putin trei luni, nu numai ca a crescut nivelul acestui hormon, dar a si contribuit la reaparitia ovulatiei.
Se poate obtine un efect asemanator doar prin prelungirea somnului? Expertii nu sunt siguri in legatura cu acest aspect.
Specialistii concluzioneaza ca „daca sunteti private de somn in mod constant este foarte probabil ca ciclurile menstruale sa devina neregulate – ceea ce inseamna ca ovulatia este afectata, fapt care poate reduce semnificativ sansele de a ramane insarcinate”.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Cum alegem metoda contraceptiva potrivita
- Inseminarea artificiala intracervicala (ICI)
- Sarcina in timpul alaptarii - mit sau adevar?
- Sarcina, nasterea si perioada postpartum
- Endometrioza - proliferare endometru
- Infertilitatea - sterilitatea
- Menopauza
- Cancerul ovarian
- Vitaminele care sporesc fertilitatea
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi