Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2012

Generalitati

Sus
Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna

Suferiti de aciditate stomacala, arsuri sau unele probleme digestive? Exista alimente care pot ajuta la ameliorarea acestor neplaceri. Cele mai multe dintre mesele pe care le luam sunt pline cu ingrediente artificiale, conservanti, hormoni si aditivi chimici si deseori declanseaza indigestie.

Indigestia se refera la sentimentul de satietate si disconfort dupa o masa, senzatia de arsura sau durere in partea superioara a abdomenului, greata si balonare. Lipsa de exercitii fizice si consumul unei cantitati mari de alimente rafinate, prelucrate si sarace in fibre contribuie, la agravarea problemelor digestive.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze frecvente ale indigestiei
  3. Fructe
  4. Lichide
  5. Coriandru
  6. Nucsoara
  7. Ghimbir
  8. Chimen
  9. Frunze de busuioc
  10. Sfaturi pentru ameliorarea rapida a problemelor digestive
  11. Solutii simple pentru o digestie mai buna
  12. Citeste pe aceeasi tema

Cauze frecvente ale indigestiei

Sus

De cele mai multe ori, indigestia este cauzata de:
- intervale neregulate la care este luata masa sau pauze lungi intre mese
- supraalimentare
- consum excesiv de alimente picante, fast-food, alimente prajite, produse alimentare
- abuz de alcool si tutun
- consum excesiv de cofeina (cafea sau ceai)
- ulcere gastrice, boala de reflux gastroesofagian sau ulcer duodenal
- aport inadecvat de lichide sau apa, somn insuficient si stres.

Fructe

Sus

Fructele contin fibre care sunt utile pentru evitarea indigestiei. Fibrele ajuta la reglarea miscarilor intestinale si stimuleaza in mod automat procesul digestiv. In plus, fibrele ajuta la prevenirea bolilor coronariene, diabetului zaharat, cancerului colorectal si a altor boli.

Iata cateva dintre fructele care va pot ajuta:

- papaya - aceasta contine enzime care stimuleaza digestia si calmeaza stomacul. Papaya incurajeaza formarea unui ezime digestive care contribuie la formarea unui mediu acid prin descompunerea unor proteine.

- banana - fiind usor digerabila si usor laxativa, este fructul cel mai indicat in caz de indigestie. Bananele ajuta prin neutralizarea supraaciditatii provocata de sucurile gastrice si contribuie la reducerea iritatiei provocate de ulcerul gastric prin acoperirea mucoasei stomacului. Pectina, o fibra solubila care se regaseste in banane ajuta atat in caz de constipatie cat si diaree.

- alte fructe benefice - mere, pere si struguri.

Lichide

Sus

Pentru o digestie buna este important sa se bea cat mai multe lichide, apa sau lapte batut. Acesta sunt naturale si ajuta la ameliorarea simptomelor declansate de aciditate. Atunci cand se beau suficiente lichide, particule din deseuri se dizolva in apa si trec prin tractul digestiv fara probleme, iar digestia va fi normala, zi de zi.

Coriandru

Sus

In afara de a fi un excelent aperitiv, coriandru cotribuie la mentinerea sanatatii stomacului, amelioreaza flatulenta si creste secretia de sucuri digestive si enzime din stomac.

Una sau doua lingurite de suc de coriandru proaspat adaugat la lapte batut proaspat, impreuna cu frunze de menta si chimen sunt extrem de benefice in tratarea tulburarilor digestive si indigestiei, starilor de greata si senzatiei de arsura si balonare.

Nucsoara

Sus

Nucsoara este un remediu utilizat pentru calmarea flatulentei si pentru stimularea proceselor digestive. Praful de nucsoara amestecat cu ghimbir si coriandru este un remediu eficient pentru indigestie. Nucosara adaugata in ceai poate ajuta la alinarea durerilor de cap cauzate de indigestie.

Ghimbir

Sus

Uleiul obtinut din radacina de ghimbir este adesea adaugat in preparatele alimentare deoarece imbunatateste digestia. Este unul din cele mai bune remedii pentru durerile de stomac, dispepsie, deranjamente stomacale si flatulenta.

Chimen

Sus

Inmuirea semintelor de chimen in apa peste noapte si consumarea apei, este un remediu benefic in cazul in care este prezenta aciditatea dar si senzatia de balonare.

Frunze de busuioc

Sus

Uleiul esential de frunze de busuioc este folosit ca tonic digestiv. Acestea trateaza constipatia, crampele stomacale, flatulenta si au proprietati carminative, calmeaza gazele stomacale si intestinale.

Sfaturi pentru ameliorarea rapida a problemelor digestive

Sus

Pentru ca digestia dvs. sa functioneze normal este recomandat sa urmati urmatoarele sfaturi:

- mesele vor fi mici si se va manca frecvent - Daca stomacul este gol o perioada lunga de timp, acizii vor incepe sa actioneze asupra peretilor stomacali, cauzand senzatie de arsura. Efectul prelungit poate determina ulcer stomacal si chiar sangerarea stomacului. Prin urmare, se va manca o mica gustare la fiecare doua-trei ore pentru a scapa de excesul de acid.

- evitati consumul excesiv de alimente, produse prajite, alimente picante, bauturi gazoase, ceai si cafea. Toate acestea pot provoca o aciditate crescuta, flatulenta, durerile de stomac si indigestie generala.

- mestecati bine alimentele si evitati excesele alimentare. Digestia carbohidratilor incepe de la nivlelu gurii (gratie enzimelor produse de saliva) si apoi continua in intestinul subtire.

- incercati sa nu fumati si sa nu consumati alcool. Acestea incetinesc metabolismul si pot duce la malnutritie, cauzand stres pentru organism.

- dormiti bine pe timpul noptii pentru a va odihni atat mintea cat si corpul. Folositi tehnici de relaxare cum ar fi meditatia si yoga. Nu lasati stresul sa va influenteze, intrucat acesta este vinovat de nenumarate probleme de sanatate si malnutritie.

Solutii simple pentru o digestie mai buna

Sus

1. Mancati incet - Daca acordati atentie mestecatului si mancati mai incet va fi prezenta in cavitatea bucala mai multa saliva. Cantitatea suplimentara de saliva ajuta la descompunerea alimentelor pe care stomacul.

2. O dieta echilibrata - Consumati alimente diverse si sanatoase, bogate in nutrienti si usor de digerat. Acestea usureaza efortul presupus de digestie, iar nivelul zaharului din sange creste treptat, pe termen lung. Alimentatia echilibrata incurajeaza circulatia optima a oxigenului si substantelor nutritive la celule.

3. Beti cat mai multa apa - Incepeti ziua cu 1-2 pahare de apa si continuati pe tot parcursul zilei. Adaugati cat mai multa apa pentru a evita deshidratarea la nivelul intestinelor. Daca aveti orice tip de disconfort in timpul urinarii sau cand eliminati fecalele, consumul de apa va poate ajuta.

4. Relaxati-va! - Faceti un efort si incercati sa includeti pe parcursul unei zile
- o meditatie care sa dureze timp de 10 minute
- o sedinta de 30 de minute de exercitii fizice

In plus este recomandat sa ascultati muzica relaxanta si sa practicati respiratia profunda. Oricare dintre aceste sugestii va vor ajuta corpul, mintea si intestinele sa se relaxeze, iar in viata dvs. va exista mai putin stres.


Medici specialisti Medicina alternativa

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate