Top 8 remedii naturale cu lamaie, preparate acasa
Generalitati
SusBogata in antioxidanti, vitamina C si alti fitnutrienti pretiosi, lamaia este un ingredient excelent in tratamente naturale homemade pentru ingrijirea pielii si a parului.
Acidul citric si acidul malic din lamaie reprezinta o combinatie eficienta in indepartarea celulelor moarte si reinnoirea celulara.
Acidul ascorbic curata pielea si trateaza punctele negre, cosurile, porii dilatati si ridurile fine. Lamaia are si efect regenerant pentru parul uscat si deteriorat.
Precautii
SusInainte sa utilizati lamaia in tratamente cosmetice naturale, preparate acasa, este nevoie sa tineti cont de cateva precautii esentiale.
Important de retinut este ca aciditatea lamaii poate cauza iritatii atunci cand este aplicata direct pe rani deschise sau piele sensibila. Totodata, psoralenul, substanta continuta de acest fruct, creste fotosensibilitatea pielii. De aceea, se recomanda evitarea expunerii neprotejate la soare timp de 24 de ore dupa folosirea unui tratament homemade.
Sucul de lamaie trebuie sa fie diluat intotdeauna cu apa (doua parti apa, o parte zeama de lamaie), pentru a evita pericolul instalarii iritatiilor). Pielea sensibila, uscata sau crapata trebuie sa fie tratata cu ingrediente mai blande, nicidecum acide precum lamaia. Acelasi lucru este valabil si pentru buzele inflamate sau iritate.
Tratamente cu lamaie facute in casa
Sus1. Masca din galbenus de ou si fulgi de ovaz
Acest tratament este recomandat pentru corectarea zonelor hiperpigmentate ale pielii. Amestecati sucul stors de la o jumatate de lamaie (diluat cu apa), cu o jumatate de lingura de ulei de migdale, 2 linguri de fulgi de ovaz si un albus de ou.
Aplicati masca direct pe petele cutanate, lasati-o sa actioneze 15 minute, apoi clatiti cu apa calduta. Acidul citric din lamaie va decolora usor zonele pigmentate. Efectul este un temporar, daca nu va protejati pielea cu o lotiune solara atunci cand va expuneti din nou la soare.
2. Masca exfolianta cu lamaie
Exfolierea pielii face parte din ritualul zilnic de ingrijire a tesutului cutanat, fiind un proces necesar pentru indepartarea celulelor moarte si stimularea regenerarii celulelor epidermei. Amestecati sucul de la o lamaie (diluat cu apa) cu aproximativ 120 grame de zahar, pentru a obtine o masca de exfoliere.
Zeama de lamaie contine acizi alfa hidroxilati, eficienti in inlaturarea celulelor moarte. Efectuati miscari circulare atunci cand aplicati masca, pentru rezultate optime. Tratamentul nu este recomandat persoanelor care sufera de rozacee sau dermatita seboreica, intrucat ar putea agrava iritatiile specifice acestor afectiuni dermatologice.
3. Masca de par cu lamaie
Sucul de lamaie poate fi folosit cu succes in indepartarea cojilor de pe suprafata scalpului, cauzate de uscarea excesiva a pielii, matreata sau reziduuri de sampon. Aciditatea acestui fruct ajuta si la reglarea pH-ului scalpului.
Diluati o lingura de zeama de lamaie intr-o cana de apa, apoi masati pielea capului cu aceasta solutie naturala si clatiti-va dupa ce asteptati doua minute. Nu va expuneti la soare imediat dupa acest tratament, intrucat parul ar putea sa se decoloreze cu cateva tonuri.
4. Masca de picioare cu castraveti si ulei de masline
Pielea talpilor are nevoie de o ingrijire speciala, iar lamaia poate fi folosita cu succes si in acest sens. Introduceti in blender o lamaie fara coaja (taiata cuburi), doi castraveti feliati si doua linguri de ulei de masline. Procesati ingredientele pana obtineti o pasta fina, transferati mixtura intr-un bol si incalziti-o la cuptorul cu microunde.
Impartiti masca in doua parti egale si turnati compozitia in doua pungi din plastic. Introduceti talpile in cate o punga si masati-le bine, pana cand masca se intinde pe toata suprafata lor. Asteptati 10 minute si apoi clatiti-va cu apa calduta. Lamaia nu doar ca va exfolia pielea, ci o va revigora intens. Castravetele are un efect tonic, pe cand uleiul de masline hidrateaza in profunzime si lasa pielea fina la atingere.
5. Masca antirid cu lamaie
Antioxidantii din lamaie contracareaza efectele nocive ale radicalilor liberi asupra celulelor cutanate, prevenind si atenuand liniile fine. Vitamina C din lamaie actioneaza in profunzime si reface structura de colagen a pielii, ajutand-o sa isi mentina aspectul tanar.
Amestecati un galbenus de ou, o lingurita de suc de morcovi, doua lingurite de suc de lamaie si doua linguri de smanatana, pana obtineti o pasta omogena. Aplicati compozitia direct pe ten si lasati-o sa actioneze o jumatate de ora. Clatiti fata cu apa calduta. Utilizata regulat, masca ajuta la reducerea aspectului inestetic al ridurilor fine si la refacerea elasticitatii pielii.
6. Masca hidratanta cu miere si lamaie
Sucul de lamaie poate fi folosit si in prepararea tratamentelor homemade pentru hidratarea intensa a pielii. Amestecati zeama provenita de la un sfert de lamaie cu o lingura de miere, una de ulei de masline, 15 picaturi de vitamina A uleioasa si o jumatate de fiola de vitamina E.
Aplicati masca pe tenul curat, lasati-o sa actioneze 15 minute si clatiti-va cu apa calduta. Repetati tratamentul de maximum 3 ori pe saptamana.
7. Masca regeneratoare pentru par
Parul uscat si deteriorat poate fi regenerat cu ajutorul mastilor naturale care au in compozitie lamaie. Preparati o masca dintr-o ceasca de ulei de masline, 5 linguri de miere si patru linguri de zeama de lamaie. Aplicati tratamentul pe parul umed, asteptati ca acesta sa actioneze aproximativ un sfert de ora, apoi spalati parul ca in mod normal cu sampon. Clatiti bine si repetati operatiunea de 2-3 ori pe luna, pentru rezultate optime.
8. Masca pentru cuticule cu lamaie
Taierea cuticulelor este un obicei nociv pentru sanatatea unghiilor, de aceea specialistii recomanda mentinerea lor in cea mai buna forma. In acest sens, puteti utiliza o masca preparata din 2 lingurite de suc de lamaie proaspat stors, o lingurita de miere si o jumatate de cana de apa calduta.
Introduceti degetele in aceasta mixtura si lasati ingredientele sa actioneze 5-7 minute. Clatiti apoi mainile cu apa calduta si impingeti usor cuticulele spre baza unghiei, cu un instrument special. Masati-le la final cu un ser special sau o crema de maini hidratanta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Patru reguli de respectat cand prepari masa copiilor
- Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale
- Cum prepari sanatos sosurile si dressingurile pentru salate
- 10 instrumente din bucatarie care ajuta la pierderea in greutate
- Ce ingrediente contin cele mai folosite condimente din lume
- 10 bauturi benefice pentru inima si potrivite pentru sezonul rece
- Albeste-ti dintii in mod natural. Metode ieftine si rapide!
- Modalitati de transmitere a infectiilor
- Mastile de fata functioneaza cu adevarat sau sunt doar un moft?