Remedii naturale pentru infectiile tractului urinar
Generalitati
SusExista atat opinii pro cat si contra utilizarii remediilor naturale care pot preveni sau trata infectiile tractului urinar.
Unii medici sunt de parere ca folosirea antibioticelor amplifica riscul recurentei infectiilor de tract urinar si ca prin aceasta modalitate de tratament multe dintre bacterii devin mai rezistente la medicatie.
De aceea, este necesar sa se modifice stilul de viata si sa se incerce mai degraba tratamentele naturiste, homeopate sau altele specifice medicinei alternative, pentru preintampinarea si vindecarea infectiilor de tract urinar.
Cuprins articol
Alternative de tratament
SusConcentratia de hidrogen-ion (ph-ul) din urina este unul dintre indicatorii cu ajutorul carora se poate determina in ce masura urina este un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor. Pe o scara de la 0 la 14, un nivel de 7 este bazic si mediu neutru, iar cu cat urina are o valoarea mai mica de 7 cu atat devina mai acida.
In urma cercetarilor si studiilor efectuate pentru depistarea valorii la care se dezvolta infectiile s-a constatat ca bacterile nu supravietuiesc prea mult intr-o urina al carui pH este alcalin. Pentru crearea acestui tip de mediu si alcalinizarii urinei se pot utiliza o serie de minerale, in mod special citratii.
O doza constanta de suplimente de citrat de calciu sau magneziu poate fi utila in tratamentul infectiilor vezicii urinare. Deoarece urina infectata care ramane in vezica urinara in timpul noptii poate provoca iritatii, suplimentele minerale ar trebui utilizate inainte de culcare, pentru a avea efecte optime.
Desi a fost confirmat succesul unora dintre remediile naturiste si acestea pot fi folosite in siguranta, totusi, este important sa se consulte medicul inainte de a urma orice tratamente, fie el naturist. Daca o infectie urinara este tratata in mod necorespunzator se poate raspandi la rinichi, chiar daca simptomele par sa se amelioreze.
Remedii
Sus1. Sucul de afine - acesta a fost folosit de peste un secol pentru prevenirea si tratarea infectiilor de tract urinar. Desi in trecut s-a crezut ca efectul pozitiv al afinelor este justificat prin producerea de acid in urina, dovezi recente sugereaza ca proantocianinele din compozitia afinelor au rolul de a preveni aderenta bacteriilor la peretii tractului urinar. Astfel, bacteriile pot fi indepartate cu usurinta de catre urina.
2. Cantaris, apis mellifica, staphysagria, sarsasparilla sunt patru dintre cele mai frecvent folosite remedii homeopate pentru tratarea diverselor simptome de infectii ale tractului urinar.
3. Uva Ursi - este o planta folosita ca remediu popular pentru anumite tipuri de infectii ale tractului urinar. Substanta activa este arbutin care va fi descompusa si excretata in rinichi, unde se pare ca are proprietati antiseptice.
Uva ursi contine inclusiv cantitati semnificative de taninuri care pot afecta ficatul in urma utilizarii prelungite a acestei plante. De aceea, persoanele care sufera de afectiuni ale rinichilor sau ficatului, femeile insarcinate, cele care alapteaza si copiii nu vor folosi Uva ursi.
Printre efectele secundare care apar in urma administrarii acestei plante este si colorarea urinei in maro sau verde, greata, zgomote in urechi sau indigestie. In cazuri mai rare, uva ursi a fost asociata cu dezvoltarea de leziuni retiniene, convulsii, cianoza, cancer sau chiar deces cand sunt ingerate cantitati mari perioade indelungate de timp.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina alternativa
Articole recomandate
- Infectii renale
- Echinaceea - beneficii pentru sanatate
- Beneficiile telinei pentru sanatate
- Ardeiul iute, beneficii pentru sanatate
- Ceapa, beneficii pentru sanatate
- Infectiile urinare la copii - inalte si joase
- Acupunctura si infectiile urinare
- Infectii urinare frecvente? Afla cauzele si cum le poti evita
- Infectiile urinare in anotimpul cald