Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Remedii naturale pentru gripa si raceala

Actualizat la data de: 08 Februarie 2019
Remedii naturale pentru gripa si raceala

Dureri de cap si de gat, nas infundat, febra, tuse seaca sau productiva, dureri de muschi si o stare generala de disconfort.

Toate aceste simptome sunt specifice racelii si gripei.

Orice pastile ai lua pentru atenuarea durerilor, stii ca ele nu amelioreaza decat simptomele.

Organismul trebuie sa lupte singur cu virusul.

Chiar daca pastilele nu te vor scapa de gripa, medicii spun ca remediile naturiste sunt extrem de benefice, deoarece sustin organismul pe durata evolutiei bolii.

Iata cateva dintre ele:

Ceai de tei cu musetel si ghimbir

Infuzia de flori de tei este folosita din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea simptomelor provocate de raceala si gripa.

Ceaiul de tei cu un strop de lamaie face adevarate minuni. Regleaza temperatura organismului, decongestioneaza caile nazale, stimuleaza transpiratia, scanzand astfel febra, reduce inflamatiile si amelioreaza durerile de cap.

Musetelul, pe de alta parte, are rol dezinfectant, antiinflamator, emolient, decongestiv si antialergic. El contine bisabolol sau levomenol, substante cu efect antibacterian. Musetelul calmeaza simptomele gripei, rinitei alergice sau astmului.

In ceea ce priveste ghimbirul, planta radacinoasa cu gust usor iute, s-a demonstrat ca intareste sistemul imunitar si este eficient impotriva unui numar mare de afectiuni, inclusiv cancer.

Ghimbirul este folosit inca din Antichitate pentru a trata semnele de raceala si gripa. Ghimbirul contine calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, proteine, carbohidrati, fibre alimentare, seleniu, sodiu, vitaminele C, E si B6. Uleiurile volatile din ghimbir au efecte analgezice, sedative si antitermice.

Taie o bucatica dintr-o radacina proaspata de ghimbir si curata-i coaja. Inveleste-o apoi in folie alimentara si piseaz-o bine. Pune jumatate de lingurita de radacina de ghimbir zdrobita intr-un vas cu 500 de ml cu apa, data in clocot, alaturi de doua lingurite de flori de tei si alte doua de flori de musetel. Acopera vasul si lasa totul sa se infuzeze timp de 15 minute.

Strecoara apoi ceaiul si indulceste-l cu putina miere sau orice alt inlocuitor natural de zahar. O singura cana cu ceai de tei cu musetel si ghimbir, bauta seara, te va pune pe picioare garantat a doua zi.

Lamaia

Lamaia este unul dintre cei mai buni aliati impotriva racelii si a gripei. Fie ca o pui in ceaiuri sau o bei sub forma de limonada, aceasta amelioreaza rapid simptomele neplacute ale racelii. Bogata in vitamina C, lamaia intareste sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte cu boala.

Stoarce o lamaie intr-un pahar, iar peste sucul obtinut pune doua lingurite de miere, dar si putina coaja rasa. Completeaza paharul cu apa, lasa sucul la macerat doua ore si consuma cate doua trei pahare in fiecare zi.

Macesele

Macesele sunt de asemenea foarte bogate in vitamina C. Consuma o lingurita de macese pe zi pentru a preveni gripa si doua trei lingurite de pulbere de macese in cazul in care deja esti gripat.

Ceapa si usturoiul

Ceapa si usturoiul sunt adevarate minuni pentru raceala si gripa. Acestea sunt remedii naturale foarte puternice si te scapa rapid de boala.

Usturoiul este un antibiotic natural, care nu trebuie sa iti lipseasca din casa in sezonul rece. Acesta contine peste 20 de substante antivirale si antibacteriene.

Tinctura de propolis si echinaceea

De mare ajutor in caz de raceala sau gripa sunt si tinctura de propolis si echinaceea. Aceasta se administreaza inca de la debutul gripei si se consuma zilnic, dimineata si seara, pana la ameliorarea simptomelor.

Hreanul

Hreanul poate face minuni pentru persoanele care sufera de sinuzita, iar simptomele ei se agraveaza in caz de raceala. Se face o cura de 5 zile si se aplica de doua ori pe zi. Efectele sale sunt foarte rapide si de durata.


Medici specialisti Medicina alternativa

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate