Cele mai bune remedii pentru iritatia de scutec
Iritatia de scutec, o problema frecventa in copilarie
SusIritatia de scutec reprezinta o eruptie cutanata frecventa, dar incomoda, care apare la sugari si, in cazuri rare, la persoanele adulte care sunt nevoite sa poarte scutece. Este vital ca parintii sau persoanele care ofera ingrijire sa stie cum sa trateze aceste eruptii cutanate, astfel incat sa se poate preveni agravarea simptomelor.
Iritatia de scutec se caracterizeaza prin eruptii cutanate rosii si dureroase ce se dezvolta in medii calde si umede. Aceste eruptii cutanate pot determina ca pielea sa se descuameze si inflameze si sa capete un aspect neplacut. Se estimeaza ca aceasta afectiune cutanata reprezinta aproximativ 20% din toate vizitele la dermatolog din copilarie.
Unii sugari sunt mai predispusi la eruptii cutanate si le pot dezvolta frecvent, de exemplu atunci cand au asociate diferite alte afectiuni cutanate, precum eczema. Astfel, riscul de a dezvolta iritatie de scutec este si mai mare in acest caz.
Cuprins articol
Cauze si factori de risc
SusIritatia de scutec este un tip de dermatita de contact. Aceasta apare atunci cand pielea reactioneaza la atingerea unui agent iritant. In zona scutecului, iritantii obisnuiti sunt reprezentati de:
- urina;
- fecale;
- scutecul in sine;
- diferite sapunuri sau servetele;
- aromele si substantele chimice din produsele de ingrijire sau din scutece.
In unele cazuri, iritatia de scutec poate sa survina si din alte motive, precum infectiile micotice sau dermatita seboreica.
Unii sugari sunt mai predispusi decat altii sa dezvolte eruptii cutanate. In cazul in care urmatorii factori de risc se aplica pentru un copil, ar putea fi necesare masuri de protectie preventive:
- schimbarea scutecului prea rar decat este nevoie;
- prezenta scaunelor diareice;
- urmarea de tratamente pe baza de antibiotice;
- consumul de lapte matern in timp ce mama urmeaza tratamente pe baza de antibiotice;
- purtarea de scutece fixate in mod gresit;
- consumul de alimente noi, in special cele acide, precum fructele citrice;
- existenta unor alte afectiuni subiacente ale pielii, cum ar fi eczema.
Remedii
SusPrevenirea si tratarea iritatiei de scutec se poate face prin utilizarea urmatoarelor metode:
Schimbarea frecventa a scutecelor
Cand un copil are o eruptie cutanata de acest tip, parintii si ingrijitorii trebuie sa acorde mai multa prudenta ca de obicei schimbarii scutecelor. Astfel, este necesara schimbarea scutecelor de mai multe ori ca de obicei.
Permiterea copilului sa ramana intr-un scutec umed sau murdar atunci cand are o eruptie cutanata poate face ca simptomele sa se inrautateasca.
Schimbarea tipului de scutec sau a detergentilor de rufe
Daca un copil dezvolta o iritatie de scutec, pielea poate fi sensibila la un anumit produs. De exemplu, o anumita marca de scutece ar putea avea in compozitie o substanta care declanseaza eruptia cutanata. In plus, daca o persoana foloseste scutece de panza, tipul de detergent de rufe pe care il utilizeaza ar putea fi responsabil pentru eruptiile cutanate existente.
Eliminarea substantelor chimice si a produselor parfumate poate ajuta la diminuarea sau disparitia eruptiilor cutanate persistente sau recurente.
Permiterea respiratiei in zona afectata
Atunci cand un copil are o iritatie de scutec, se indica lasarea copilului in cauza pentru o anumita perioada fara scutece. Astfel, zona afectata se va usca mult mai usor si va avea un potential mai mare de vindecare.
Copiii care au iritatie de scutec trebuie sa poarte doar imbracaminte din materiale usoare si naturale. Astfel, trebuie evitata imbracamintea stramta si din materiale sintetice sau cauciucate. Se recomanda utilizarea hainelor din bumbac 100%, acest material ajutand la mentinerea uscata a leziunilor cutanate. De asemenea, bumbacul lasa pielea sa respire si incurajeaza vindecarea.
Asezarea scutecului in mod corespunzator
Scutecele asezate prea strans pot agrava si mai mult iritatia de scutec. Parintii si persoanele care au grija de copii trebuie sa verifice daca scutecele se potrivesc perfect si daca acestea sunt pe masura copilului. Trebuie avut in vedere faptul ca dezvoltarea copilului este una accelerata, iar marimile se pot modifica destul de rapid.
Utilizarea de creme si unguente
Exista numeroase creme protectoare si unguente care calmeaza pielea. Acestea sunt disponibile in farmacii, iar medicul si farmacistul pot oferi cele mai bune sfaturi si recomandari cu privire la indicatiile lor.
Evitarea servetelelor umede
Desi este esential ca zona scutecului sa fie mentinuta curata in permanenta, servetele umede pentru bebelusi o pot irita si mai mult. Astfel, igiena zonei respective trebuie realizata in mod bland cu apa si sapun. De preferat, sapunurile utilizate trebuie sa fie fara parfumuri adaugate.
In situatiile in care nu este posibila realizarea igienei cu apa si sapun si este necesara utilizarea servetelelor, se recomanda utilizarea celor realizate din materiale naturale si fara parfum.
Eliminarea alimentelor noi
Introducerea de alimente noi in alimentatie este, de obicei, benefica. Cu toate acestea, anumite alimente acide, precum citricele si rosiile, pot determina ca urina si fecalele celor mici sa devina deosebit de acide si iritante.
Atunci cand se doreste introducerea de mancare noua in alimentatia copilului, se recomanda realizarea acestui lucru in mod lent si in cantitati mici. Copilul trebuie sa fie monitorizat in mod permanent, astfel incat sa se poata lua masuri inca din stadiile incipiente ale complicatiilor. Daca acestea apar, alimentele acide trebuie eliminate complet din alimentatia copilului pana ce iritatia a disparut.
Utilizarea de sapunuri si detergenti fara parfumuri
Diferiti iritanti pentru piele, inclusiv parfumurile din sapunuri si detergenti, sunt responsabili pentru multe cazuri de iritatie de scutec. Detergentii de rufe, sapunurile si cremele pentru bebelusi trebuie alese astfel incat sa contina cat mai multe ingrediente naturale si fara parfum.
Evitarea spalarii excesive a zonei afectate
Zona iritata trebuie mentinuta uscata si curata, mai ales cand este vorba de iritatia de scutec. Astfel, trebuie ca spalarea sa fie realizata in mod bland, nu excesiv si in mod dur. Frecarea zonei afectate poate duce la deteriorarea pielii sensibile si la agravarea iritatiei.
Realizarea de bai cu fulgi de ovaz
Cercetarile arata ca fulgii de ovaz coloidal pot reduce inflamatia si iritatiile produse de diferite afectiuni ale pielii. De asemenea, baile cu fulgi de ovaz pot fi benefice pentru a reduce durerile si mancarimile produse de iritatia de scutec.
Instructiunile de pe ambalaj trebuie urmate cu atentie, iar pielea bebelusului trebuie uscata foarte bine dupa imbaiere. Se recomanda ca aceste bai sa fie realizate cu acordul medicului pediatru dupa o eventuala vizita in cabinetul acestuia.
Vizita la medic
SusMajoritatea cazurilor de iritatie de scutec se vindeca atunci cand are loc ingrijirea corespunzatoare si sunt eliminati factorii declansatori. In unele cazuri, totusi, este necesara vizita la medic. Medicul trebuie sa evalueze copilul si leziunile cutanate ale acestuia, mai ales atunci cand sunt prezente:
- febra;
- flictene;
- eruptii cutanate care nu se vindeca;
- formatiuni nodulare;
- pustule;
- sangerari.
In timp ce iritatia de scutec poate implica durere si prurit, exista multe modalitati prin care aceasta afectiune poate fi prevenita. Urmarea acestora ajuta nu doar la prevenirea iritatiei, ci si la vindecarea sa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Daniela Pacurar - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri
- Alaptarea
- Eritemul fesier - cauze, simptome, tratament
- Incontinenta, o afectiune frecventa a varstei inaintate
- Tratamentul incontinentei fecale
- Accidentul vascular cerebral si incontinenta
- Pielea bebelusilor - ingrijire constanta pentru bebe
- Incontinenta urinara in boala Parkinson
- Dermatita alergica de contact