Ceaiul verde ajuta la scaderea colesterolului
Stire medicala
Reuters Health anunta ca analiza unui nou studiu arata ca ceaiul verde, fie care este vorba de ceai sau capsule, aduce o contributie la scaderea colesterolului "rau".
Dupa ce au analizat si urmarit 20 de teste clinice, cercetatorii au descoperit ca ceaiul verde a scazut 5-6 puncte din nivelul total de colesterol rau (LDL), in comparatie cu tratamentul placebo sau cu cel inactiv.
In timpul studiilor a fost folosit ceaiul verde sau capsule cu compusi de ceai verde ce poarta denumirea de catechine despre ca se crede ca reduc nivelul de colesterol din intestine.
In general, ceaiul verde a fost mai eficient decat capsulele insa, per ansamblu beneficiile au fost similare. Colesterolul LDL este considerat optim atunci cand are valori mai mici de 100 mg/dl, in timp de o valoare peste 160 mg/dl este considerata o problema.
Cercetatorii nu au gasit dovezi ca ceaiul verde ar creste colesterolul "bun" HDL sau ca ar ajuta la scaderea trigliceridelor, asadar pentru personalele cu colesterol foarte ridicat, ceaiul verde nu poate inlocui tratamentul medicamentos. Pe de alta parte, adaugarea ceaiului verde in dieta reprezinta un ajutor in imbunatatirea nivelului de colesterol LDL.
Ceaiul verde nu este un "remediu minune" astfel ca pentru mentinerea colesterolului in limite normale, expertii recomanda consumul de cereale bogate in fibre, fructe si legume, dar si limitarea consumului de grasimi saturate (din carne si lactate cu continut ridicat de grasime) in favoarea grasimilor regasite in peste si uleiuri vegetale.
Pentru aceasta cercetare, specialistii au adunat si analizat datele a 20 de studii clinice cu un numar total de 1415 participanti. In toate aceste studii, particpantii au fost impartiti in mod aleator in grupuri de test si grupuri de control. Cei incadrati in grupul de test au folosit zilnic ceai verde (sub forma de ceai sau capsule) in timp ce participantii din grupul de control au primit capsule placebo.
Studiile s-au desfasutat pe perioade de 3 saptamani pana la 6 luni, in care grupul de test care a consumat ceai verde a inregistrat scaderi la nevelul colesterolului spre deosebire de grupul de control care a primit placebo.
Beneficiile ceaiului verde se pare insa ca a fost limitat la personalele care deja se confruntau cu un nivel crescut de colesterol cand au fost inscrisi in aceste studii clinice.
In ceea ce priveste efectele adverse, consumul de ceai verde este considerat sigur in cantitati moderate deoarece extractul contine cofeina pe care unele persoane nu o tolereaza.
Articole recomandate
- 9 superalimente care te ajuta sa nu te imbolnavesti niciodata
- Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Pastilele de slabit
- Alimente care iti pot schimba viata
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii?
- Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos
- Dislipidemia - un real pericol pentru cardiaci