Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ce beneficii are radacina de stanjenel si cum o puteti consuma

Actualizat la data de: 10 Iunie 2020

Generalitati

Sus
Ce beneficii are radacina de stanjenel si cum o puteti consuma

Radacina de stanjenel este o planta cu numeroase proprietati medicinale, fiind folosita pentru prepararea diverselor medicamente homeopate sau, ca atare, in ceaiuri din plante.

Datorita aromei sale deosebite, este utilizata in industria parfumurilor si a cosmeticelor.

In esenta, radacina de stanjenel actioneaza ca un purificator al sangelui, un stimulent al glandelor si un adjuvant al functionarii aparatului digestiv si excretor.

Totodata, ajuta la tratarea halenei, a arsurilor si cicatricelor. Iar beneficiile acestei plante nu se opresc aici.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Proprietatile curative ale radacinii de stanjenel
  3. Metode de utilizare a radacinii de stanjenel
  4. Citeste pe aceeasi tema

Proprietatile curative ale radacinii de stanjenel

Sus

Stanjenelul, pe numele sau stiintific Iris germanica, este o specie de plante din familia irisilor inzestrata cu o valoare medicinala ridicata. De-a lungul timpului, radacina de stanjenel a fost utilizata intern si extern in numeroase scopuri medicinale.

Este de preferat sa consumati radacina de stanjenel in forma sa uscata, intrucat sucul sau proaspat poate provoca dureri stomacale, diaree sau varsaturi.

Beneficiile principale ale plantei sunt urmatoarele:

-Imbunatatirea sanatatii pielii. Intrucat actioneaza ca un astringent natural, stanjenelul curata in profunzime pielea si reduce nivelul de sebum. Pudra obtinuta din radacina acestei plante este adaugata in creme dermatologice, lotiuni purificatoare si tonice pentru ten, datorita efectelor sale de tonifiere, hidratare si crestere a elasticitatii pielii. Planta previne si trateaza uscarea excesiva a tesutului cutanat. Datorita aromei sale subtile si placute, este introdusa si in produsele de baie pentru aromaterapie.

-Neutralizarea mirosului corporal neplacut. Pudra de stanejel poate fi folosita si ca deodorant natural, fiind un ingredient frecvent introdus in pudrele de talc datorita efectului de indepartare a mirosului corporal neplacut. Actiunea sa antiseptica transforma aceasta planta intr-un remediu naturist eficient pentru diverse probleme cutanate, inclusiv pentru arsuri.

-Ameliorarea durerilor de dantura la bebelusi. Disconfortul resimtit de copii la cresterea dentitiei poate fi ameliorat cu ajutorul radacinii de stanjenel, care detine proprietati antiinflamatorii. Masati gingiile bebelusului cu pudra acestei plante, dupa ce obtineti permisiunea medicului pediatru. Copilul poate sa mestece rizomii de stanjenel, daca a dezvoltat aceasta abilitate.

-Combaterea durerilor articulare. Un studiu efectuat in anul 2003 si publicat in "Jurnalul Entofarmacologie" a depistat 9 substante extrase din radacina de stanjenel cu posibile efecte asupra combaterii proceselor inflamatorii de la nivelul incheieturilor. In compozitia plantei se afla si o serie de flavonoizi antiinflamatori. Din acest motiv, administrarea tincturii de stanjenel poate ajuta la ameliorarea simptomelor bolilor articulare.

-Tratarea afectiunilor pulmonare. Datorita proprietatilor expectorante puternice ale radacinii de stanjenel, planta este considerata a fi un adjuvant in tratarea congestiei asociate cu o gama larga de infectii pulmonare, inclusiv cu bronsita. Poate fi un tratament eficient si pentru tusea uscata si iritatiile gatului.
Ameliorarea constipatiei. Radacina de stanjenel are si proprietati purgative. Asadar, uzul sau intern ajuta si la tratatea constipatiei, ameliorand totodata si alte probleme digestive, precum balonarea si gazele intestinale in exces.

-Detoxifierea organismului. Stanjenelul actioneaza si ca un diuretic natural, fiind eficient in stimularea eliminarii toxinelor din organism. Ajuta la cresterea frecventei urinarii si tratarea edemului.

-Imbunatatirea aspectului parului. Pudra de stanjenel, preparata prin zdrobirea radacinii si a tulpinii plantei, poate fi folosita si in cadrul ritualului de ingrijire a podoabei capilare. Dupa ce actioneaza, acest remediu natural lasa parul mai fin si mai stralucitor. Pudra de stanjenel reimprospateaza scalpul, regleaza productia de sebum si previne ingrasarea rapida a parului.

Radacina de stanjenel este folosita in scop medicinal pentru purificarea sangelui, stimularea functionarii optime a sistemului endocrin, cresterea activitatii rinichilor, stimularea apetitului si a digestiei si cresterea fluxului biliar.

Planta s-a dovedit a fi eficienta si in ameliorarea durerilor de cap si de dinti, a disconfortului muscular si a migrenelor. Aplicata topic, grabeste recuperarea in caz de:

  • halena;
  • polipi nazali;
  • tumori;
  • cicatrice;
  • arsuri;
  • plagi cutanate.

Inca din cele mai vechi timpuri, radacina de stanjenel este folosita si pentru tratarea bolilor inflamatorii de la nivelul ficatului si al splinei.

Metode de utilizare a radacinii de stanjenel

Sus

Pentru uz extern, radacina de stanjenel este introdusa in creme, lotiuni si seruri cu aplicare topica, disponibile in magazinele naturiste. In cazul uzului intern, planta se poate administra sub forma de tinctura, decoct sau ceai, la recomandarea medicului curant sau a unui specialist certificat in medicina naturista.

Ceaiul din rizomi de stanjenel se prepara astfel:

  • 1 lingurita de planta la o cana de apa pentru decoct (ca pectoral);
  • 2 lingurite la o cana de apa (ca purgativ).

Tinctura de stanjenel (recomandata in tratarea bolilor ginecologice, chisturilor, fibroamelor, tumorilor sau ganglionilor) se poate adauga un 50 de mililitri de miere de albine. Consumati 25 mililitri dimineata si 25 de mililitri seara, cu o jumatate de ora inainte de masa.

O alta cale de administrare a acestei plante medicinale pentru tratarea afectiunilor dermatologice sau respiratorii este introducerea unei lingurite de rizom sfaramat in 150 ml de apa rece si infuzarea acesteia peste noapte. Dimineata, strecurati lichidul si consumati-l in cate o inghititura cu 10 minute inainte de masa, de pana la 5 ori pe parcursul unei zile (intotodeauna pe stomacul gol). Continuati tratamentul timp de o saptamana si repetati-l, daca este necesar, o data la 6 saptamani.

Vinul cu rizomi de stanjenel poate fi folosit in scop antispastic, diuretic si expectorant. Introduceti 200 de grame de rizomi de stanjenel uscati si maruntiti in circa 1,5 litri de vin alb si lasati totul la macerat timp de 10 zile. Strecurati apoi vinul printr-un tifon si consumati-l o data pe zi, cate 50 ml, dupa pranz. Continuati tratamentul 30 de zile.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate