Beneficiile florilor de tei pentru sanatate
Generalitati
SusTeiul este un copac destul de frecvent intalnit atat in orase cat si pe marginea drumurilor de tara.
Spre sfarsitul lunii iunie, florile acestui copac umple aerul cu un parfum dulce, uimitor.
Teii sunt copaci mari si frunze in forma de inima. Unele legende spun ca cei care adorm sub un tei, ar putea ajunge pe un taram fermecat.
Cuprins articol
Beneficiile pentru sanatate ale ceaiului din flori de tei
SusCeaiul de tei este recomandat pentru persoanele care au tulburari de somn. Cei care il consuma vor avea un somn profund, intrucat florile de tei sunt relaxante, v-ar putea ajuta sa transpirati si cand va veti trezi va veti simti excelent.
Pentru racelile insotite de febra si pentru prevenirea infectiilor urechii interne consumati ceai de tei. Aceasta bautura este utila si pentru ameliorarea guturaiului si a congestiei de la nivelul tractului respirator.
Alte efecte pozitive ale consumului de ceai de tei:
- se va imbunatati functia intregului sistem cardiovascular iar problemele cardiace determinate de stres vor putea fi prevenite prin consumul regulat de ceai de tei.
- consumat in mod regulat, ceaiul de tei, va prelungi durata vietii, iar starea de sanatate va fi una excelenta.
- gratie substantelor active pe care le contine si proprietatilor pe care le are, ceaiul de tei este folosit ca sedativ in caz de insomnie.
- trebuie subliniat rolul ceaiului de tei in tratarea racelilor, tusei convulsive si al gripei. Ceaiul de tei stimuleaza transpiratia si scade temperatura corpului. Florile de tei au efect calmant si ajuta la eliminarea secretiilor bronsice.
- asociat cu musetelul si menta, ceaiul de tei usureaza digestia si tonifica mucoasa gastrica.
- amestecat cu bicarbonat de sodiu ceaiul de tei poate fi utilizat pentru gargara in caz de inflamatie a amigdalelor
- in compozitia produselor cosmetice, in combinatie cu albastrele, floarea de tei ajuta la reducerea cearcanelor intunecate de sub ochi dar si pentru calmarea tenurilor iritate
Cum pot fi preparate florile de tei?
SusCeaiul din flori de tei poate fi preparat dintr-o lingura de flori adaugata la 250 ml de apa clocotita. Se acopera ibricul timp de 5-10 minute, iar apoi ceaiul este strecurat. Se vor consuma 1-2 cani pe zi, indulcite cu miere sau zahar.
Infuzia din ceai de tei se prepara prin adaugarea a 25 g de flori la 250 ml de apa clocotita si 5 g de bicarbonat de sodiu. Pentru infuzia cu rol sedativ se adauga 20 g de flori la un litru de apa fierbinte. Se consuma o cana dupa masa de seara si una inainte de culcare.
Baile din frunze de tei vor fi preparate din 500 g de planta la 3 litri de apa. Baia va dura maxim 15-20 min, la o temperatura de 37 grade C.
Florile macerate de tei se vor obtine din 3 linguri de fori de tei care se vor lasa la macerat intr-un vas cu 250 ml apa rece timp de 8-10 ore, dupa care se pun la foc pana cand vor fierbe usor. Apoi se va filtra amestecul si se va lasa sa se raceasca dupa care se va mixa cu miere de albine. Se va consuma, seara inainte de culcare, intr-o cana de ceai de tei.
Compresa din infuzie de flori de tei amestecate cu albastrele se va pastra pe pleoape timp de aproximativ 10-15 minute, inainte de culcare pentru a se reduce cearcanele de sub ochi.
Masca din flori de tei, are proprietati nutritive si tonice pentru tenul palid. Se face din 4 linguri din infuzie de flori de tei, o lingura de lapte praf si una de tarate de grau. Acestea se amesteca pana se formeaza o pasta care se tine pe fata timp de 10-15 minute. Se clateste apoi tenul cu infuzie de tei.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina alternativa
Articole recomandate
- Alergiile copiilor
- Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie
- Sanatate cu tratamente naturiste - Oboseala
- Dieta Day Light
- Trucuri pentru a scapa de halena
- 6 modalitati prin care reduci riscul unui infarct
- Remedii naturale pentru gripa si raceala
- Remediile homeopatice: un ajutor de nadejde impotriva gripei
- Astmul bronsic - tratamente naturiste cu efecte rapide