Bataturile: remedii si prevenire
Ce sunt bataturile?
SusBataturile sunt formatiuni dure care se dezvolta pe piele, de obicei la nivelul picioarelor. Ele sunt rezultatul organismului la presiune si frecare constanta. Spalarea si razuirea bataturilor cu instrumente speciale pot ajuta la inmuierea si indepartarea excesului de piele. In foarte multe din cazuri, urmarea unor sfaturi simple cu privire la prevenita bataturilor reprezinta cea mai buna solutie.
Cuprins articol
Incaltamintea, principalul factor pentru aparitia batataturilor
SusIncaltamintea este principalul factor care determina aparitia batataturilor. Incaltamintea poate face ca pielea din zona respectiva sa se intareasca odata cu trecerea timpului. Pielea are acest raspuns, deoarece incearca sa protejeze tesuturile delicate de dedesubt. Persoanele care poarta incaltaminte stramta sau de calitate inferioara sunt supuse unui risc mai mare de a dezvolta bataturi.
Bataturile sunt similare cu calusurile, dar acestea din urma nu produc sensibilitate sau durere, in timp ce bataturile o fac. Exista si produse hidratante speciale ce pot ajuta la inmuierea pielii, astfel incat bataturile sa fie ameliorate. Totusi, daca acestea nu se reduc sau devin extrem de deranjante sau dureroase, persoana in cauza trebuie sa consulte un specialist. Acesta poate evalua corect situatia si poate oferi cele mai bune metode pentru indepartare.
Indepartarea cauzelor
SusIndepartarea sursei de frecare este cea mai importanta si cea mai simpla modalitate de a scapa de bataturi. Acest lucru poate ajuta pe cont propriu la disparitia treptata a bataturilor.
Daca bataturile sunt provocate de o anumita pereche sau un anumit tip de incaltaminte, trebuie sa se renunte la purtarea lor. In schimb, se poate apela la incaltaminte calitativa, moale si de marime potrivita.
Chiar daca aceasta metoda este foarte eficienta, exista si alte modalitati care pot accelera tot procesul de vindecare.
Eliminarea bataturilor
SusBataturile sunt alcatuite din straturi de piele moarta. Prin urmare, eliminarea usoara a acestor straturi de piele poate ajuta la diminuarea bataturilor, mai ales daca persoana in cauza elimina si sursa de frecare din zona respectiva.
Bataturile pot fi eliminate prin realizarea unui proces ce consta in doua etape. In primul rand, pielea trebuie inmuiata in apa calda pentru aproximativ 10-15 minute. Ulterior acestui lucru, straturile de piele moarta pot fi razuite cu instrumente speciale. Printre acestea se regasesc si urmatoarele:
- pietre ponce;
- perii de picioare;
- pile speciale cu suprafete abrazive.
In unele cazuri, pielea moarta poate deveni atat de moale, incat folosirea unui material abraziv poate ajuta la eliminarea sa. Totusi, persoanele cu bataturi nu trebuie sa elimine pielea in mod exagerat, deoarece acest lucru poate duce la expunerea tesuturilor sensibile de dedesubt. In aceste cazuri, tegumentele pot suferi si pot sa apara iritatii. In plus, straturile interioare ale pielii pot fi mai sensibile, avand un risc crescut de sangerare si infectie.
Produsele care nu necesita prescriptie medicala
SusTrebuie stiut ca exista cateva produse care nu necesita prescriptie medicala, dar pot ajuta la eliminarea bataturilor. Totusi, chiar si atunci cand se apeleaza la aceste produse, este inca o idee buna ca bataturile sa fie inmuiate si razuite. Acest lucru ajuta medicamentele sa patrunda mai usor in pielea moarta.
Unul dintre cele mai notabile produse contra bataturilor este acidul salicilic. Astfel, acesta este continut de multe produse exfoliante, precum lotiunile sau unguentele. In plus, exista si plasturi cu acid salicilic, special utilizati pentru indepartarea bataturilor.
Acidul salicilic ajuta la descompunerea celulelor pielii din bataturi si le faciliteaza desprinderea. De asemenea, unele studii au concluzionat ca utilizarea de acid salicilic este chiar mai eficienta decat simpla razuire a bataturilor. In plus, utilizarea sa presupune un nivel mult mai mic de durere.
Trebuie cunoscut faptul ca persoanele cu piele sensibila sau cu probleme de circulatie sangvina ar trebuie sa discute cu medicul inainte de a utiliza remediile cu acid salicilic. Unele produse pot contine niveluri ridicate din aceasta substanta si pot produce diferite efecte secundare. Astfel, se recomanda oprirea procedurii daca apar semne de iritatie sau de arsura la nivelul pielii.
Persoanele sensibile la acid salicilic pot incerca produse ce contin alte ingrediente, precum ureea sau lactatul de amoniu. Aceste produse pot inmuia treptat pielea moarta, avand ca efect final indepartarea sa.
Tratamente medicale
SusIn cazul in care bataturile nu dispar dupa incercarea remediilor prezentate anterior, trebuie stiut ca exista si cateva tratamente medicale care pot ajuta. Astfel, medicii pot elimina initial o portiune mare din bataturi folosind bisturiul sau laserul. Ulterior acestui lucru, la nivelul bataturii trebuie aplicate produse speciale ce contin substante cu rol in descompunerea pielii, precum:
- acidul salicilic;
- ureea;
- nitratul de argint;
- hidrocoloizii.
- daca bataturile apasa pe un nerv, medicii vor indeparta chirurgical zona care produce presiunea crescuta.
Modalitati de prevenire
SusSfaturile generale cu privire la prevenirea bataturilor includ:
- purtarea de incaltaminte confortabila si de dimensiuni potrivite – pantofii prea mici produc presiune constanta asupra piciorului, ducand la cresterea riscului de bataturi. De asemenea, pantofii prea mari duc la o miscare anormala a piciorului, aceasta ducand la frecarea inutila a pielii.
- utilizarea de pernute speciale – exista pernute speciale ce pot ajuta piciorul sa nu mai fie expus unei presiuni si frecari crescute. In plus, acestea pot ajuta si la reducerea simptomelor provocate de bataturi. Plasturii pot fi de ajutor, protejand pielea de frecarea directa;
- igiena picioarelor – ajuta la reducerea celulelor moarte ale pielii din zonele predispuse la bataturi;
- taierea unghiilor – taierea unghiilor poate impiedica varful degetelor sa impinga in capatul pantofilor si sa produca frecare;
- evitarea lotiunilor cu alcool – hidratarea picioarelor este importanta, astfel incat nu se recomanda produsele cu alcool, deoarece pot produce uscaciune suplimentara in zona de utilizare.
Vizita la medic
SusCand bataturile devin prea mari sau produc durere si sensibilitate, medicul ar trebui informat. De asemenea, vizita la medic este necesara atunci cand persoana cu bataturi asociaza diferite afectiuni de sanatate, precum diabetul, problemele circulatorii sau fragilizarea pielii.
Medicul va realiza examenul fizic al pacientului si va dori sa fie informat cu privire la istoricul medical si stilul de viata. Dupa ce evalueaza situatia, medicul poate recomanda cele mai bune optiuni de tratament. De asemenea, pot fi facute recomandari cu privire la modificarea incaltamintei sau a stilului de viata.
Concluzii
SusChiar daca bataturile nu prezinta riscuri pentru sanatate, ele pot produce disconfort si durere. Remediile realizate la domiciliu pot ajuta la eliminarea sau controlarea acestora in cele mai multe din cazuri. Totusi, tratamentele medicale sunt necesare atunci cand bataturile sunt persistente.
Trebuie cunoscut faptul ca metodele ce ajuta la indepartarea bataturilor nu sunt permanente, deoarece nu rezolva problema de baza. Frecarea de la nivelul pielii trebuie eliminata in alte moduri, de exemplu prin schimbarea incaltamintei sau a stilului de mers.
Bibliografie:
Al Aboud, A. M., Badri, T. (2019). Corns. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470374/
American Academy of Dermatology. (2016). Dermatologist shares tips for treating corns and calluses [News release]. https://www.aad.org/media/news-releases/dermatologists-share-tips-for-treating-corns-and-calluses
Farndon, L. J., et al. (2013). The effectiveness of salicylic acid plasters compared with 'usual' scalpel debridement of corns: A randomised controlled trial. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3856524/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina alternativa
Articole recomandate
- Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat
- Actionati preventiv impotriva calusurilor si a bataturilor
- Calusurile si bataturile
- Cum gasim incaltamintea adecvata pentru afectiunile picioarelor?
- Sanatatea picioarelor in diabetul zaharat
- 40 de modalitati prin care puteti utiliza otetul
- Metatarsalgia
- Piciorul Reumatoid
- Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului