Interventii terapeutice in boala de reflux gastroesofagian
Ce este refluxul gastroesofagian?
SusIn articolul anterior (Refluxul gastric si boala de reflux ) s-a mentionat ca trecerea continutului gastric in esofag (reflux gastroesofagian) este un proces fiziologic normal si ca majoritatea episoadelor sunt scurte si nu provoaca simptome, leziuni esofagiene sau alte complicatii.
Refluxul gastroesofagian devine o boala atunci cand fie provoaca leziuni vizibile cu ochiul liber (macroscopice) ale esofagului, fie provoaca simptome.
Inainte de alegerea tratamentului, a celei mai bune solutii pentru fiecare pacient in parte, trebuie definita severitatea clinica si frecventa aparitiei simptomelor, ambele putand ghida spre cea mai buna solutie in gestionarea bolii de reflux gastroesofagian (BRGE).
Simptomele sunt considerate usoare sau moderate/severe, in functie de impactul asupra calitatii vietii pacientului si pot fi intermitente (mai putin de doua episoade pe saptamana) sau frecvente (doua sau mai multe episoade pe saptamana).
Cuprins articol
Optiuni terapeutice
SusExista mai multi factori care pot duce la aparitia bolii de reflux gastroesofagian BRGE si fiecare pacient are simptome diferite.
Din acest motiv, nu se poate folosi un tratament farmacologic unic, care poate fi recomandat tuturor celor cu BRGE.
Prin urmare, cele mai eficiente tratamente sunt obtinute atunci cand medicii evalueaza particularitatile individuale ale fiziopatologiei BRGE in functie de situatia clinica a fiecarui pacient in parte.
In cazul BRGE, pot fi utilizate produse din mai multe clase terapeutice, si anume:
Antiacidele – sunt combinatii de diferiti compusi cu diferite saruri de magneziu, calciu, aluminiu ca ingrediente active.
Antiacidele actioneaza prin neutralizarea acidului gastric din continutul stomacal, mecanismul de neutralizare a acidului variind in functie de sare.
Antiacidele insa nu vor vindeca un esofag inflamat deteriorat de acidul din stomac. Utilizarea excesiva a unor antiacide poate provoca reactii adverse, cum ar fi diaree sau uneori probleme cu rinichii.
Antiacidele necesita precautie in administrare in cazul pacientilor cu insuficienta renala, insuficienta cardiaca, edeme, ciroza, diete cu continut scazut de sodiu, uremie, hemoragii gastrointestinale, hiperparatiroidism, calculi renali, aclordhidrie etc.
Produsele pe baza de alginati formeaza un strat de gel de acid alginic pe suprafata continutului gastric, limitand astfel refluxul gastric in esofag.
In cazul produselor pe baza de alginati, pot aparea reactii de hipersensibilitate manifestate sub forma urticarie sau bronhospasm ca reactie respiratorie.
Totusi, eficienta acestora scade atunci cand corpul sta la orizontala.
Inhibitorii receptorilor H2 (cimetidina, famotidina, nizatidina si ranitidina) - limiteaza productia de acid in stomac prin blocarea actiunii histaminei asupra celulelor parietale.
Eficacitatea terapeutica generala a Inhibitorilor receptorilor H2 depinde in mare masura de severitatea bolii gastrice, de regimul de dozare si de durata terapiei.
Utilizarea zilnica, continua, a inhibitorilor receptorilor H2 poate duce in decurs de 7-14 zile la aparitia tolerantei la tratament, ceea ce poate limita beneficiul acestora in terapia de intretinere a BRGE.
Inhibitorii de pompa protonica (IPP) (lansoprazol, omeprazol, pantoprazol, esomeprazol) – inhiba secretia de acid in stomac.
Aceasta clasa este considerata in continuare medicatia de electie in BRGE.
Tratamentul cu IPP, nu ar trebui sa fie mai lung de 6-8 saptamani.
Protectori de mucoasa esofagiana – protejeaza mucoasa esofagiana impotriva componentelor nocive ale refluxului.
In trecut, atentia fiziologilor si a medicilor s-a concentrat in principal asupra acidului gastric incriminat de producerea bolii de reflux gastroesofagian (BRGE).
Cercetari mai noi aduc dovezi ca un procent semnificativ din pacientii cu reflux nu raspund deloc sau raspund doar partial la inhibitorii pompei de protoni (IPP) ceea ce presupune ca alti factori inafara acidului gastric sunt implicati in dezvoltarea acestui reflux si implicit in aparitia simptomelor bolii.
In ultimii ani, scopul noilor terapii destinate BRGE a fost de imbunatatire a apararii mucoasei esofagiene prin crearea unui film protector pe suprafata ei.
Acest film este capabil sa actioneze ca o bariera mecanica impotriva componentelor nocive ale refluxului, atat acide, cat si bazice.
Motivul utilizarii compusilor de protectie a mucoasei in BRGE se bazeaza pe observatia ca apararea mucoasei esofagiene favorizeaza vindecarea ei naturala.
Mucoasa esofagiana astfel vindecata nu mai este atat de sensibila la actiunea continutului gastric, ducand la scaderea disconfortului (arsuri, nod in gat, usturime etc.)
Produsele de protectie a mucoasei nu pot inlocui IPP in tratamentul BRGE, dar pot fi utile in cazuri usoare sau in cazurile de BRGE care nu raspund la IPP, fie singure, fie in combinatie cu IPP.
Exista dovezi clinice ca folosirea produselor de protectie a mucoasei esofagiene in combinatie cu produse care reduc cantitatea de acid gastric, pot ajuta mai multi pacienti, pot prelungi perioadele fara simptome, intarziind reaparitia simptomelor de BRGE dupa intreruperea tratamentului cu IPP
Ce sunt produsele Gerdoff Protection?
SusCu actiune directa asupra esofagului, gama de produse inovatoare Gerdoff, care se elibereaza fara prescriptie medicala, asigura protectia si reparea mucoasei esofagiana afectata de sucul gastric.
Produsele complementare din aceasta gama – dispozitivul medical Gerdoff si Gerdoff Protection asigura ameliorarea simptomelor tipice si atipice, de zi si de noapte, ale bolii de reflux gastroesofagian;
Gerdoff Protection hidrateaza, protejeaza si lubrifiaza, prin formarea unui strat vascos care acopera mucoasa esofagiana, actionand ca o bariera de protectie fata de factorii externi.
Aceasta bariera atenueaza iritatia, hidrateaza tesutul si il ajuta sa functioneze corect.
Pentru un efect sporit, se foloseste impreuna cu Gerdoff comprimate, care prin capacitatea sa de a se dizolva LENT in gura, extinde perioada de contact a ingredientelor active cu mucoasa esofagiana permitand realizarea cu o mai mare eficienta a triplei sale actiuni de reducere a aciditatii, de vindecare a mucoaselor si de crestere a secretiei de mucus protector.
Produsele pot fi utilizate:
- in cazul pacientilor cu simptome esofagiene tipice (arsuri la stomac, regurgitatie acida)
- in cazul pacientilor cu simptome esofagiene atipice (tuse cronica, disfonie, raguseala, senzatia de nod in gat, usturime in gat)
- In combinatie cu antiacide sau alginati, locul de actiune fiind diferit
- in combinatie cu terapia cu IPP-uri
- la pacientii care nu pot raspunde sau raspund partial la terapia cu IPP-uri
- la pacientii cu reflux biliar
- la pacientii care nu pot lua IPP-uri
- la pacientii care trebuie sa inceteze terapia cu IPP-uri sau la care trebuie scazuta doza.
Modul de administrare: 1-2 comprimate Gerdoff dupa mesele principale si 1-2 plicuri Gerdoff Protection inainte de culcare.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Esofagul Barrett
- Afectiuni manifestate prin durere toracica
- Gastrita acuta
- Litiaza biliara (calculii biliari)
- Glosodinia - senzatia de arsura a cavitatii bucale
- Informatii esentiale despre sindromul Sjogren
- Starile de greata si de voma la copil
- De ce apar eructatiile? Afla principalele cauze care determina aparitia acestora
- Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate