Este apa cu lamaie buna pentru refluxul acidului gastric?
Generalitati
SusDesi lamaia este o substanta acida, multi oameni considera ca poate ajuta in reducerea refluxului gastroesofagian. Chiar poate fi o solutie sigura?
Refluxul acidului gastric apare atunci cand acidul din stomac ajunge in esofag, cauzand arsuri si dureri in piept. Este o boala comuna, ce afecteaza 20-30% din populatia lumii. Refluxul acidului gastric poate fi un simptom al bolii de reflux gastroesofagian (BRGE).
Multi oameni sunt interesati de remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor refluxului de acid.
Cuprins articol
Apa cu lamaie scade refluxul de acid?
SusRefluxul de acid gastric cauzeaza inflamatie si iritatie la nivelul esofagului, fapt ce duce la senzatia de arsuri in piept, eructatii (ragaieli), regurgitatii si greata.
Conform unui articol din 2012, sucul de lamaie a fost folosit in Europa de Est si in cea de Vest ca sprijin in digestie si problemele gastrointestinale, inclusiv in combaterea refluxului de acid.
Cu toate acestea, nu exista studii care sa sugereze ca sucul de lamaie chiar functioneaza. Mai mult, din cauza aciditatii sale, sucul de lamaie poate inrautati refluxul de acid.
Unele surse afirma ca apa cu lamaie are un efect alcalin si poate neutraliza acidul gastric, insa, acest lucru nu este deocamdata sustinut de cercetari.
Sucul de lamaie este acid, cu un pH de 3, in timp ce apa are un pH de aproximativ 7, amestecul lor devenind neutru, de aici rezulta ca sucul de lamaie nu este nici acid, nici alcalin.
Unele persoane au simtit imbunatatiri asupra refluxului dupa consumul unui pahar de apa cu lamaie, pe cand altele au simtit inrautatirea simptomelor.
Cum folositi apa cu lamaie pentru refluxul de acid?
Nu exista studii care sa sugereze ca apa cu lamaie va ameliora simptomele refluxului de acid. Daca doriti totusi sa incercati acest remediu acasa, va sfatuim sa amestecati 1 lingurita de suc proaspat de lamaie cu 250 ml de apa. Daca gustul este prea puternic, adaugati mai putin suc de lamaie. Diluati intotdeauna sucul de lamaie cu apa, pentru a reduce aciditatea.
Unele persoane consuma apa cu lamaie cu 20-30 minute inainte de fiecare masa, in incercarea de a opri refluxul de acid. La inceput, beti apa cu lamaie intr-o cantitate mica pentru a vedea cum reactioneaza organismul.
Apoi, daca este cazul, mariti gradual cantitatea pana la un pahar plin. Folositi paiul pentru a bea apa cu lamaie pentru ca acidul din suc poate deteriora dintii si smaltul.
Beneficiile si riscurile apei cu lamaie
SusApa cu lamaie ofera atat beneficii, cat si reactii la care trebuie sa fim atenti.
Beneficii
Apa cu lamaie contine vitamina C, un antioxidant ce ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar, care simuleaza organismul sa lupte impotriva infectiilor. Mai mult, vitamina C ajuta la absorbtia fierului in organism.
Unii nutritionisti considera ca o cantitate mica de apa cu lamaie consumata dimineata, pe stomacul gol, ajuta la digestie, stimuleaza metabolismul si ofera energia necesara pentru restul zilei.
De asemenea, oamenii sugereaza ca sucul de lamaie poate imbunatati functia renala, aspectul pielii si chiar reduce riscul de cancer. Cu toate acestea, nu exista destule dovezi care sa sustina aceste afirmatii.
Riscuri
De obicei, apa cu lamaie este sigura de baut, insa exista cateva efecte secundare ce pot aparea in urma consumului.
Apa cu lamaie poate distruge dintii si smaltul. De asemenea, poate duce la sensibilizarea danturii la contactul cu rece sau cald si la patarea dintilor. Pentru a reduce efectul sucului de lamaie, folositi un pai si clatiti-va gura cu apa.
Pentru unele persoane, sucul de lamaie poate inrautati refluxul acidului gastroesofagian. Acidul citric din sucul de lamaie poate duce la senzatie de arsura in capul pieptului.
Mai mult, lamaia contine acid ascorbic sau vitamina C, care are un puternic efect diuretic. De aceea, atunci cand se consuma prea multa apa cu lamaie, cantitatea de urina din rinichi creste si poate provoca deshidratare.
Fiti intotdeauna atenti la semnalele organismului vostru si opriti folosirea unui remediu la domiciliu in cazul in care simptomele se agraveaza.
Alte remedii la domiciliu pentru refluxul acidului gastric
Consumul de sirop de aloe vera poate scadea simptomele bolii de reflux gastroesofagian (BRGE).
Pentru refluxul acidului moderat se pot folosi medicamentele disponibile in farmacii, precum antiacidele si inhibitorii de pompa de protoni (IPP). Inainte sa utilizati orice tip de medicament nou, consultati un doctor specializat.
Urmatoarele remedii la domiciliu va pot ajuta in reducerea refluxului de acid:
- Consumul siropului de aloe vera. Un studiu din 2015 a constatat ca siropul de aloe vera a redus simptomele refluxului de acid gastric in cazul a 75 de participanti. Amestecati siropul de aloe vera cu apa sau suc pentru a reduce inflamatia si refluxul de acid.
- Consumul fructelor, precum papaya si ananasul, care sunt bogate in enzime digestive si ajuta in ameliorarea arsurilor de stomac.
Mai mult, anumite schimbari in viata de zi cu zi pot ajuta unele persoane sa evite aparitia refluxului de acid gastric:
- evitati excesele alimentare pentru ca ele pot duce la iritarea stomacului;
- evitati alimentele declansatoare de reflux de acid, cum ar fi alcoolul, cofeina, zaharul procesat, ciocolata, bauturile carbogazoase;
- mancati usor si sanatos;
- mentineti o greutate normala a corpului;
- evitati hainele prea stramte, care pot cauza presiune la nivelul abdomenului;
- renuntati la fumat. Fumatul duce la cresterea riscului de reflux de acid gastric.
Concluzii
Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune inconfortabila, care creeaza arsuri in piept si balonare. Consumul apei cu lamaie poate fi un remediu in reducerea simptomelor, insa trebuie acordata atentie semnalelor organismului.
Unele persoane au afirmat ca apa cu lamaie le-a redus simptomele de reflux de acid gastric dupa masa, pe cand altele au constatat ca simptomele s-au agravat.
Pentru cei carora nu le-a fost de ajutor consumul apei cu lamaie sunt posibile alte remedii la domiciliu sau se pot face anumite schimbari ale stilului de viata.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Tratarea bolilor cu suc de lamaie
- Apa minerala, apa plata si apa de robinet
- 13 moduri de a consuma mai multa apa
- Motive pentru care este bine sa beti apa
- 7 remedii eficiente care te ajuta sa combati in mod natural retentia de apa
- Apa plata cu lamaie: ce beneficii uimitoare aduce sanatatii!
- Bautura cu efecte miraculoase care te tine departe de boli! Iata de ce trebu ...
- Infectiile glandelor salivare
- Hidratarea