Cum sa scapi de balonare. Vezi ce alimente trebuie evitate
Generalitati
SusSenzatia de balonare, extrem de neplacuta, apare in urma consumului de alimente care favorizeaza acumularea de gaze in stomac, uneori devenind chiar dureroasa.
Este frecvent intalnita, pentru ca multe persoane includ in alimentatie chiar alimente care produc aceasta senzatie.
Cuprins articol
Ce alimente trebuie sa eviti daca vrei sa scapi de balonare
SusLegumele crucifere
Varza si broccoli-ul, care intra in categoria legumelor crucifere, contin rafinoza, un compus care ramane nedigerat pana in momentul in care bacteriile din intestine il fermenteaza, producand gazele care te baloneaza.
Expertii in nutritie recomanda combinarea acestor alimente cu unele care contin fibre, care ajuta la o digestie mai buna.
Guma de mestecat
Daca ai obiceiul sa mesteci guma in exces, trebuie sa stii ca aceasta poate duce la aparitia balonarii, pentru ca favorizeaza acumularea de aer in stomac.
Cu cat inghiti mai mult aer, cu atat senzatia de disconfort abdominal creste, spun medicii. Incearca sa nu mesteci guma mai mult de 20 de minute, ca sa previi aparitia acestei neplaceri.
Carnatii grasi
Carnatii pregatiti din carne grasa de porc se numara printre mancarurile care contribuie la aparitia balonarii. Grasimile nesanatoase pe care le contin pot duce la cresterea colesterolului si la acumularea grasimilor abdominale.
Totodata, in aceste preparate se gaseste si sodiu in cantitati mari, ceea ce favorizeaza retentia de apa, facand si abdomenul sa se umfle. Consuma carnati din carne slaba de curcan sau de vita, o optiune mult mai sanatoasa.
Bauturile carbogazoase
Pentru ca duc la aparitia gazelor intestinale, bauturile carbogazoase sunt si ele responsabile de aparitia senzatiei de balonare. De asemenea, acidul continut de acestea ataca si smaltul dintilor, ceea ce predispune la aparitia cariilor. Poti inlocui aceste bauturi cu apa, ceai si sucuri naturale din fructe.
Fasolea
Un aliment cunoscut pentru faptul ca baloneaza este fasolea, din cauza continutului de polizaharide, care nu pot fi digerate de enzimele care se gasesc in stomac, ceea ce duce la acumularea de gaze. Pentru a reduce din efectele neplacute poti fierbe fasolea de doua ori, in etape de cate 20-30 de minute.
Lactatele
Daca iti simti stomacul umflat dupa ce ai mancat iaurt, cateva felii de branza ori de cascaval sau dupa ce ai baut un pahar cu lapte, acest lucru poate insemna ca ai intoleranta la lactoza, caracterizata prin incapacitatea de a digera dizaharidul din lapte.
Merele
Abunda in vitamine si minerale, insa merele duc si la aparitia senzatiei de balonare, din cauza continutului de sorbitol si fructoza, zaharuri pe care multe persoane nu le tolereaza. Cel mai bine este sa le mananci separat, nu in timpul meselor si sa nu faci excese. Alte fructe care intra in categoria alimentelor care baloneaza sunt perele, piersicile si prunele.
Mancarurile sarate
In cazul in care iti place sa mananci alimente cu un continut ridicat de sare, atunci esti predispus la balonare. Mancarurile bogate in sodiu ne baloneaza pentru ca duc la retentia de apa in organism, o cauza a balonarii.
Sarea se gaseste si in mancarurile procesate, in supele la plic, in paine si in unele sosuri.
Unele cereale
Si unele cereale precum alacul, graul, orzul, ovazul si secara, pot fi responsabile pentru aceasta senzatie neplacuta, din cauza continutului de gluten, o proteina greu de digerat. Daca observi ca te balonezi dupa ce consumi cereale cu gluten, este bine sa la scoti din alimentatie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Balonarea: cauze, simptome, tratament
- Balonarea persistenta: cauze si tratament
- Balonarea si marirea in volum a abdomenului
- Intoleranta la gluten
- Ingrijirea pacientilor care au cateter urinar
- Ulcerul peptic: combinatii terapeutice eficiente
- Adevarul despre consumul de bere si abdomenul marit
- Intoleranta la lactoza
- Intoleranta la fructoza