Cauze si tratament in durerea abdominala
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este durerea abdominala?
SusDurerea abdominala este un disconfort oriunde in regiunea abdominala. Adesea ne gandim la durerea abdominala ca durere de stomac, dar durerea din abdomen ar putea veni si din alte organe in afara de stomac.
Abdomenul contine:
-Stomac.
-Ficat.
-Vezica biliara.
-Pancreas.
-Intestinul subtire.
-Intestinul gros.
Acestea sunt toate organele din sistemul dumneavoastra digestiv. Dar durerea poate fi si in peretele abdominal, pielea si muschii care alcatuiesc invelisul exterior al abdomenului. Si uneori, durerea pe care o simtiti in burta poate veni din alta parte, cum ar fi pieptul, pelvisul sau spatele, sa fie iradiata.
Durerea abdominala poate lua mai multe forme si poate insemna multe lucruri.
Se poate simti:
-Usoara sau severa.
-surda sau ascutita.
-Arsura.
-Crampe sau colici.
-Constanta sau intermitenta.
-Localizata (intr-un singur loc) sau generalizata (pe tot).
Cuprins articol
Cat de frecventa este durerea abdominala?
SusAproape toata lumea va experimenta dureri abdominale la un moment dat. De cele mai multe ori, nu este grav si se rezolva de la sine. Cu toate acestea, poate fi un semn de boala grava sau chiar o urgenta. Durerea abdominala cauzeaza 5% din vizitele la serviciul de urgente.
Ce va spune locatia durerii abdominale?
Locatia este un indiciu important pentru durerea abdominala, desi nu este singurul factor. Poate indica ce organe sunt implicate. De exemplu, durerea in cadranul din dreapta sus poate indica o problema cu ficatul sau a veziculei biliara. Cu toate acestea, medicul va dori, de asemenea, sa stie mai multe despre cum se simte durerea, cat de des o simtiti si cat de severa este. Acest lucru le va oferi indicii suplimentare despre ce fel de afectiune ati putea avea.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor abdominale?
SusMajoritatea cauzelor durerii abdominale sunt temporare si nu grave. Ele pot avea de-a face cu digestia, menstruatia sau o infectie temporara. De exemplu:
Durerea abdominala dupa masa se poate datora:
-Indigestie.
-Gaze intestinale.
-Constipatie.
-Diaree.
-Alergii si intolerante alimentare.
-Intoxicatie alimentara.
-Inflamatie
Iritatia sau infectia la nivelul organelor dumneavoastra poate provoca inflamatii temporare, cum ar fi:
-Gastroenterita virala.
-Boala ulcerului peptic.
-Reflux de acid cronic (BRGE).
-Infectia tractului urinar (ITU).
Uneori, durerile abdominale indica o afectiune medicala grava care va necesita tratament. Durerea in diferite regiuni poate indica diferite organe implicate. De exemplu:
•Cadranul superior drept: Abdomenul din dreapta sus este adapostul ficatului, veziculei biliare si cailor biliare. Rinichiul drept este in spate. Prin aceasta regiune trec si primele sectiuni ale intestinului subtire si gros. Durerea abdominala dreapta sus este cel mai probabil legata de bolile hepatice sau de vezicula biliara, cum ar fi: Hepatita (alcoolica, toxica, metabolica, virala sau autoimuna), litiaza biliara, colecistita (inflamatia veziculei biliare), neoplasm de canale biliare, pietre si stricturi, neoplasm de ficat. Ar putea fi, de asemenea, o problema localizata in duoden, colon ascendent sau rinichi drept, cum ar fi: Infectie la rinichi, piatra la rinichi, ulcer duodenal, obstructia intestinului gros.
•Cadranul superior stang: Abdomenul din stanga sus gazduieste stomacul, pancreasul si splina. Rinichiul stang se afla in partea din spate a cavitatii abdominale, iar inima si plamanul stang sunt chiar deasupra acestuia. Durerea abdominala stanga sus ar putea insemna: Pancreatita (pancreas inflamat) neoplasm pancreatic, splenomegalie (splina marita), gastrita, ulcer la stomac, refluxul biliar etc.
Abdomenul inferior are cea mai mare parte a intestinului subtire si a intestinului gros. Durerea abdominala inferioara este cel mai probabil sa fie legata de boli gastrointestinale. Ar putea fi, de asemenea, legat de uretere, ovare sau uter. Durerea care este in mod specific in abdomenul inferior stang este cel mai adesea legata de diverticuloza si diverticulita colonului. Diverticulii (mici pusii in peretele intestinal) pot aparea in tot colonul, dar de obicei se dezvolta in partea stanga jos.
•Cadranul inferior drept: Durerea care este in mod specific in abdomenul inferior drept poate fi legata de apendicele. Poate fi o inflamatie (apendicita) sau, mai rar, neoplasm de apendice.
Durere generala
SusAlte cauze generale ale durerii abdominale includ:
-Stresul (durere psihosomatica).
-Hipersensibilitate viscerala.
-Balonare.
-Leziuni traumatice.
-Incordarea muschilor abdominali.
-Zona Zoster.
Cum ameliorezi durerile abdominale?
SusDurerea abdominala are o mare varietate de cauze si tratamente. Unele afectiuni, cum ar fi calculii biliari sau apendicita, pot necesita interventii chirurgicale. Altele, cum ar fi ulcerele sau infectiile, pot fi ameliorate cu medicamente. Si uneori este posibil sa trebuiasca sa treci printr-o criza biliara sau o piatra la rinichi pana cand aceasta este eliminata.
Daca nu stii ce iti cauzeaza durerea abdominala, este important sa afli, mai ales daca nu dispare de la sine. Amintiti-va ca chiar si cazurile usoare pot fi grave. Cu toate acestea, daca aveti o idee destul de buna ca durerea abdominala este legata de digestie, puteti incepe prin a va trata cu:
-Repaus intestinal. Nu mai mancati sau mancati numai alimente usor de digerat, cum ar fi biscuiti sau banane.
-Hidratarea. Beti multa apa sau o formula de hidratare.
-Terapia cu caldura. Incercati o sticla de apa calda sau o baie calda.
-Remedii naturale. Incercati lemn dulce pentru gaze, ghimbir pentru indigestie sau menta pentru a va relaxa muschii intestinali.
Atat de multe lucruri pot provoca dureri abdominale incat este inevitabil sa o simtim cu totii din cand in cand. Cauzele comune, cum ar fi gaze si indigestie, crampe menstruale sau chiar intoxicatii alimentare si gripa pot fi recunoscute instantaneu. Alte cauze pot fi mai misterioase. Si uneori durerea abdominala este un semn al unei afectiuni nebanuite sau grave.
Concluzie
Medicul dumneavoastra va fi intotdeauna interesat de durerile dumneavoastra abdominale, mai ales daca sunt inexplicabile. Cauzele obisnuite sunt adesea usor de tratat, iar starea dumneavoastra diagnosticata va poate ajuta sa gasiti remediu. Chiar daca durerea de stomac este usoara, asigurati-va ca va contactati medicul daca nu dispare, continua sa revina sau se agraveaza.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Constantinescu Gabriel - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Durerea abdominala acuta
- Durerea abdominala acuta la copii – cand suspectam apendicita?
- Cauze frecvente care duc la aparitia durerilor abdominale si tratamentul ace ...
- Balonarea: cauze, simptome, tratament
- Cauzele si tratamentul perforatiilor gastrointestinale
- Cauzele si tratamentul durerilor periombilicale
- Balonarea persistenta: cauze si tratament
- Cauze si tratament pentru starile de greata si varsaturi la pacientii cu cancer
- Prim ajutor in durerea abdominala la copil