Boala de reflux gastroesofagian, mai mult decat arsuri stomacale
Generalitati
SusBoala de reflux gastroesofagian (GERD) se manifesta atunci cand lichidele si alimentele care trebuie sa ajunga in mod normal in stomac revin in esofag. Atunci cand se intampla acest lucru, lichidele, alimentele, dar si acidul stomacal pot irita gatul.
Destul de multi oameni au manifestat sau vor experimenta arsurile stomacale pe parcursul vietii lor. Desi inconfortabile, arsurile stomacale nu sunt, de obicei, o problema grava de sanatate la majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, in cazul in care arsurile stomacale apar frecvent si sunt persistente, acestea pot fi un semn al unei probleme medicale mai grave, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian.
Boala de reflux gastroesofagian este o afectiune cronica ce implica refluxul de acid stomacal in esofag. Netratat, refluxul gastroesofagian poate provoca o serie de complicatii, inclusiv esofagita, ulcere esofagiene, boli pulmonare cronice si esofag Barrett (o modificare a mucoasei esofagului care creste riscul de a dezvolta cancer esofagian).
Simptome
SusCel mai frecvent simptom al bolii de reflux gastroesofagian este cel de arsuri stomacale. Durerea sau disconfortul cauzat de arsurile stomacale este localizat, de obicei, din mijlocul pieptului pana spre partea superioara a gatului. In cazul bolnavilor de reflux gastroesofagian, arsurile la stomac sunt des intalnite, constante si/sau severe.
Cele mai comune simptome ale acestei afectiuni includ:
- senzatia de arsura in piept, chiar in spatele sternului, care are loc dupa ce mancati si dureaza cateva minute sau cateva ore
- dureri la nivelul pieptului, mai ales cand va aplecati, cand stati in pozitia orizontal sau cand mancati
- arsuri in gat sau prezenta unui lichid acid, acru si sarat in spatele gatului
- dificultate la inghitire
- senzatia ca alimentele se lipesc de mijlocul pieptului sau de gat.
Este posibil ca o persoana sa sufere de reflux gastroesofagian si sa manifeste unul sau mai multe simptome enumerate mai sus, dar fara sa aiba arsuri stomacale.
Alte simptome mai putin frecvente ale bolii de reflux gastroesofagian pot fi:
- durerile in gat
- raguseala - in special dimineata
- tusea
- problemele respiratorii asemanatoare astmului
- respiratia urat mirositoare.
Raportarea acestor simptome medicului dumneavoastra este necesara pentru diagnosticarea bolii. Specialistul poate considera necesara efectuarea de teste speciale, cum ar fi endoscopia sau monitorizarea pH-ului gastric, pentru a determina gradul de gravitate al problemei si pentru a recomanda tratamentul potrivit.
Cauze
SusChiar daca uneori nu se pot depista cauzele bolii de reflux gastroesofagian, anumiti factori de risc cresc probabilitatea unei persoane de a dezvolta aceasta conditie. Doar pentru faptul ca la o persoana sunt prezenti acesti factori de risc, nu inseamna ca aceasta va suferi automat de boala de reflux gastroesofagian.
Iata cativa factori de risc care ar trebui luati in considerare atunci cand este vorba de boala de reflux gastroesofagian:
- Hernia hiatala. Esofagul trece printr-o deschidere a diafragmului numita hiatus, care ajuta la inchiderea sfincterului esofagian inferior. Hernia hiatala apare atunci cand o mica parte a stomacului si a sfincterului sunt impinse prin hiatus catre cavitatea toracica. Acest lucru poate provoca slabirea sfincterului si acesta nu va fi capabil sa blocheze eficient refluxul de acid.
- Sarcina. Multe femei dezvolta reflux gastroesofagian sau simptomele de reflux gastroesofagian se agraveaza in timpul sarcinii. Aproape jumatate dintre femeile gravide experimenteaza arsuri la stomac la un moment dat si, pana la 25% dintre acestea sufera de arsuri stomacale zilnice.
Unii medici cred ca acest lucru se intampla deoarece fatul se dezvolta si pune presiune pe stomac impingandu-l catre diafragma. O astfel de crestere a presiunii asupra stomacului poate provoca deschiderea sfincterului esofagian inferior, chiar si atunci cand nu este nevoie. Astfel, apare refluxul de acid. De asemenea, schimbarile hormonale normale care au loc in timpul sarcinii pot slabi sfincterul, alt factor care poate declansa boala de reflux gastroesofagian.
- Utilizarea produselor din tutun
- Anumite alimente pot creste riscul de a dezvolta reflux gastroesofagian sau pot inrautati simptomele acestei conditii. Printre acestea se numara:
- ciocolata
- menta
- alimente grase
- produse din rosii
- bauturi carbogazoase cu cofeina
- alcool
- citrice si sucuri din citrice
- anumite condimente.
- Utilizarea anumitor medicamente. Unele medicamente pot creste riscul de a manifesta boala de reflux gastroesofagian. Aceste medicamente includ anumite pastile anticonceptionale, antidepresivele triciclice utilizate pentru tratarea depresiei, medicamentele anticolinergice si blocante ale canalelor de calciu folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale, durerilor de piept sau aritmiilor.
- Consumul de alcool
- Supraponderabilitatea sau obezitatea
- Stresul.
Tratament
SusExista mai multe optiuni de tratament pentru persoanele care sufera de boala de reflux gastroesofagian. Medicul este cel care va decide care este tratamentul adecvat pentru dumneavoastra, in functie de o serie de factori, cum ar fi:
- severitatea simptomelor
- intervalele in care apar simptomele
- cat de mult este afectata viata bolnavului de aceste simptome
- ce alt tratament a mai fost incercat in trecut.
Alte tipuri de tratament
Sus- Schimbarile de dieta si ale stilului de viata - In functie de situatia fiecarui bolnav, simptomele se pot ameliora doar prin simple modificari in dieta si in stilul de viata. Multi oameni considera ca exista mai multe elemente care inrautatesc simptomele, asa ca poate dura un timp pentru a experimenta si a afla exact ce anume trebuie sa schimbe in dieta sau ce modificari trebuie sa faca in stilul de viata pentru a estompa manifestarile afectiunii.
- Medicatie - Ca parte a tratamentului pentru boala de reflux gastroesofagian, medicul va poate prescrie medicamente pentru scaderea productiei de acid din stomac. Alte medicamente ajuta la contractia eficienta a sfincterului esofagian inferior si il ajuta sa inchida mai bine zona dintre stomac si esofag.
- Chirurgie - In cazul in care combinatia de modificari dietetice, respectiv ale stilului de viata, cu tratamentul medicamentos, nu este eficienta, este posibil ca medicul sa va recomande interventia chirurgicala. Operatia se poate face inclusiv cu ajutorul laparoscopului, care lasa in urma cicatrici mai putin vizibile.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Prof. dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- Refluxul gastroesofagian: 8 riscuri pentru sanatate
- Un somn linistit pentru bolnavii de reflux gastroesofagian
- Boala de reflux esofagian - manifestari si mod de ameliorare
- Interventie chirurgicala pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian
- Arsurile stomacale: 10 sfaturi pentru sarbatori
- Arsuri stomacale sau infarct miocardic?
- Modalitati de prevenire a arsurilor stomacale
- Remedii si solutii pentru tulburarile stomacale
- Ce pericole mai putin cunoscute ascund somniferele