Boala de reflux esofagian - manifestari si mod de ameliorare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este boala de reflux gastroesofagian
SusBoala de reflux gastroesofagian (BRGE) apare atunci cand acidul din stomac se intoarce in mod repetat inapoi in esofag care face legatura intre gura si stomac. Acest acid poate irita mucoasa esofagului. Multi oameni experimenteaza reflux acid din cand in cand. Cu toate acestea, atunci cand refluxul de acid apare in mod repetat in timp, acesta poate provoca BRGE.
Majoritatea oamenilor sunt capabili sa gestioneze disconfortul BRGE cu modificari ale stilului de viata si medicamente. Si, desi este neobisnuit, unii ar putea avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a usura simptomele.
Cuprins articol
Simptome
SusSemnele si simptomele comune ale BRGE includ:
- O senzatie de arsura in piept (arsuri la stomac), de obicei dupa masa, care poate fi mai agravata noaptea
- Regurgitatie a alimentelor sau a lichidului acru
- Dureri abdominale superioare sau toracice
- Dificultati la inghitire (disfagie)
- Senzatie de nod in gat
Cauze
SusBRGE este cauzata de reflux acid frecvent sau de reflux de continut neacid din stomac. Conditiile care va pot creste riscul de BRGE includ:
- Obezitatea
- Hernia hiatala
- Sarcina
- Tulburari ale tesutului conjunctiv, cum ar fi sclerodermia
- Intarzierea golirii stomacului
Factorii care pot agrava refluxul acid includ:
- Fumat
- Mese copioase sau mese luate tarziu in noapte
- Consumul anumitor alimente (declansatoare), cum ar fi alimentele grase sau prajite
- Consumul anumitor bauturi, cum ar fi alcool sau cafea
- Luarea anumitor medicamente, cum ar fi aspirina
Complicatii
SusIn timp, inflamatia cronica a esofagului poate provoca:
- Inflamatia tesutului din esofag (esofagita). Acidul din stomac poate descompune tesutul din esofag, provocand inflamatie, sangerare si uneori o rani deschise (ulcer). Esofagita poate provoca durere si poate ingreuna inghitirea.
- Ingustarea esofagului (strictura esofagiana).
- Modificari precanceroase ale esofagului (esofag Barrett).
Diagnostic
SusPentru a confirma un diagnostic de BRGE sau pentru a verifica complicatiile, medicul dumneavoastra va poate recomanda:
- Endoscopie superioara.
- Testul sondei de acid ambulator (pH). Un monitor este plasat in esofag pentru a identifica cand si pentru cat timp regurgiteaza acidul din stomac acolo. Monitorul se conecteaza la un computer mic pe care il purtati in jurul taliei sau cu o curea peste umar.
- Radiografia sistemului digestiv superior.
- Manometrie esofagiana.
- Esofagoscopia transnazala.
Tratament
SusEste posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande sa incercati mai intai modificari ale stilului de viata si medicamente fara prescriptie medicala. Daca nu aveti estomparea simptomatologiei in cateva saptamani, medicul dumneavoastra va poate recomanda medicamente pe baza de reteta si teste suplimentare.
Medicamente fara prescriptie medicala
Optiunile includ:
- Antiacide care neutralizeaza acidul din stomac. Antiacidele care contin carbonat de calciu. Dar antiacidele singure nu vor vindeca un esofag inflamat deteriorat de acidul din stomac. Utilizarea excesiva a unor antiacide poate provoca reactii adverse, cum ar fi diaree sau uneori probleme cu rinichii.
- Medicamente pentru reducerea productiei de acid. Blocantii H-2 nu actioneaza la fel de repede ca antiacidele, dar ofera o usurare mai lunga si pot scadea productia de acid din stomac timp de pana la 12 ore. Versiuni mai puternice sunt disponibile pe baza de reteta.
- Medicamente care blocheaza productia de acid si vindeca esofagul. Aceste medicamente - cunoscute sub numele de inhibitori ai pompei de protoni - sunt blocanti acizi mai puternici decat blocantii H-2 si permit timp tesutului esofagian deteriorat sa se vindece.
Daca incepeti sa luati un medicament fara prescriptie medicala pentru BRGE, asigurati-va ca va informati medicul.
Medicamente pe baza de reteta
Tratamentele prescrise pentru BRGE includ:
- Inhibitori ai pompei de protoni cu putere prescrisa. Desi in general sunt bine tolerate, aceste medicamente pot provoca diaree, dureri de cap, greata sau, in cazuri rare, niveluri scazute de vitamina B-12 sau magneziu.
- Blocante H-2 prescrise. Acestea includ famotidina si nizatidina prescrise. Efectele secundare ale acestor medicamente sunt in general usoare si bine tolerate.
Chirurgie si alte proceduri
BRGE poate fi de obicei controlata cu medicamente. Dar daca medicamentele nu ajuta sau doriti sa evitati utilizarea medicamentelor pe termen lung, medicul dumneavoastra va poate recomanda:
1.Fundoplicarea. Chirurgul infasoara partea superioara a stomacului in jurul sfincterului esofagian inferior, pentru a strange muschiul si a preveni refluxul. Fundoplicatura se face de obicei printr-o procedura minim invaziva (laparoscopica). Invelirea partii superioare a stomacului poate fi completa (fundoplicatie Nissen) sau partiala. Cea mai frecventa procedura partiala este fundoplicatia Toupet. Chirurgul dumneavoastra va va recomanda tipul cel mai potrivit pentru dumneavoastra.
2.Dispozitiv LINX. Un inel de margele magnetice minuscule este infasurat in jurul jonctiunii stomacului si esofagului. Atractia magnetica dintre margele este suficient de puternica pentru a mentine jonctiunea inchisa la refluxul acidului, dar suficient de slaba pentru a permite trecerea alimentelor. Dispozitivul LINX poate fi implantat folosind o interventie chirurgicala minim invaziva. Granulele magnetice nu au efect asupra securitatii aeroportului sau a imagisticii prin rezonanta magnetica.
3.Fundoplicatura transorala fara incizie (TIF). Aceasta noua procedura implica strangerea sfincterului esofagian inferior prin crearea unui invelis partial in jurul esofagului inferior folosind elemente de fixare din polipropilena. TIF se efectueaza prin gura cu ajutorul unui endoscop si nu necesita incizie chirurgicala. Avantajele sale includ timpul de recuperare rapida si toleranta ridicata. Daca aveti o hernie hiatala mare, numai TIF nu este o optiune. Cu toate acestea, TIF poate fi posibil daca este combinat cu repararea laparoscopica a herniei hiatale.
4.Deoarece obezitatea poate fi un factor de risc pentru BRGE, chirurgul ar putea sugera o interventie chirurgicala de slabire ca optiune de tratament. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a afla daca sunteti candidat pentru acest tip de interventie chirurgicala.
Concluzie
SusBoala de reflux esofagian este o afectiune digestiva comuna. Refluxul esofagian apare atunci cand parte din acidul si sucurile gastrice din stomac se intorc in esofag. Poarta si denumirea de regurgitare acida sau de arsuri la stomac.
Refluxul de acid cauzeaza de obicei o senzatie de arsura in piept. Senzatia este simtita din stomac pana in capul pieptului sau la nivelul gatului. Refluxul cronic poate produce dificultati la inghitire si poate provoca chiar probleme de respiratie, cum ar fi astmul. Multe persoane se confrunta ocazional cu refluxul de acid gastric. Daca o persoana sufera de aceste simptome de mai mult de doua ori pe saptamana, aceasta ar putea fi diagnosticata cu boala de reflux esofagian.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Gastroenterologie
- Dr. Narcisa Maria Zamfirescu - Institutul clinic Fundeni
- Dr. Mirela Stoian - Spitalul clinic de urgenta sf. PANTELIMON (fostul Spital 23 August)
- Dr. Andrei Haidar - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Radu Mihai Voiosu - Spitalul clinic COLENTINA
- Dr. Dana Gabriela Moraru -
Articole recomandate
- Remedii eficiente pentru imbunatatirea digestiei
- Durerile de urechi frecvente la copii - cauze, preventie, tratament
- Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate
- Regimul alimentar in cancer
- Refluxul gastroesofagian: alimente recomandate
- Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian (GERD)
- Un somn linistit pentru bolnavii de reflux gastroesofagian
- Boala de reflux gastroesofagian - simptome si tratament
- Interventie chirurgicala pentru tratarea bolii de reflux gastroesofagian