Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Relatia dintre artrita psoriazica si psoriazis

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2024

Generalitati

Sus
 Relatia dintre artrita psoriazica si psoriazis

Care este relatia dintre psoriazis si artrita psoriazica?

Doar asemanarea denumirilor sau exista si alte elemente comune, elemente care influenteaza prognosticul si evolutia pacientilor, elemente care fac ca aceste boli sa apara atat de frecvent impreuna?

Chiar daca relatia dintre ele pare a fi, cel putin la prima vedere, foarte apropiata, trebuie precizat ca nu toti pacientii cu psoriazis dezvolta artrita psoriazica, si nu toti pacientii care au artrita psoriazica au si psoriazis.

Deja legatura dintre cele doua boli nu mai pare atat de naturala si de la sine inteleasa, nu-i asa? Dar, pentru inceput, sa stabilim ce reprezinta fiecare dintre aceste doua afectiuni.
Artrita psoriazica

Este o afectiune cronica, da natura inflamatorie, a carei etiologie nu este foarte bine inteleasa, dar care pare a fi autoimuna.

Pacientii cu artrita psoriazica prezinta articulatii dureroase, tumefiate, inrosite, iar daca boala nu este controlata terapeutic, se poate ajunge chiar si la impotenta functionala prin distrugerea atat a articulatiei cat si regiunii osoase subiacente.

Artrita afecteaza orice tip de articulatie.
Exista mai multe tipuri de artrita psoriazica, in functie de articulatiile inglobate in procesul patologic. Astfel, specialistii vorbesc despre:

1. Artrita asimetrica
Cand articulatiile sunt prinse unilateral, nu exista afectarea articulatiei contralaterale si interesarea este redusa- sunt afectate in jur de 5 articulatii. Acest tip este cel mai frecvent intalnit.

2. Poliartrita simetrica
Sunt afectate mai mult de 5 articulatii si caracteristica este ca boala este simetrica (sunt afectate atat articulatiile de pe partea dreapta, cat si cele de pe partea stanga).

3. Artropatia interfalangiala distala
Se caracterizeaza prin afectarea articulatiilor interfalangiene si prinderea unghiilor (acestea devin friabile, groase, par patate in pata de ulei).

4. Artrita mutilanta
Este forma cea mai severa de artrita psoriazica, in care articulatiile snat atat de afectate incat pacientul ajunge sa sufere importante dizabilitati fizice, isi pierde chiar si independenta si mobilitatea.


Psoriazisul

Este, la randul sau, tot o boala cu evolutie foarte lunga in timp, ce se localizeaza la nivel cutanat si care afecteaza ciclul de viata al celulelor de la acest nivel.

Metabolismul lor este foarte accelerat, ele se acumuleaza repede la suprafata pielii si duc la aparitia unor plagi pruriginoase, albicioase, ce se descuameaza si care pot fi uneori dureroase.

Boala are numeroase episoade de remisiune si exacerbare.

Pacientii resimt diferit aceasta afectiune. Cei mai afectati sunt cei la care psoriazisul s-a complicat iar evolutia este spre agravare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptomatologia artritei psoriazice
  3. Simptomatologia psoriazisului
  4. Legatura dintre artrita psoriazica si psoriazis
  5. Factorii declansatori ai psoriazisului si artritei psoriazice
  6. Citeste pe aceeasi tema

Simptomatologia artritei psoriazice

Sus

Cele mai des intalnite manifestari ale artritei psoriazice sunt:

- Artralgii - articulatiile implicate pot fi atat articulatiile mici de la mana sau picior, cat si articulatiile genunchiului, soldului sau chiar articulatiile intervertebrale.

Pacientii resimt dureri intense, care le limiteaza capacitatea de a mobiliza articulatia respectiva.

Durerile sunt cu debut matinal, sunt insotite de redoare matinala mai mare de 30 de minute (o caracteristica a durerilor articulare de natura inflamatorie).

Pot fi simetrice sau asimetrice, in functie de tipul artritei.

- Deformari ale degetelor care capata aspectul clasic de deget in carnacior ca urmare a dactilitei din artrita psorizica.

- Modificari unghiale - apar mai ales in cazul artropatiei interfalangiene distale, cand procesul inflamator este situat foarte aproape de patul unghial pe care ajunge sa il afecteze. Unghiile par patate, au puncte pe suprafata lor, sunt friabile (se rup foarte usor) si ingrosate.

- Astenie

- Dureri de spate - apar la aproape 5% dintre pacienti. Pot fi uneori atat de intense incat pacientii evita sa se miste pentru o perioada.

- Conjunctivita.

Simptomatologia psoriazisului

Sus

Semnele si simptomele psoriazisului variaza foarte mult de la pacient la pacient, insa de cele mai multe ori includ:

- Plagi albicioase pe fond cutanat eritematos care pot sa apara oriunde pe corp, inclusiv in regiunea perianala si genitala;

- Sangerari locale la incercarea de desprindere a crustelor;

- Prurit tegumentar intens, senzatie de arsura locala;

- Modificari ale unghiilor, descrise ca unghii in pata de ulei datorita aspectului uleios. Unghiile sunt friabile, par mancate si sunt ingrosate. Pacientii au adesea onicoliza (unghiile se desprind de patul unghial).

Legatura dintre artrita psoriazica si psoriazis

Sus

Aproximativ 30% dintre pacientii cu psoriazis vor dezvolta si artrita psoriazica.

Procentul este mult mai mic decat ne-am fi asteptat intial.

La majoritatea, simptomele psoriazisului sunt cele care se manifesta primele, urmand ca ulterior, dupa o perioada de evolutie a bolii, sa apara si afectarea articulara.

Totusi, in multe cazuri este invers: intai debuteaza artrita psoriazica si apoi (uneori la luni sau chiar ani) debuteaza si psoriazisul cutanat.
Ambele afectiuni au natura autoimuna, cel putin asa se pare, deoarece cauzele exacte inca nu se cunosc.

In cazul psoriazisului atacul autoimun se exprima clinic prin aparitia placilor tegumentare.

Celule T (un tip particular de leucocite) declanseaza o reactie anormala la nivelul celulelor din piele, stimulandu-le cresterea si favorizand acumularea lor rapida sub forma acelor placi vizibile la suprafata tegumentelor.

In cazul artritei psoriazice sistemul imun declanseaza atacul impotriva sinovialelor, tendoanelor, tesutului conjunctiv, ducand la aparitia durerii si inflamatiei locale.

Specialistii nu au observat sa existe vreo legatura intre localizarea psoriazisului cutanat si articulatiile afectate in artrita.

De exemplu, pacientii pot avea placi psoriazice la nivelul coatelor, bilateral, iar aceste articulatii pot fi neafectate de artrita. La fel, artrita poate sa duca la aparitia degetelor in carnacior fara ca degetele sa aiba semne de psoriazis.

Leziunile tegumentare se pot remite sau pot sa se acutizez periodic, acest lucru fiind caracteristic si simptomelor din artrita. Insa, in timp ce psoriazisul nu determina nici un fel de sechele (leziuni, cicatrici) la nivel tegumentar, iar pacientul intre acutizari are tegumentele indemne, artrita psoriazica este capabila sa altereze atat de mult functionare articulatiilor incat sa duca la scoaterea lor din folosinta.

Zona este foarte deformata ca urmare a procesului local (mai ales in forma mutilanta) iar distructia osoasa se extinde in cazul in care tratamentul nu este prompt si corect instituit.

De aceea este foarte important ca pacientii cu simptome articulare sa se prezinte la medic cat mai repede dupa debutul acestora sau sa il anunte in cazul in care simptomele nu se amelioreaza sub tratament.

Daca apar reactii adverse la tratament pacientii nu trebuie sa isi opreasca singuri terapia ci sunt sfatuiti sa se consulte cu medicul, pentru a evita reacutizarea fenomenelor precum si alte complicatii.

Atat psoriazisul cat si artrita psoriazica au o importanta componenta genetica.

Aproximativ 40% dintre pacientii cu artrita psoriazica au o ruda apropiata care a fost diagnosticata cu aceeasi boala sau cu psoriazis cutanat.

La randul lor, rudele de gradul 1 al pacientilor cu artrita psoriazica au de 55 de ori mai multe sanse de a dezvolta boala comparativ cu populatia generala.

Deocamdata nu se cunosc cu precizie genele implicate in aparitia psoriazisului si artritei psoriazice, insa cercetatorii incearca sa descopere markeri genetici sugestivi.

Prin descoperirea lor se spera ca se va intelege mai multe despre boala si tratamentul va putea fi mult mai precis si eficient.

Factorii genetici nu sunt singurii factori de risc pentru aparitia acestor boli. Factorii de mediu, infectiile si traumatismele se pare ca sunt la randul lor, foarte importante.

Factorii declansatori ai psoriazisului si artritei psoriazice

Sus

Factorii declansatori (triggeri) ai psoriazisului sunt:

- Stresul este incrimat in special in acutizari;

- Infectiile streptococice - se pare ca infectiile faringiene cu streptococ sunt implicate in aparitia psoriazisului gutat (forma particulara de psoriazis manifestat prin aparitia de pete mici rosiatice pe tot corpul);

- Anumite medicamente - in special preparatele pe baza de litiu, antimalaricele pot sa agraveze evolutia pacientilor;

- Lipsa radiatiilor ultraviolete - pacientii au obsevat ca simptomele sunt mai grave in zilele de iarna, cand razele soarelui nu sunt la fel de puternice;

- Traumatisme si leziuni tegumentare mai ales muscaturi de animale, intepaturi de insecte, leziuni de grataj induse din diverse cauze, arsuri solare.

Unele studii sugereaza ca pacientii cu psoriazis grav, greu tinut sub control de tratament, cu reacutizari frecvente au mai multe sanse de a dezvolta in timp artrita psoriazica, insa specialistii nu sunt inca foarte convinsi de acest lucru.

Totusi, chiar si o slaba posibilitate de relatie cauza - efect intre cele doua inseamna ca tratamentul psoriazisului trebuie sa fie mai agresiv in aceste situatii.
Factorii declansatori ai artritei psoriazice sunt inca studiati, insa se pare ca exista o legatura intre aparitia bolii si:

- Infectii virale si bacteriene, infectia HIV;

- Traumatisme;

- Nivelul imunoglobulinelor A si G;

- Factori autoimuni, autoanticorpi antinucleari.

Indiferent de legatura dintre cele doua boli, de simptome si aspectul clinic, de rapunsul la tratament si de agresivitatea bolii, specialistii recomanda pacientilor sa aibe un regim de viata cat mai sanatos, cu o dieta variata care sa ajute si sa intareasca sistemul imun, muscular, si cu cat mai mult sport.

Exercitiile fizice sunt foarte importante in promovarea unor articulatii sanatoase, si tinerea greutatii corporale sub control.

De asemenea, exercitiile de reducere a stressului zilnic sunt foarte utile, mai ales in cazul pacientilor a caror boala este agravata de acest factor.


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate