Psoriazisul si legatura lui cu depresia
Generalitati
SusPsoriazisul este o afectiune cronica autoimuna care accelereaza cresterea celulelor pielii si provoaca leziuni uscate, mancarimi, uneori chiar si dureroase sau umflaturi pe corpul dumneavoastra.
Acestea pot fi confundate cu eczemele sau dermatitele. Pentru a distinge psoriazisul de celelalte afectiuni ale pielii, este util si necesar sa stiti cum poate aparea psoriazisul.
Alte afectiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul, ar putea aparea pe corpul dumneavoastra, insa exista diferente de la diferite forme afectate pana la grosime chiar si culoare.
Dermatita seboreica (seboree) aceasta boala se poate confunda cu un tip de psoriazis in placi. Seboreea implica numai zonele pielii din jurul scalpului, fetei, pieptului, insa mai putin frecvent pe partea abdominala sau partea superioara a spatelui.
Matreata seboreea aparuta la nivelul capului, numita si matreata, produce solzi fini, unsurosi si este distribuit, in general, deasupra.
Eczema dermatita atopica sau eczema este mai frecventa decat psoriazisul si sunt mai multe sanse de a fi diagnosticat de catre medicii de ingrijire medicala primara. Eczema apare pe partea din spate a genunchiului sau in partea din fata a cotului. Dermatita atopica poate fi adusa si de iritantii externi, spre exemplu praful, alimentele sau chiar polenul. In plus, leziunile cutanate de eczema pot fi infectate si cu bacterii.
Astfel, prin comparatie, iritatiile, in general, nu declanseaza psoriazisul, iar leziunile acestei boli nu sunt de obicei predispuse la infectii secundare. Alte conditii mai grave care imita aspectul de aparitie a psoriazisului includ Mycosis fungoides (o forma rara de limfom) si Pitiriazis Rubra Pilaris (o afectiune rara a pielii).
Notiunile de baza ce implica diagnosticarea corecta a psoriazisului:
-Medicul dumneavoastra trebuie sa va faca o biopsie, in cazul unui diagnostic neclar sau in cazul in care psoriazisul este intr-o stare deosebit de grava;
-O biopsie permite dermatologului sa se uita la o mostra de tesut sub un microscop, astfel, examinand arhitectura celulei, a vaselor de sange si a altor structuri se poate distinge starea psoriazisului;
-Unele tratamente de psoriazis pot avea consecinte importante asupra corpului dumneavoastra, cum ar fi deterioarea ficatului, astfel ca, un diagnostic precis este destul de important.
Cuprins articol
Tipuri de psoriazis
SusExista cinci tipuri de psoriazis, desi mai multi oameni de stiinta au spus la un moment dat ca este doar un singur tip. De asemenea, este posibil ca un tip de psoriazis sa poata fi convertit de la un altul, acest lucru intamplandu-se din cauza unui declansator extern (oprirea brusca de la un medicament). Aceste tipuri sunt:
1. Psoriazisul in placi – aproximativ 80% de oameni din intreaga populatie a lumii care sufera de psoriazis au acest tip de boala. Acest tip este caracterizat de o zona dura, rosie. Aceste zone sunt bine definite, fiind denumite placi, si incep de obicei cu o umflatura mica de culoare rosie. Placile pot ramane ca fiind zone separate, izolate sau se unesc pentru a forma o placa mai mare. Apar pe coate, genunchi, zona de jos a spatelui, desi ele pot aparea oriunde pe corp, inclusiv scalpul. Este rara aparitia pe fata a psoriazisului in placi. Placile pot dura luni sau ani si pot aparea si disparea fara vreun motiv anume.
2. Psoriazisul gutat – este caracterizat de pete rosii (sub forma unei lacrimi). Apare cel mai frecvent la copii si adulti, petele se arata brusc, destul de des, dupa o infectie bacteriana sau virala, si apar de obicei pe membre. In timp ce unele cazuri de psoriazis gutat sunt severe, necesitand medicamentatie orala sau injectii, cazurile usoare se pot clarifica fara tratament. Poate incepe la fel ca psoriazisul in placi si poate proveni dintr-un declansator medical, cum ar fi varicela.
3. Psoriazisul pustular – este un tip de boala care apare foarte rar, la aproximativ 5% dintre persoane. Este caracterizat de umflaturi ridicate, pline de puroi, pe piele. Pustulele pot aparea in termen de cateva ore pe suprafata pielii, chiar si pe palme sau talpile picioarelor. Generalizat, psoriazisul pustular poate duce la febra, anemie sau alte conditii ce pun viata in pericol sau necesita spitalizare. Oprirea brusca a unor medicamente (steroizi) poate declansa un episod acut de psoriazis pustular.
4. Psoriazisul inversat – apare in cutele pielii, cum ar fi cele gasite in zonele axilelor sau sub sani. Probabilitatea de aparitie este de pana la 6%, fiind raspandita la persoanele supraponderale si se agraveaza de frecare sau transpiratie.
5. Psoriazisul eritrodermic – doar 2% din populatia lumii sufera de acest tip de psoriazis, care poate aparea fiind in stransa legatura cu psoriazisul pustular sau apare chiar singur, caracterizat de zone solzoase, de culoare rosie. Senzatia de mancarime si de multe ori extrem de dureroasa poate fi fatala, fiind imperativ ca aceasta boala sa fie monitorizata indeaproape. In cazurile severe, este necesara spitalizarea, deoarece pielea isi pierde capacitatea de a regla temperatura corpului si alte functii. Psoriazisul eritrodermic se trateaza cu medicamente topice sau sistemice.
6. Intrucat nu este considerat un tip distinct de psoriazis, artrita psoriazica apare la aproximativ 10%-35% dintre pacientii cu psoriazis. In cele mai multe cazuri, simptomele de piele apar inainte de artrita si poate provoca uneori imflamarea mainilor, genunchilor sau a gleznei.
Ingrediente naturale care ajuta la calmarea simptomelor
SusDesi medicul dumneavoastra v-ar putea recomanda diferite tipuri de medicamente eficiente pentru psoriazis, o serie de ingrediente naturale ar putea ajuta la calmarea simptomelor. Asigurati-va ca discutati cu medicul inainte de a incerca noi tratamente chiar daca va administrati ingrediente naturale, deoarece ele pot interactiona cu alte medicamente si pot irita pielea dumneavoastra sensibila.
1. Uleiul de arbore de ceai – derivat dintr-o planta originara din Australia, uleiul de arbore de ceai este folosit ca un agent antiinflamator, ce poate ajuta la tratamentul impotriva psoriazisului, ciupercilor unghiilor sau a acneei. Este un antifungic puternic. Este recomandata amestecarea unei parti de ulei de arbore de ceai cu zece parti de ulei de masline si tamponat pe zonele afectate.
2. Uleiul de masline – reprezinta un dublu antiinflamator pentru a calma pielea. Datorita continutului de acizi si vitamina E, uleiul de masline extravirgin devine o crema hidratanta pentru piele. Pentru a usura simptomele psoriazisului, tamponati o cantitate mica de ulei de masline pe scalp, coate sau in orice loc aveti semnele bolii. Acest lucru ajuta la inmuierea pielii moarte.
3. Extractul de scoarta de pin – acest ingredient natural, scoarta de pin maritim francez, ajuta la imbunatatirea efector altor tratamente impotriva psoriazisului si reduce cantitatea de tratamente necesare mentinerii bolii sub control. Scoarta de pin are, totodata, si proprietati antioxidante ce sunt benefice pentru tratarea acneei sau pentru incetinerea semnelor de imbatranire. Trebuie discutat cu medicul pentru a adauga scoarta de pin pentru rutina de frumusete.
4. Uleiul de nuca de cocos – uleiul de cocos este un trend in industria frumusetii, deoarece nu numai ca hidrateaza pielea uscata sau parul, insa este benefic si impotriva psoriazisului. Tamponati o cantitate mica pe pielea dumneavoastra in acelasi mod in care aplicati pe corp o crema hidratanta. Poate fi utilizat ca un tratament pentru scalp.
5. Fulgii de ovaz – acestia ajuta la ameliorarea mancarimilor sau a rosetii asociate cu pielea uscata si psoriazis.
6. Otetul de mere – daca este folosit in mod corespunzator, otetul de mere este un remediu antimancarime. Cu toate acestea, daca il lasati pe piele mai mult timp, pielea se va usca, cauzand iritatii si mai mari.
7. Aloe Vera – utilizarile sale pentru diferite probleme, printre care arsuri ale pielii, taieturi, zgarieturi, sunt benefice. Aplicati de doua pana la trei ori pe zi aloe vera si pielea se va inmuia, reducand si aparitia psoriazisului.
8. Bicarbonatul de sodiu – acest ingredient nu este benefic doar pentru gatit sau curatenie. Poate fi folosit si in rutina de frumusete, de la albirea dintilor pana la reducerea pielii uscate. Proprietatile sale antifungice fac ca bicarbonatul de sodiu sa linisteasca mancarimile asociate psoriazisului. Se prepara o compozitie dintr-o lingurita de bicarbonat de sodiu cu o cantitate mica de apa pentru a face o pasta si se aplica pe zonele afectate.
Nu este inca evident de ce uneori tratamentul impotriva psoriazisului nu mai da randament, insa s-au gasit cateva explicatii posibile, astfel :
-Ati dezvoltat o rezistenta la medicamentele dumneavoastra (tahifilaxie) – tahifilaxia la steroizi este cea mai puternica;
-Ati depasit doza zilnica sau nu luati medicamentele prescrise de medic;
-Ati luat in greutate;
-Ati inceput sa luati alte medicamente pentru a trata o alta boala.
Chiar daca tratamentul impotriva psoriazisului nu mai functioneaza, aveti alte optiuni, insa trebuie sa mergeti la medicul dermatolog pentru a va prescrie alte medicamente. De asemenea, unele persoane raspund mai bine decat altele la unele medicamente si este imposibil sa se stie care medicamente vor fi bune pentru dumneavoastra. Trebuie sa fiti atenti si la informatiile cu privire la orice retragere de pe piata sau efectele secundare ale noilor tratamente impotriva psoriazisului.
Noile cercetari au scos la iveala faptul ca, indiferent de severitate, de multe ori pacientii cu acest tip de afectiune se confrunta cu un risc crescut de depresie. Riscul acesta poate fi condus mai mult de preocuparile legate de aspectul fizic decat starea actuala a pielii. Persoanele cu psoriazis lupta, de multe ori, cu alte probleme grave de sanatate, inclusiv obezitatea, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat si, in cele din urma, cu boli de inima sau accidente vasculare cerebrale.
In urma unor cercetari, s-a ajuns la concluzia ca aproape 17% dintre pacientii care au participat la studiu au psoriazis si, de asemenea, au si depresie. Insa, desi in imposibilitatea de a determina care afectiune a aparut prima, echipa de cercetare a ajuns la concluzia ca psoriazisul este asociat in mod semnificativ cu cei care au suferit o depresie majora.
Cum puteti invinge depresia
SusS-au gasit si cateva modalitati de a invinge depresia atunci cand suferiti de psoriazis. Acestea sunt:
- Apelati la ajutor profesionist;
- Consumati alimente sanatoase;
- Odihniti-va;
- Reduceti stresul;
- Cautati orice sursa de sprijin;
- Aveti grija de psoriazis prin medicamentatie corespunzatoare;
- Soarele prinde bine corpului dumneavoastra;
- Dezvoltati-va increderea in sine;
- Totul trebuie luat cu usurinta;
- Intrebati cand aveti nelamuriri si informati-va.
Deoarece psoriazisul este o afectiune cronica ce necesita tratament pe termen mai lung, trebuie sa mentineti un rol activ in ingrijirea dumneavoastra si sa va asigurati ca tratamentul pentru psoriazis este un real succes si asa va ramane.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Cauzele neasteptate ale caderii parului
- 6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii
- Ce este psoriazisul sever?
- Tipuri de psoriazis
- Psoriazis - o noua optiune terapeutica
- Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu le ...
- Psoriazisul - evolutie si complicatii
- Psoriazisul pe timpul verii: recomandari pentru o vacanta cat mai placuta
- Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise