Psoriazisul pe timpul verii: recomandari pentru o vacanta cat mai placuta
Generalitati
SusPentru cei mai multi intre noi vara este sezonul relaxarii, in care ne bucuram de zilele cu soare, de piscina, de mare si plaja.
Pacientii cu psoriazis se confrunta insa cu o dilema ce nu le permite sa astepte cu incantare sezonul cald: s-a dovedit ca razele soarelui influenteaza benefic evolutia leziunilor de psoriazis, insa acest fapt presupune descoperirea unei mari suprafete a pielii, lasand placile si semnele cutante vizibile.
Vara, pacientii nu isi mai pot ascunde boala sub haine lungi, nu se mai pot acoperi atat de bine ca in sezonul rece. Vara pentru ei este in acelasi timp si prieten, si un dusman - modifica favorabil evolutia bolii, dar ii lasa descoperiti in fata privirilor indiscrete.
Faptul ca psoriazisul are o evolutie favorabila in timpul verii este un fapt binecunoscut, atat de pacienti, care au observat adesea aceste imbunatatiri pe propria lor piele, cat si de catre specialisti, care pot explica baza stiintifica a acestei ameliorari.
Razele solare ultraviolete sunt capabile sa suprime sau sa reduca semnificativ rata multiplicarii celulare, care sta de fapt la baza aparitiei intregului proces patologic. De asemenea, atmosfera mai umeda din timpul verii poate sa imbunatateasca si ea evolutia afectiunii, deoarece se stie ca daca tegumentele sunt uscate si apare deshidratarea, simptomele bolii sunt mai grave.
Din pacate, psoriazisul nu are o evolutie favorabila in toate cazurile. Uneori caldura torida a verii poate fi un factor de risc ce declanseaza puseele acute ale bolii.
Din aceste motive, pacientii cu psoriazis sunt supusi unui stres permanent pe timpul verii: oare simptomele se vor ameliora sau se vor exacerba? Oare cei din jur vor privi leziunile cu retinere si vor evita apropierea sau totul va fi in regula?
Stresul indus de aceste dileme poate fi un alt factor ce declanseaza reacutizarea leziunilor.
Pacientii se afla intr-un cerc vicios din care pare ca nu au scapare. Specialistii au analizat insa situatia lor delicata si au intocmit o lista cu recomandari si sfaturi utile care sa ii ajute sa treaca cu bine peste vara si sa le permita in acelasi timp sa se bucure de soare.
Ce ar trebui evitat, si ce nu, cum ar trebui sa arate o zi petrecuta la mare si despre cum ar trebui administrat tratamentul in aceasta perioada, aceste aspecte sunt discutate in cele ce urmeaza.
Cuprins articol
- Generalitati
- Cremele de protectie solara si psoriazisul
- Influenta inotului asupra psoriazisului
- Vacanta poate influenta evolutia psoriazisului
- Reducerea simptomelor de psoriazis in timpul vacantei
- Camuflarea psoriazisului vara
- Intepaturile insectelor pot agrava psoriazisul
- Aerul conditionat influenteaza psoriazisul?
- Citeste pe aceeasi tema
Cremele de protectie solara si psoriazisul
SusSpecialistii recomanda si chiar insista ca soarele are efecte favorabile, pacientii sa faca tot posibilul ca vara sa prinda cateva zile cat mai insorite la malul marii. Expunerea la soare trebuie facuta insa cu moderatie, orele petrecute la plaja marindu-se pe masura ce organismul se obisnuieste cu noul climat.
Soarele este benefic, insa nu trebuie sa ne expunem fara o protectie corespunzatoare. Atunci, cum ar trebui sa facem fata razelor soarelui si in acelasi timp sa ne bucuram de zilele de plaja?
Specialistii recomanda cresterea gradata, cu 5 - 10 minute in fiecare zi timpul pe care il petrecem in soare. Astfel se poate ajunge la o doza de radiatii cu efect benefic, doza ce va influenta pozitiv afectiunile cutanate.
Deoarece soarele poate fi si un inamic al pielii sanatoase si frumoase, datorita radiatiilor ce pot fi prea puternice, expertii nu recomanda mai mult de 30 de minute zilnic fara o crema de protectie cu factor antisolar cat mai puternic.
O crema adecvata poate reduce foarte mult influenta negativa a radiatiilor asupra tegumentului si poate promova sanatatea pielii. In plus, o piele arsa de soare este mult mai susceptibila puseelor de psoriazis comparativ cu una protejata corespunzator.
Este important de precizat faptul ca anumite creme si tratamente farmacologice impotriva psoriazisului cresc sensibilitatea tegumentelor la soare, deci expunerea prelungita ar trebui discutata intai cu medicul curant.
Acesta este cel care cunoaste particularitatile fiecarui pacient in parte, precum si tipul tratamentului aplicat. El poate aprecia daca tratamentul de fond este sigur si daca nu exista riscuri suplimentare induse de acesta in ceea ce priveste expunerea la soare.
Dermatologii considera ca cel mai eficient ar fi ca tegumentul intact, fara semne sau leziuni active sa fie cel mai bine protejat, in timp ce placile pot fi lasate mai libere, astfel incat radiatiile sa poata actiona pe straturile celulare.
De retinut!
Alegerea unei creme cu factor de protectie solara poate fi un proces mai complicat in cazul pacientilor cu psoriazis, deoarece tegumentele lor au nevoi suplimentare, foarte diferite de cele ale persoanelor care nu sufera de aceasta afectiune dermatologica.
De aceea, specialistii recomanda in special produse speciale pentru pielea atopica, unele marcate astfel si disponibile in farmacii fara prescriptie medicala.
Astfel de produse hidrateaza pielea si actioneaza in acelasi timp ca un fitru special ce permite trecerea doar a unei parti din radiatiile ultraviolete, astfel incat sa existe si beneficii, dar si protectie fata de UVA si UVB.
Dermatologii recomanda creme cu factor de protectie solara de minim 25 pentru corp si mult mai puternic pentru fata, mai ales daca exista un episod acut.
Cremele ar trebui sa fie rezistente la apa, astfel incat sa poata proteja si in timp ce pacientul se afla in apa. Pentru a beneficia de efectele cremelor, expertii recomanda aplicarea si reaplicarea lor la interval de cateva ore, mult mai frecvent daca exista si un contact cu apa sau daca pacientul transpira mai mult.
Influenta inotului asupra psoriazisului
SusApa sarata a marilor si oceanelor este considerata de mii de ani un remediu pentru numeroase afectiuni, printre care si o parte din patologia dermatologica. Nici psoriazisul nu face exceptie, fiind demonstrat faptul ca apa de mare are proprietati benefice in ceea ce priveste evolutia bolii.
Chiar daca psoriazisul exista, pacientii se pot bucura de apa marii si pot face baie in mare atunci cand se afla la plaja. Nu trebuia decat sa isi cateva masuri de precautie, cum ar fi aplicarea unei creme cu factor solar rezistent la apa, sa nu stea prea mult in apa si apoi sa faca un dus pentru a indeparta excesul de sare sau agenti chimici poluanti ce se gasesc in apa si care ar putea agresa o piele deja foarte sensibila.
Supraexpunerea la apa marilor si oceanelor poate agrava pruritul tegumentar si astfel se pot exacerba leziunile, de aceea este important ca dupa fiecare iesire din apa corpul sa fie spalat cu apa proaspata si apoi uscat prin tamponare cu un prosop foarte moale.
Dupa ce pielea este uscata se aplica o crema hidratanta care sa aiba si factor de protectie solara, astfel incat tegumentul, in special cel intact, sa fie protejat de actiunea ultravioletelor.
Desi tendinta pacientilor este sa evite inotul, specialistii recomanda opusul, deoarece apa sarata poate stimula chiar indepartarea crustelor si cojilor de la suprafata pielii. In plus, senzatia este foarte relaxanta, ceea ce nu poate fi decat benefic.
In cazul in care se prefera inotul in piscina, recomandarile se mentin: inotul timp limitat este indicat, insa doar daca apoi pacientul face dus care sa il curete de clorul ce poate ramane la suprafata pielii si care are efect deshidratant.
Exista pericolul ca statul prea mult in apa calda a piscinei sa afecteze in mod negativ leziunile, creand o senzatie inconfortabila. De aceea, inotul in piscine trebuie limitat la cateva minute pe zi.
Aplicarea unei creme hidratante este recomandata si dupa inotul la psicina, din aceleasi motive ca in cazul inotului in mare: sa protejeze pielea de deshidratare, evitand astfel aparitia unei senzatii neplacute.
Vacanta poate influenta evolutia psoriazisului
SusIn cazul in care va hotarati sa va duceti la mare in vacanta, atunci cu siguranta psoriazisul va fi influentat de hotararea dumneavoastra. Schimbarea climatica ii poate face, in marea majoritate a cazurilor, numai bine: exacerbarile se vor atenua, simptomele nu vor mai fi atat de disconfortante, iar pielea va fi stimulata sa se refaca.
Aceastea nu sunt singurele motive pentru care vacanta este recomandata. O parte a pacientilor pot fi foarte influentati de stresul zilnic, un factor important al atacurilor de psoriazis. Din acest motiv, indepartarea stresului in vacanta poate ajuta mai mult decat am putea crede.
Deci, orice ocazie de a pleca din stresul orasului, al serviciului si de a evada in mijlocul naturii poate fi un adjuvant terapeutic incredibil pentru psoriazis. In vacanta nu trebuie decat sa va relaxati cat mai mult si restul vine de la sine.
Mai doriti o veste buna?
Beneficiile expunerii la soare din timpul vacantei petrecute la mare pot fi resimtite chiar si trei luni. Cu alte cuvinte, chiar daca vacanta s-a incheiat pentru dumeavoastra in august, pielea dumeavoastra se va simti bine chiar si pana in noiembrie.
Cele mai recomandate locuri pentru o vacanta care sa fie favorabile si afectiunii dumneavoastra sunt cele cu climat cu umiditate medie si cat mai multe ore insorite pe zi. Climatul foarte cald si umed poate influenta negativ boala, determinand numeroase exacerbari.
Totusi, fiecare pacient are particularitatile sale si, din acest motiv, cel mai indicat este sa va consultati medicul cu privire la orice vacanta pe care o planificati, deoarece acesta va poate sfatui in legatura cu locatia potrivita.
Elementele de care medicul poate tine cont cand va va recomanda o anumita zona sunt tipul de psoriazis cu care ati fost diagnosticat, intensitatea simptomelor, tratamentul urmat in prezent, precum si caracteristicile tenului, culoare parului si varsta.
Exista foarte multe tratamente cu aplicare topica ce sunt influentate de radiatiile solare: pot fi degradate mai repede in prezenta expunerii exagerate la soare, avand un risc de fototoxicitate important (riscul cel mai crescut il au preparatele pe baza de corticosteroizi).
Reducerea simptomelor de psoriazis in timpul vacantei
SusTuturor ne face placere sa ne bucuram cat mai mult de vacanta si sa simtim ca, intr-adevar, vara este in toi. Totusi, daca dorim sa avem o vara cu cat mai putine neplaceri, moderatia ar trebui sa fie cuvantul care sa caracterizeze distractiile verii.
Desi vara ne poate ajuta sa facem fata simptomelor psoriazisului, tentatiile ei pot fi uneori agresive cu boala de fond. De exemplu, alcoolul poate fi implicat in aparitia episoadelor acute de psoriazis.
Cel mai bine ar fi sa evitati cocktailurile, oricat de apetisante ar fi, pentru ca cel mai probabil nu va vor face bine. De asemenea, specialistii recomanda evitarea teraselor sau barurilor in care se fumeaza exagerat de mult, dar si evitarea fumatului.
Alcoolul si fumatul sunt doi dintre factorii predispozanti identificati ai psoriazisului si daca vreti sa va bucurati de vara, contactul cu acestia ar trebui limitat pe cat posibil.
In cazul in care alegeti sa calatoriti intr-o tara exotica este foarte important de stiut ca unele medicamente care va vor fi recomandate profilactic sau curativ influenteaza evolutia psoriazisului.
In general, medicamentele recomandate depind de tara pe care urmeaza sa o vizitati, insa daca veti calatori pe continentul african sau in America de Sud vi se pot prescrie antimalarice (malaria fiind inca o problema importanta de sanatate in aceste zone).
Daca aveti psoriazis nu trebuie sa va expuneti unor pericole inutile. Cel mai bine este sa discutati cu medicul dermatolog si acesta va poate prescrie medicamente care nu influenteaza parcursul bolii.
Este bine sa va protejati de bolile tropicale, dar este in acelasi timp recomandat nici sa nu cresteti factorii declansatori ai atacurilor acute de psoriazis.
Camuflarea psoriazisului vara
SusCand mercurul termometrelor creste, pacientii cu psoriazis pot resimti caldura ca pe o tortura, in special daca nu se simt confortabil sa poarte haine lejere, pantaloni scurti si tricouri cu maneca scurta.
Specialistii nu insista ca hainele sa fie cat mai revelatoare, insa sfatuiesc ca materialele din care acestea sunt confectionate sa fie naturale. Cele mai bune sunt inul, bumbacul, matasea, deoarece acestea nu pot agresa pielea sensibila.
Palariile cu boruri mari sau sepcile pot fi accesorii perfecte pentru mascarea psoriazisului cu localizare la nivelul scalpului si sunt si foarte la moda. In plus, ele pot bloca si o parte dintre razele ultraviolete cu actiune nociva asupra tegumentului sanatos.
Dermatologii sfatuiesc pacientii ca daca doresc sa mascheze o parte dintre semnele bolii sa apeleze la cosmetice speciale. Exista numeroase dermatocosmetice ce se adreseaza special acestei boli si care nu incarca suplimentar tegumentul, incercand sa raspunda cat mai bine nevoilor de hidratare si protectie ale pielii cu aceasta afectiune. Astfel de cosmetice nu sunt pe baza de grasimi si au proprietati noncomedogenice.
Produsele cosmetice nu sunt recomandate pacientilor cu psoriazis pustular sau cu leziuni progresive, rani deschise si in plina evolutie, deoarece le pot agrava progresia, sporind disconfortul local. Indepartarea cosmeticelor, la sfarsitul fiecarei zile este o etapa foarte importanta. Demachiantele trebuie sa nu contina alcool si sa aiba in acelasi timp si proprietati hidratante.
Intepaturile insectelor pot agrava psoriazisul
SusOrice factor care poate traumatiza tegumentul, chiar si foarte putin, influenteaza in mod nefavorabil psoriazisul. Uneori puseul de psoriazis se manifesta chiar si la 2 saptamni de la actiunea agentului agresor.
Pielea psoriazica este foarte sensibila si din acest motiv este susceptibila traumatismelor. Chiar si o intepatura minora poate avea repercursiuni importante. In plus, intepaturile determina pacientul sa se scarpine, suplimentand agresiunea.
Cea mai periculoasa complicatie a acestor intepaturi si microtraumatisme este aparitia fenomenului Koebner. Acesta este catalogat ca o reactie izomorfa ce apare in psoriazis, dar si in alte afectiuni dermatologice, cum ar fi vitiligo, lichen plan si in care apar leziuni identice cu cele care caracterizeaza boala de baza pe traiectul traumatismului.
Cu alte cuvinte, pacientii vor dezvolta leziuni de tip psoriazic in zona in care au fost intepati, unde s-au scarpinat, chiar daca anterior aceasta era aparent indemna si sanatoasa.
Deoarece tegumentul este foarte sensibil, pacientii sunt sfatuiti sa folosesca repelente speciale atunci cand se afla in aer liber. Formula acestora trebuie sa fie cat mai prietenoasa fata de piele si in acelasi timp eficienta in a tine insectele la distanta. O alta metoda eficienta este aprinderea unor lumanari speciale sau betisoare parfumate cu rol de a indeparta insectele de orice tip.
Aerul conditionat influenteaza psoriazisul?
SusSpecialistii avertizeaza ca aceasta posibilitate exista, iar efectele aerului conditionat asupra bolii sunt negative. Aerul conditionat, la fel ca si ventilatoarele, ar putea cauza deshidratarea tegumentelor. In plus, contactul cu aerul uscat si rece nu poate influenta benefic o afectiune ce are nevoie de un confort sporit, caracterizat prin umiditate moderata si temperatura ceva mai crescuta decat asigura aparatele de aer conditionat.
Pentru ca totusi, vara este greu de indurat fara aer conditionat, specialistii recomanda pacientilor sa foloseasca o crema hidratanta in care au incredere si care are rezultate dovedite daca doresc sa lase aerul conditionat in functiune. Crema hidratanta trebuie aplicata si seara la culcare si lasata sa actioneze peste noapte.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Psoriazisul - evolutie si complicatii
- Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise
- Relatia dintre artrita psoriazica si psoriazis
- Psoriazisul - cauze, simptome, tratament
- Obiceiuri sanatoase pentru a tine sub control psoriazisul
- Dieta pentru persoanele cu psoriazis
- Remedii naturale pentru psoriazis
- 6 afectiuni care pot fi complicatii ale psoriazisului
- Este aerul conditionat daunator sanatatii? Argumente pro si contra