Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Psoriazisul - evolutie si complicatii

Actualizat la data de: 02 Iunie 2021
Consultant medical:

Dr. Hancu Madalina-Florina
Medic rezident dermatovenerologie

Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon Iasi

Ce este psoriazisul

Sus
Psoriazisul - evolutie si complicatii Vezi galerie foto

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, determinata genetic, caracterizata prin leziuni eritematoase, bine delimitate, acoperite cu scuame tipice - sidefii, pluristratificate, detasabile. Este afectat in special tegumentul scalpului, a coatelor, genunchilor, pliului interfesier si unghiile de la maini si/sau picioare. Psoriazisul poate debuta la orice varsta, repartitia pe sexe este egala si se caracterizeaza prin remisiuni si recaderi frecvente.

Remisiunea bolii se poate obtine prin ingrijirea adecvata dupa aflarea diagnosticului, prin monitorizarea de catre un medic dermatolog a starii generale si a evolutiei sub tratamentul medicamentos, prin psihoterapie/consiliere pentru ca pacientul sa invete sa traiasca cu aceasta afectiune.
Cauzele care determina aparitia acestei afectiuni nu sunt pe deplin cunoscute, insa se pare ca exista atat o predispozitie genetica, cat si o influenta factorilor ambientali.(de mediu).

Cuprins articol

  1. Ce este psoriazisul
  2. Semne si simptome
  3. Factorii de risc/declansatori ai psoriazisului
  4. Forme de psoriazis
  5. Diagnostic
  6. Evolutie si complicatii
  7. Tratament
  8. Preventie
  9. Concluzii
  10. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Psoriazisul se manifesta prin leziuni cutanate dispuse sub forma unor placi si placarde bine delimitate, cu margini arcuate, de culoare roie, acoperite de scuame alb-sidefii, pluristratificate, detasabile, insotite uneori de prurit (mancarime), cu localizare frecventa la nivelul scalpului, urechilor - retroauricular, coatelor, genunchilor, periombilical, interfesier si la nivelul unghiilor. Tegumentul afectat se fisureaza si zonele respective devin dureroase.

In cee ace priveste afectarea unghiala din psoriazis, aceasta se poate manifesta prin modificari specifice precum pitting-ul unghial (mici depresiuni punctiforme pe suprafata unghiilor) si pata de ulei (pete glbui inconjurate de un inel roz), dar si manifestari mai putin specific precum ingrosarea lamelor unghiale (pahionichie), modificari de culoare, ingrosarea pielii de sub unghii (hiperkeratoza subunghiala), benzi longitudinale pe lama unghiala, friabilitatea lamelor unghiale si uneori desprinderea partiala (onicoliza)/completa a lamei unghiale (onicomadesis).

Afectarea unghiala in psoriazis poate sa se manifeste izolat sau in asociere cu afectarea cutanata. Atunci cand afectarea unghiala este insotita de leziuni cutanate tipice de psoriazis recunoasterea modificarilor unghiale ca fiind induse de psoriazis este usoara, iar tratarea lor se va face in functie de extensia leziunilor cutanate.

Factorii de risc/declansatori ai psoriazisului

Sus

- injuriile (traumatismele) locale;
- infectiile (virale si bacteriene) in orice zona a corpului;
- istoricul familial de psoriazis;
-stresul;

- factori psihici, alcool, fumat;

- hipocalcemia agraveaz psoriazisul;

- medicamente precum beta blocantele, srurile de litiu, antiinflamatoarele, corticoterapia sistemica, antimalaricele de sinteza agraveaza psoriazisul;

- soarele in 30% din cazuri induce agravari.

Forme de psoriazis

Sus

A. Forma uscata (clasica) - psoriazisul vulgar sau psoriazisul cu placi.

Psoriazisul vulgar este caracterizat de leziuni rosii acoperite de scuame (cojite) albe, dureroase, insotite de prurit (mancarime), care se pot crapa i sangera. Apar cu precdere pe genunchi, coate scalp si spate. Prezinta mai multe variante clinice:

Psoriazis gutat - leziuni cutanate mici, rotunde, localizate pe trunchi, membre si la nivelul scalpului, ce apar in general in copilarie sau adolescenta si sunt generate de infectiile faringiene streptococice. Este a doua cea mai comuna forma de psoriazis.

Psoriazis rupioid – leziuni cutanate sub forma unor placi, acoperite cu scuame groase, depozite conice;

Psoriazis ostreaceu - leziuni cutanate sub forma unor placi, acoperite cu scuame groase, depozite concave ;

Psoriazis inversat – leziunile cutanate sunt fine, rosiatice, de culoarea somonului, nefiind solzoase cum sunt celelalte tipuri de leziuni din psoriazis. Afecteaza zonele corpului unde pielea face pliuri, cum ar fi pielea de la subrat, din zona genitala, de sub sani si aria perianala. Psoriazisul inversat poate fi confundat cu o infectie cu candida sau alte ciuperci;

Psoriazis al scalpului / sebopsoriazis – leziuni cutanate sub forma unor placi groase, galbene, care afecteaza pielea scalpului.

B. Forme exudative - psoriazis pustulos, psoriazis eritrodermic, psoriazis artropatic.

Psoriazisul pustulos se manifesta prin apariaia unor pustule albe neinfectioase inconjurate de piele rosie (ca niste basici). Acesta poate fi: localizat (palmo-plantar acut/cronic), generalizat (forma acuta/recurenta) si asociat sarcinii - impetigo herpetiformis (psoriazis pustulos caracterizat prin leziuni cu pustule grupate, ce debuteaza in pliuri, care se poate complica cu insuficient placentara, insuficienta cardiaca si insuficienta renala). Psoriazisul pustulos cel mai frecvent apare pe maini sau picioare i nu este contagios.

Psoriazisul eritrodermic este o forma severa de psorizis. Afecteaza mai mult de 90% din suprafata tegumentului, determinand aparitia de manifestari sistemice (generale) precum febra, modificarea starii generale, pierdere de caldura excesiv (hipotermie) si flux sangvin crescut (decompensare cardiaca), iar din punct de vedere al leziunilor cutanate predomina eritemul (roseata), pruritul (mancarimea) intens si scuamele groase care determina o exfoliere difuza.

Psoriazisul artropatic se refera la psoriazisul cutanat sau unghial asociat cu artropatie periferica (afectarea articulatiilor de la maini, pumn, cot, picior, glezna, genunchi) sau artropatie axiala (cervicala, sacro-iliaca, intervertebrala). Acest tip de psoriazis prezinta tendinta la distrugeri periarticulare.

Diagnostic

Sus

Diagnosticul de psoriazis necesita un istoric medical complet al pacientului si examen fizic complet efectuat de catre un medic specialist dermatolog. Diagnosticul pozitiv este pus in principal pe baza aspectului clinic.Pentru cazurile atipice de boala se poate apela la explorari diagnostice optionale, precum biopsia cutanata dintr-o leziune, pentru a stabili diagnosticul cu certitudine.

Dificultati in stabilirea diagnosticului pot aparea in cazul psoriazisului unghial. Atunci cand modificarile unghiale psoriaziforme apar la o persoana fara antecedente de psoriazis, diagnosticul poate intarzia cu luni si uneori chiar cu ani de zile, intrucat anomaliile unghiale depistate sunt eronat interpretate ca fiind micoza unghiala. In fata unei asa zise micoze unghiale neresponsive la tratament se va face o reevaluare clinica si paraclinica (examen micologic direct, cultura de fungi, fungigrama, biopsie unghiala) pentru a ajunge la diagnosticul corect. Biopsia unghiala este esentiala in stabilirea diagnosticului de psoriazis unghial, in absenta leziunilor cutanate.

Se recomanda consultarea unui medic specialist dermatolog in urmatoarele situatii:
- pacientul are simptome de psoriazis sau simptomele reapar dupa tratament;
- in timpul unei acutizari, apar pustule pe tegument, insotite de febra,dureri musculare, oboseala;
- aparitia unor simptome noi, inexplicabile;
- medicamentele noi folosite produc efecte secundare.

Evolutie si complicatii

Sus

Leziunile cutanate si simptomele pacientului pot fi controlate, dar afectiunea este una cronica, si imprevizibila. Boala poate avea lungi perioade de inactivitate, iar severitatea bolii la femei pe perioada sarcinii este mult diminuata. Formele de psoriazis cu un prognostic nefavorabil sunt: psoriazisul eritrodermic, psoriazisul pustulos generalizat; psoriazisul artropatic si psoriazisul cu debut precoce

Printre complicatii se numara:

- infectiile bacteriene secundare locale (la nivelul leziunilor de psoriazis);

- boli cardiovasculare, precum tulburri ale ritmului cardiac, accident vascular cerebral, colesterol ridicat, ateroscleroz, hipertensiune arteriala;

- artropatie psoriazica - provoca leziuni articulare si o pierdere a functiei in unele articulatii, ceea ce poate fi debilitant;

- tulburari oculare - anumite tulburari oculare, cum ar fi conjunctivita, blefarita si uveita, sunt mai frecvente la persoanele cu psoriazis;

- obezitatea - persoanele cu psoriazis, in special cele cu boala mai severa, sunt mai predispuse la obezitate;

- diabetul de tip 2 - riscul de diabet de tip 2 creste la persoanele cu psoriazis;

- alte boli autoimmune - boala celiaca, scleroza si boala Crohn sunt mult mai probabil sa apara la persoanele cu psoriazis;

- probleme emotionale - psoriazisul poate afecta, de asemenea, calitatea vietii, boala fiind asociata cu stima de sine scazuta, depresie, izolare din punct de vedere social.

Tratament

Sus

Masuri generale nespecifice:
- mentinerea unei bune igiene cutanate prin bai sau dusuri zilnice;
- evitarea injuriilor cutanate, inclusiv frecarea cu asprime, care poate provoca noi recurente;
- evitarea uscaciunii si deshidratarii tegumentului pentru a scadea frecventa recurentelor.
- expunerea moderata a tegumentului la lumina soarelui ori de cate ori este posibil este foarte importanta;

- asistenta psihologica daca este necesar.

Tratament medicamentos

Medicii specialisti dermatologi recomanda urmatoarele tratamente, luand in calcul mai multi factori, precum: tipul de psoriazis, severitatea (intinderea de piele afectata), zona in care este localizat psoriazisul, varsta pacientului si antecedentele medicale, efectul pe care psoriazisul il are asupra pacientului, pe plan fizic si emotional. pentru scaderea inflamatiei si a scuamelor.

a) Tratament medicamentos topic (local): este tratamentul de prima intentie in formele simple de psoriazis, fiind indicat in ambulatoriu;

b) Tratament medicamentos sistemic (general):

ol">Corticoizii sistemici: determina ameliorare rapida, fiind recomandati in formele refractare, eritrodermice si pustuloase de psoriazis;

-Retinoizii (derivati de vitamina A): inidicatie de electie in psoriazisul pustulos; necesita masuri anticonceptionale la femei in perioada fertila pe timpul tratamentului cat si un an ulterior, fiind intens teratogen; contraindicati in caz de afectare hepatica, hiperlipidemii (colesterol sau trigliceride crescute), sarcina si la copii.

-Imunosupresoare/imunomodulatoare: Methotrexat - indicat in psoriazisul artropatic; necesita monitorizarea saptamanala a hemoleucogra; Ciclosporina A este indicata in psoriazisul refractar; necesita monitorizarea TA ( efect hipertensiv ) si a functiei renale (efect nefrotoxic ).

-Agenti biologici: Etanercept; Infliximab; Adalimumab; Secukinumab; Ixekizumab; Ustekinumab; Certolizumab pegol, Risankizumab, Guselkumab, Apremilast – terapii foarte eficiente in tratamentul psoriazisului. Sunt prescrise doar de medicul specialist dermatolog in functie de forma de psoriazis, starea generala a pacientului si in functie de ce alte afectiuni mai asociaza acesta.

-Medicatie simptomatica; antihistaminice pentru prurit, antidepresive, sedative.

c) Tratamente cu factori fizici : fototerapie UVB si fotochimioterapie (PUVA) cu psoraleni topici sau sistemici, maxim 20 sedinte/cura. PUVA-terapia (psoraleni plus UVA) se face in medie 3 sedinte pe saptamana, circa 15 – 24 sedinte in total/cura. Alternativ UVB se poate face in medie 2 sedinte/saptamana, timp de 2 – 4 luni. Terapia PUVA, RE-PUVA si UVB se pot aplica si in ambulatoriu. Acestea sunt contraindicate in psoriazisul eritrodermic sau pustulos generalizat.

Tratamentul psoriazisului unghial, fie topic (local) sau asociat cu terapia sistemica, se va stabilii in functie de severitatea anomaliilor unghiale, de starea generala a pacientului si de profesia acestuia. Ingrijirea unghiilor in psoriazis trebuie facuta bland, lamele unghiale nu trebuie taiate prea scurt sau lasate foarte lungi si de asemenea nu se recomanda taierea cuticulelor, respectiv folosirea acetonei.

Preventie

Sus

Cea mai buna metoda de a preveni simptomele din psoriazis este sa eviti factorii declansatori:

- reducerea stresului prin tehnici precum psihoterapia, yoga, tehnici de meditatie si relaxare;

- evitarea anumitor medicamente (cele pe baza de litiu, medicamente antihypertensive, antiinflamatoare) intrucat acestea interfereaza cu raspunsul autoimun al organismului si provoaca inflamatie.

- evitarea ranilor la nivelul pielii;

- evitarea infectiilor;

- adaptarea unei diete sanatoase si echilibrate. De evitat alimentele care provoaca inflamatie in corp (carnea rosie, lactatele, grasimile, alimentele procesate, zaharurile rafinate, rosiile, cartofii, ardeii, citricele) si de consumat alimente care reduc inflamatia (peste gras - somon, ton; seminte - in, dovleac; nucifere – nuci, migdale; legume cu frunze verzi).

Concluzii

Sus

Psoriazisul este o boala cronica cu care pacientul va trebui sa invete sa traiasca toata viata. Nu exista un tratament curativ pentru psoriazis, insa simptomele pot fi controlate printr-un tratament adecvat, astfel incat pacientul sa duca o viata normala, fara sa se simta stigmatizat. Hidratarea, renuntarea la fumat si gestionarea stresului sunt elemente care pot ajuta in acest sens.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate