6 trucuri pentru ingrijirea pielii cu psoriazis in timpul iernii
Generalitati
SusIarna aerul este mai uscat, temperaturile sunt scazute si expunerea la razele ultraviolete mai redusa iar toti acesti factori pot duce la inrautatirea bolii in cazul pacientilor cu psoriazis. Ce puteti face pentru a preveni acutizarea bolii?
Exista trucuri in ceea ce priveste ingrijirea pielii pacientilor cu psoriazis?
Raspunsul este: da, exista! Ingrijirea pielii in cazul in care suferiti de psoriazis nu este dificila atata timp cat stii ce trebuie sa faci!
Expertii ne ofera 6 trucuri care alaturi de tratamentul prescris de medic pot tine sub control manifestarile psoriazisului: mancarimile, inflamatiile cutanate si placardele scuamoase.
Cuprins articol
Trucul 1: nu faceti dusuri lungi cu apa fierbinte
SusSpecialistii recomamda ca dusurile sa fie scurte si cu apa calduta, desi apa fierbinte ofera o senzatie placuta pe moment, acesta conduce la accentuarea mancarimilor.
Pe timpul iernii se recomanda reducerea numarului de dusuri, mai ales daca aerul din casa este mai uscat. Expertii ne sfatuiesc sa facem doar un singur dus zilnic, si acesta fara creme exfoliante, deoarece acestea pot fi iritante si odata cu iritarea pielii psoriazisul se agraveaza; mai mult, ei ne recomanda sa alegem sapunuri din gamele pentru pielea sensibila.
Trucul 2: utilizarea emolientelor dupa dus
SusUtilizati din abundenta emoliente dupa dus! Medicii dermatologi recomanda pacientilor cu psoriazis sa utilizeze cantitati mari de emolient. Unul dintre cele mai bune momente pentru a face acest lucru este imediat dupa baie sau dus.
Este indicat sa se aplice o crema hidratanta timp de 3 pana la 5 minute dupa ce pielea a fost stearsa bine cu prosopul, pentru un efect optim de hidratare, astfel incat pielea sa inmagazineze o mai mare cantitate de apa.
Ce tip de emoliente se recomanda?
Lotiunile sunt cele mai usor de aplicat, spun expertii, dar cremele si unguentele, avand o consistenta mai crescuta, au un efect mai bun de hidratare. Simpla vaselina farmaceutica este unul dintre cele mai bune emoliente, chiar daca lumea evita sa o utilizeze pentru ca este prea grasa. Pacientii cu psoriazis o pot utiliza pe parcursul noptii, sub un maieu sau o pijama mai veche. Se absoarbe in piele in totalitate intr-un interval variind intre una si doua ore.
Trucul 3: fototerapia
SusUtilizarea tratamentului cu ultraviolete este de bun augur pentru pacientii cu psoriazis; desi dureaza mai mult si necesita sedinte repetate, fototerapia (terapia cu ajutorul luminii) este un tratament standard pentru psoriazis de foarte multa vreme.
Mecanismul este unul deloc complicat: lumina ce contine radiatii ultraviolete incetineste cresterea celulelor pielii, care este accelerata in cazul pacientilor cu psoriazis, si astfel duce la disparitia manifestarilor de psoriazis pentru perioade relativ mari de timp (in timp ce inlocuirea celulelor pielii se produce la persoanele sanatoase cam la o luna de zile, la pacientii cu psoriazis cresterea celulara este accentuata si pielea se inlocuieste la fiecare 3 sau 4 zile!).
O alterantiva de fototerapie este numita PUVA (abrevierea venind de la Psoralen si UVA, ultraviolete de tip A). Este o terapie in care pacientilor li se administreaza pe cale orala o substanta fotosensibilizanta cu o jumatate de ora inainte de expunerea la cabine speciale de ultraviolete. Fiind insa necesare cel putin 25 de sedinte de fototerapie, expunerea cumulativa la radiatiile ultraviolete este ridicata si riscul de cancer de piele trebuie atent cantarit de catre medic. In voga in anii 70, acum PUVA este mai putin utilizata, mai ales pentru ca acum este disponibil un nou tip de fototerapie, cea cu ultraviolete de tip B (UVB) cu spectru ingust. Aceste raze contin doar spectrul strict necesar pacientilor cu psoriazis, astfel incat riscul dezvoltarii unui cancer de piele este semnificativ redus.
In cazul utilizarii UBV cu spectru ingust, sunt necesare aproximativ 30 de sedinte pentru a obtine o ameliorare de durata a manfestarilor psoriazisului.
Trucul 4: ajustarea terapiei
SusCereti parerea medicului referitor la ajustarea terapiei. Daca psoriazisul se agraveaza pe parcursul iernii este cazul sa cereti medicului sa ajusteze dozele de medicamente; nu este indicat sa faceti singuri aceaste modificari: medicul este in masura sa stabileasca daca tratamentul este adecvat sau necesita o ajustare.
Exista si preparate care se elibereaza fara reteta, precum produsele ce contin acid salicilic si gudroane, la fel de bine cum exista preparate eliberate doar cu prescriptie medicala, cum ar fi cremele pe baza de analogi de vitamina D si dermatocorticoizii.
Medicamentele de uz intern in terapia psoriazisului includ metotrexatul, sub forma de comprimate, sau terapia biologica cu anticorpi sau analogi de receptori, care sunt disponibile doar in forma injectabila.
Trucul 5: reduceti nivelul de stres
SusStresul joaca un rol important in agravarea psoriazisului. Stresul poate fi unul emotional, dar vorbim si despre stresul fizic (cum este cel determinat de o interventie chirurgicala). Expertii ii sfatuiesc pe cei cu psoriazis sa faca exercitii fizice, sa manance sanatos si sa incerce sa controleze factorii de stres, prin orice metoda care pare sa produca relaxare, chiar daca acestea sunt unele neconventionale, precum rugaciunile sau chiar cantatul intr-un cor. Majoritatea persoanelor care sufera de psoriazis sunt constiente de rolul jucat de nivelul de stres in agravarea bolii.
Trucul 6: terapii alternative
Sus
Deoarece stresul poate declansa sau agrava psoriazisul, expertii recomanda relaxarea si terapiile cognitive de reducere a stresului - meditatia si yoga -pentru a scadea nivelul general de incordare neuropsihica.
Chiar daca exista la ora actuala putine studii care sa sustina metodele alternative in terapia psoriazisului, acest lucru nu inseamna ca ele nu sunt utile. Se pare ca yoga, presopunctura si chiar acupunctura amelioreaza intr-o oarecare masura psoriazisul.
Practic orice metoda alternativa care da rezultate, este legala si nu este daunatoare poate fi utia in tratamentul adjuvant al psoriazisului. Totusi, este indicat sa cereti si parerea medicului inainte de a alege o metoda alternativa de tratament.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Pericolele utilizarii cremelor de protectie solara
- Prezentati risc crescut pentru cancerul de piele?
- Detoxifierea pentru infrumusetarea pielii
- Cum sa va protejati pielea iarna
- Cauze ascunse ale cancerului de piele
- Sfaturi pentru alegerea corecta a lotiunii solare
- Cauze ascunse si surprinzatoare ale cancerului
- Ce este psoriazisul sever?
- Tipuri de psoriazis
Citeste pe aceeasi tema
- Atentie la razele UV! Cresc dramatic riscul de cancer de piele!
- Protejarea vederii – impactul razelor UV asupra ochilor
- Efectele radiatiilor ultraviolete asupra sanatatii
- Impactul radiatiilor ultraviolete. Cum alegem si folosim corect cremele de protectie solara
- Cum sa va alegeti corect ochelarii de soare