Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tulburarea bipolara poate sa afecteze relatiile?

Actualizat la data de: 23 Iunie 2020
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este tulburarea bipolara

Sus
Tulburarea bipolara poate sa afecteze relatiile?

Tulburarea bipolara este o afectiune pe termen lung ce afecteaza dispozitia (starea de spirit) unei persoane. Nivelurile crescute si scazute ale dispozitiei din aceasta tulburare pot afecta modul in care o persoana crede, simte si se comporta, aspecte foarte importante in relatiile romantice.

Persoanele cu tulburare bipolara se confrunta cu modificari drastice ale dispozitiei, existand episoade maniacale (sau hipomaniacale) si episoade depresive. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat, multe persoane cu tulburare bipolara isi pot gestiona starea si pot avea relatii sanatoase si de durata.

Afla modul in care tulburarea bipolara poate afecta relatiile, dar si anumite sfaturi pe care cuplurile ce intampina o astfel de problema le pot urma pentru a face fata dificultatilor.

Cuprins articol

  1. Ce este tulburarea bipolara
  2. Tulburarea bipolara si relatiile
  3. Sfaturi pentru partenerii celor cu tulburare bipolara
  4. Realizarea unor planuri de sprijin si tratament
  5. Sfaturi pentru persoanele cu tulburare bipolara
  6. Citeste pe aceeasi tema

Tulburarea bipolara si relatiile

Sus

Tulburarea bipolara bine gestionata nu trebuie sa fie o bariera pentru relatiile sanatoase si pe termen lung. Este important de stiut ca nu afectiunea in sine produce problemele de relatie, ci simptomele sale, astfel incat mentinerea sub control ar putea fi cheia succesului. Exista multe modalitati de a trata tulburarea bipolara, dar combinatiile dintre medicamente si psihoterapie sunt cele mai de succes pentru reducerea simptomelor.

Cu tratament adecvat, persoanele cu tulburare bipolara pot avea perioade lungi in care starea lor de spirit sa fie stabila. Totusi, exista si situatii in care boala poate produce simptome chiar si sub tratament, dar acestea sunt usoare si nu afecteaza in mod semnificativ relatiile.

Episoadele maniacale

Fara un tratament eficient, pacientii cu tulburare bipolara pot experimenta episoade maniacale si stari crescute de iritabilitate si irascibilitate. Astfel, persoanele afectate pot fi in dezacord cu partenerul mult mai usor decat in mod normal. Conflictele vor fi mult mai frecvente, iar sursele acestora pot fi chiar si cele mai puerile motive.

In timpul unui episod maniacal pacientii pot experimenta chiar si comportamente cu risc crescut, precum cheltuirea tuturor fondurilor financiare, apelarea la jocuri de noroc sau consumul de substante toxice, precum alcoolul sau drogurile. Toate aceste comportamente pot crea tensiune si conflicte in cadrul unei relatii, ducand la distrugerea acesteia.

Episoadele depresive

Persoanele cu tulburare bipolara ce sunt intr-un episod depresiv pot fi mai putin comunicative si pot fi extrem de triste. De asemenea, plansul va fi facil si se va instala pesimismul si lipsa sperantei. Stima de sine poate sa se reduca drastic, iar acest lucru poate duce la diminuarea comportamentului sexual si la reducerea afectivitatii fata de cei din jur.

In situatiile prezentate, partenerul unei persoane cu tulburare bipolara cu episod depresiv poate fi pus in situatii dificile, fara a sti ce sa faca sau sa spuna pentru a ajuta. In plus, chiar daca doreste sa ajute, acesta se poate simti respins si poate confunda simptomele ca fiind o lipsa de interes pentru relatie.

Episoade mixte

In timpul unui episod mixt, o persoana cu tulburare bipolara poate avea simptome de manie sau hipomanie si de depresie in acelasi timp. Acest lucru poate produce confuzie si stres pentru parteneri, iar acestia nu vor mai sti la ce sa se astepte. Astfel, diferite conflicte se pot isca in cuplu, iar relatia se poate degrada cu timpul.

Sfaturi pentru partenerii celor cu tulburare bipolara

Sus

Toate relatiile necesita implicare, iar relatiile cu persoane cu tulburare bipolara nu sunt neaparat diferite. Un parteneriat sanatos necesita empatie, comunicare si constientizare de sine. Asadar, exista multe modalitati de a construi o relatie puternica alaturi de un partener care are tulburare bipolara, iar unele sfaturi pot fi de ajutor.

Insusirea unor informatii esentiale despre afectiune

Insusirea unor informatii de baza despre tulburarea bipolara poate ajuta o persoana sa inteleaga ce experimenteaza partenerul sau. Informatiile se pot procura din carti de specialitate sau chiar din mediile online, dar discutia cu medicul poate fi cea mai buna solutie.

Discutarea despre factorii declansatori

Factorii declansatori pot fi evenimente sau circumstante ce perturba starea de spirit a unei persoane cu tulburare bipolara. Trairea unor astfel de situatii ar putea creste riscul de instalare a unui episod maniacal sau depresiv, iar exemplele includ locurile de munca stresante, lipsa odihnei sau omiterea unor doze de medicamente.

Nu toate persoanele cu tulburare bipolara vor avea factori declansatori, dar daca acestia exista, trebuie adusi in discutie si evitati cat mai mult posibil. Discutia cu partenerul despre eventualii factori declansatori este foarte importanta, reducand considerabil sansele de instalare a episoadelor nedorite. Chiar si asa, este important de stiut ca multe schimbari de dispozitie pot sa apara chiar si fara factori declansatori.

Purtarea de discutii cu privire la comportamente

Intelegerea unor comportamente tipice ce survin odata cu episoadele maniacale sau depresive pot ajuta partenerii sa recunoasca schimbarile de dispozitie a celor cu tulburare bipolara. Unele comportamente pot fi semnale de avertizare pentru anumite persoane, in timp ce pentru altele sunt doar reactii normale. De exemplu, pentru o persoana cu un impuls sexual ridicat, dorinta de a face sex de multe ori poate fi normala. Pentru alte persoane, insa, acest lucru ar putea fi un semn al unui episod maniacal. De asemenea, persoanele ce au de obicei un apetit crescut pentru sex pot suferi un episod depresiv atunci cand interesul pentru acest lucru este redus.

Partenerii celor cu tulburare bipolara trebuie sa invete care comportamente sunt normale pentru persoana iubita si care comportamente pot indica schimbari in starea de spirit. Acest lucru poate permite ca vizita la medic sa aiba loc mult mai devreme, iar sprijinul sa fie acordat in timp util.

Realizarea unor planuri de sprijin si tratament

Sus

Partenerii persoanelor cu tulburare bipolara trebuie sa inteleaga afectiunea si modul de gestionare. Astfel, realizarea unor planuri de sprijin si tratament este foarte importanta, deoarece asigura ambii parteneri ca vor sti sa raspunda la episoadele maniacale sau depresive.

Comunicarea sentimentelor

Perioadele dificile din timpul unor episoade caracteristice tulburarii bipolare pot produce diferite emotii pentru ambii parteneri. Din acest motiv, comunicarea deschisa este cruciala, chiar si pentru partenerul ce nu sufera de aceasta tulburare. El trebuie sa explice modul in care comportamentul celuilalt il face sa se simta, dar fara a judeca sau stigmatiza afectiunea. A vorbi deschis poate fi o modalitate foarte eficienta de a reduce impactul negativ pe care il pot avea anumite comportamente.

Ingrijirea propriei persoane

Este vital pentru partenerul unei persoane cu tulburare bipolara sa-si sprijine propria sanatate mintala prin ingrijirea propriei persoane. In plus, acest lucru poate duce la consolidarea relatiei si la imbunatatirea capacitatii de ingrijire a persoanei dragi. Hobby-urile, meditatia, psihoterapia si tehnicile mindfulness sunt doar cateva metode pentru a reduce stresul asociat cu tulburarea bipolara.

Sfaturi pentru persoanele cu tulburare bipolara

Sus

Cateva sfaturi de relatie pe care persoanele cu tulburare bipolara ar trebui sa le ia in considerare.

Informarea partenerului cu privire la diagnostic

Informarea partenerului cu privire la diagnosticul de tulburare bipolara nu este intotdeauna comoda, deoarece nu toata lumea intelege aceasta afectiune. Totusi, acest lucru trebuie facut, deoarece partenerul trebuie sa cunoasca acest aspect. A impartasi aceasta informatie si a observa modul de raspuns al partenerului reprezinta moduri prin care se pot hotari pasii urmatori intr-o relatie.

Urmarea corecta a tratamentului

A fi consecvent cu tratamentul este cea mai buna metoda de a reduce simptomele. Combinatiile terapeutice dintre psihoterapie si medicamentatie functioneaza cel mai bine la majoritatea persoanelor, iar exercitiile fizice obisnuite si meditatia pot imbunatati aceste rezultate.

Informarea partenerului cu privire la schimbarile starii de dispozitie

Discutarea cu partenerul despre orice schimbare de dispozitie este foarte importanta si poate ajuta ambele persoane sa recunoasca si sa raspunda eficient la episoadele maniacale sau depresive chiar inainte ca acestea sa devina severe. De asemenea, partenerul ar trebui informat cu privire la eventualele modificari survenite in cursul episoadelor maniacale si depresive.

Recunoasterea unor anumite comportamente si semne de avertizare poate ajuta partenerul sa nu fie confuz. De exemplu, daca o persoana cu tulburare bipolara isi informeaza partenerul ca starea sa de dispozitie este diminuata, acesta din urma poate intelege ca nu este vorba despre o lipsa de interes in relatie.

Acceptarea feedback-urilor de la partener

Daca un partener ii spune unei persoane cu tulburare bipolara ca a observat semne ale unei schimbari de dispozitie, este vital ca aceasta sa inteleaga si sa nu devina defensiva. Desigur, nu toate schimbarile de dispozitie se datoreaza tulburarii bipolare si este uman ca fericirea sau tristetea sa fie raspunsuri la evenimentele vietii.

Bibliografie:
Grover, S.,et al.(2017). Bipolar affective disorder and its impact on various aspects of marital relationship. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6058431/
Lewis, K. S.,et al.(2017). Sleep loss as a trigger of mood episodes in bipolar disorder: Individual differences based on diagnostic subtype and gender. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579327/
Pavlickova, H.,et al.(2013). The dynamics of mood and coping in bipolar disorder: Longitudinal investigations of the inter-relationship between affect, self-esteem and response styles. journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0062514
Sheets, E. S., & Miller, I. W. (2010). Predictors of relationship functioning for patients with bipolar disorder and their partners. colby.edu/psychology/labs/emotion/Bipolar%20Relationship%20Functioning%20Sheets%20Miller.pdf


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate