Stresul este contagios. Ce poti sa faci ca sa te afecteze cat mai putin
Stresul se poate transmite de la o persoana la alta, exact ca o raceala. Simplul fapt ca vezi pe cineva intr-o situatie stresanta te poate afecta si pe tine, arata mai multe studii.
Astfel, un partener mereu nemultumit, un sef ingrijorat, un coleg de birou agitat si negativist, te pot transforma intr-o persoana stresata, anxioasa.
O cercetare realizata la Universitatea Saint Louis, SUA, a aratat ca stresul poate sa fie transmis chiar si de catre o persoana necunoscuta.
Ei au testat aceasta teorie apeland la un grup de persoane, impartit in doua: unii au fost pusi sa vorbeasca liber, fapt care i-a stresat, in timp ce ceilalti doar ii ascultau, deci nu erau pusi intr-o situatie stresanta.
Cand oamenii de stiinta le-au masurat nivelul de cortizol, hormon al stresului, si o enzima care este produsa de saliva atunci cand suntem sub presiune, au descoperit valori asemanatoare la ambele grupuri de participanti.
Asta inseamna, spun specialistii, ca persoanele care au fost puse sa vorbeasca in public le-au transmis celor care ii ascultau din anxietatea si din temerile lor.
“Starile de anxietate specific stresului pot fi transmise prin tonul vocii, expresia faciala, postura, chiar si prin miros”, spun reprezentantii echipei de cercetatori.
Incepe dimineata ascultand muzica
Stresul poate fi cauzat si de emisiunile televizate, spune un alt studiu, de data aceasta britanic. Cand privim o persoana aflata intr-o conditie de stres, intr-un mediu care ne afecteaza calitatea vietii, aceasta stare trece dincolo de micul ecran. O masura pe care o poti lua este sa iti selectezi programe care prezinta aspecte pozitive ale vietii.
De asemenea, in loc sa iti incepi dimineata uitandu-te la stiri, unde este imposibil sa nu fie prezentate si situatii care sa te influenteze intr-un mod negativ, mai bine asculta muzica preferata, caci iti va da o stare de bine.
Primul gand al zilei, unul fericit
Cand te uiti in oglinda dimineata, in loc sa iti spui ca ai imbatranit, in loc sa vezi firele albe sau sa te compari cu alte perosane ori sa recapitulezi cate sarcini ai de dus la indeplinire in ziua respectiva, incepe cu un gand bun, sa iti propui sa nu mai ai ganduri negative.
Este un truc cu ajutorul caruia vei reusi sa elimini stresul.
Cand ai cateva minute libere, foloseste-le ca ca meditezi, sa alungi gandurile negre si sa iti incepi ziua cu un tonus bun. In timp ce isi savurezi cafeaua de dimineata gandeste-te la lucrurile frumoase pe care trebuie sa le faci peste zi. Iar daca ai in fata o zi grea, spune-ti ca nimic nu etse imposibil de realizat, in loc sa iti repeti ca nu vei putea face fata sarcinilor.
Priveste gandurile negative ca si cum ar fi obiecte
De ajutor in lupta cu stresul este si vizualizarea stresului. Mai exact, incearca sa privesti gandurile negre, persoanele care te influenteaza negativ ca pe niste nori care iti tot dau tarcoale. “In momentul in care reusesti sa privesti gandurile ca pe niste obiecte care vin si pleaca, esti mai putin expus la stari negative”, spune Erin Olivo, profesor asistent de psihologie la Universitatea Columbia.
Un alt sfat pretios: cand te afli in preajma unei persoane stresate, gaseste o modalitate sa o linistesti, nu incerca sa preiei din starile ei si sa te agiti si tu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice
- Diabetul, alcoolul, cancerul: cauze ale disfunctiilor erectile
- Psoriazisul - evolutie si complicatii
- Transpiratia si mirosul corpului
- Sangele si bolile de sange
- Copilul prematur
- Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii
- Dermatita atopica la copil
- Testul de stres la efort