Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Singuratatea

Actualizat la data de: 02 Decembrie 2011

Generalitati

Sus
Singuratatea

Singuratatea intr-adevar doare, nu doar emotional ci si fizic, deoarece exista o legatura evidenta intre singuratate si durerile fizice. Singuratatea poate lovi in aproape orice moment, iar izolarea si tristetea pot fi dificil de suportat.

Pierderea unui partener sau departarea temporara de acesta poate face pe oricine sa se simta singur. O persoana se poate simti singura si fara modificari majore in viata sa. Oricine poate fi singur sau se poate simti singur, chiar si incojurat de oameni.

Singuratatea este pur si simplu sentimentul de rupere de ceilalti (intre 5-7% dintre adultii de varsta mijlocie sau mai in varsta au raportat prezenta sentimentului intens sau persistent de singuratate).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Singuratatea si bolile
  3. Tratamentul singuratatii
  4. Citeste pe aceeasi tema

Singuratatea si bolile

Sus

Singuratatea este dureroasa nu doar din punct de vedere emotional ci poate chiar dauna sanatatii unei persoane. Este un factor de risc pentru o serie de probleme precum hipertensiune arteriala, tulburari de somn, scaderea capacitatii de a face fata stresului de zi cu zi precum si a capacitatii corpului de a face fata inflamatiilor.

Rezultatul este aparitia unor afectiuni cum ar fi ateroscleroza, artrita reumatoida, tendinita, scaderea sistemului imunitar si sensibilitatea marita la diverse boli. Cercetatorii nu pot identifica daca aceste probleme de sanatate sunt declansate in mod special de starea de sanatate, dar pot confirma ca pot fi inrautatite de singuratate.

Cantitati reduse de substante chimice vor fi eliberate de stres in fluxul sanguin si pot afecta vasele de sange din tot corpul. Uneori singuratatea este inevitabila in viata oricui si e normal sa fie experimentata teama in aceasta privinta. Singuratatea ar trebui privita ca o sete de companie care poate fi satisfacuta prin conexiunea cu ceilalti.

Tratamentul singuratatii

Sus

Specialistii considera ca nu trebuie ca singuratatea sa fie privita ca o stare ci ca o motivatie pentru a socializa. Iata cum:

- Interactionati cu ceilalti - Nu trebuie sa fii cel mai bun prieten cu cineva pentru a beneficia de interactiune. Amicitia este o relatie in care un zambet este suficient. Constientizarea prezentei vecinilor poate face o persoana sa se simta parte a unei comunitati, de exemplu.

- Fiti selectivi cand va alegeti prietenii - Cand o persoana doreste foarte mult sa aiba relatii ar fi dispusa sa tolereze tratamente inacceptabile.

- Ganditi pozitiv - Oamenii singuri au tendinta de a astepta sa fie respinsi, ceea ce face mult mai posibil acest lucru. Psihoterapia congnitiva poate ajuta orice persoana sa reanalizeze modul in care altii o percep.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate