Sentimentele negative si efectele asupra sanatatii inimii
Generalitati
SusSentimentele negative frecvente (suparare, manie, furie, ura) cresc semnificativ riscul bolilor de inima. Conform specialistilor, persoanele care experimenteaza frecvent accese de furie, trebuie sa acorde atentie deosebita sanatatii, intrucat exista o legatura stransa intre stres, emotii puternice si afectiunile cardiovasculare.
Cuvantul cheie in acesta privinta este "exagerarea". Mania moderata nu constituie un factor de risc, ba mai mult, exprimarea supararii la un nivel rezonabil poate fi benefica pentru sanatate, reprezentand un mod de eliberare a tensiunii acumulate.
Pe de alta parte, raspunsurile exagerate manifestate in situatii de suparare, precum reactiile explozive, trantirea de obiecte sau tipetele stridente reprezinta manifestari problematice.
Cuprins articol
Efectele fiziologice ale maniei asupra inimii
SusDesi nu dispun de dovezi clare, oamenii de stiinta presupun ca sentimentele negative puternice produc efecte fiziologice directe asupra inimii si arterelor.
Emotii precum mania si ostilitatea activeaza prompt efectul de "raspuns in fata unui atac", in cadrul caruia hormonii de stres - incluzand adrenalina si cortisolul - cresc ritmul respiratiei si bataile inimii si favorizeaza un impuls de energie; presiunea sangelui creste de asemenea ca urmare a comprimarii vaselor de sange.
Desi raspunsul la stres mobilizeaza organismul in situatii de urgenta, repetarea acestor evenimente poate fi daunatoare: nivelurile ridicate de adrenalina si cortizol reprezinta efectul cardiotoxic al manifestarii maniei; acesta cauzeaza deteriorarea inimii si a sistemului cardiovascular.
Mania frecventa poate accelera procesul aterosclerozei, afectiune ce presupune depunerea de lipide pe peretii interni ai arterelor. Inima pompeaza sangele mai greu, vasele de sange se comptima, presiunea arteriala se mareste, iar nivelul de glucoza din sange si nivelul de lipide din vase cresc. In urma acestor procese, oamenii de stiinta considera ca pot aparea deteriorari ale peretilor arterelor.
Dar nu doar mania si supararea afecteaza inima; conform unor studii, nivelul crecut de anxietate si depresia puternica reprezinta factori de risc importanti in dezvoltarea sau agravarea afectiunilor cardiovasculare; in general insa, persoanele care simt frecvent manie, sufera si de alte probleme emotionale.
Emotiile si inima
SusConform unei analize ce a avut la baza 44 de studii publicate in anul 2008 in Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, evidentele sustin o legatura intre emotii si bolile cardiovasculare. Mai exact, furia si ostilitatea sunt asociate semnificativ cu descoperirea unor afectiuni cardiovasculare la persoane sanatoase sau cu agravarea unor afectiuni deja diagnosticate.
Acelasi studiu arata ca in cazul adultilor fara istoric familial de boli cardiovasculare, dar care sufera de furie cronica sau ostilitate, riscul de a dezvolta o boala de inima este cu 19% mai mare comparativ cu persoanele calme.
Totodata, cercetatorii au descoperit ca aceste sentimente negative afecteaza in proportie mai mare inima persoanelor de sex masculin.
In randul pacientilor cu afectiuni cardiovasculare deja diagnosticate, pacientii cu temperament ostil prezentau un risc cu 24 de procente mai mare de a obtine un prognostic defavorabil.
In urma cercetarilor desfasurate de-a lungul timpului pe acesta tema, medicii au ajuns sa considere sentimentele negative puternice un factor de risc pentru sanatatea inimii ce poate fi controlat, asa cum pot fi tinute sub control nivelul de colesterol sau tensiunea arteriala. Cu toate acestea, nivelul de stres si trairile negative nu sunt la fel de usor de masurat precum nivelul colesterolului, motiv pentru care este important ca medicii cardiologi sa acorde importanta si starii psihice a pacientilor sau schimbarilor vizibile de dispozitie.
Tinerea sub control a maniei
SusRecunoasterea semnelor premergatoare izbucnirii unui acces de furie poate fi de ajutor. Specialistii considera important ca persoanele care sa confrunta cu excese de furie sa tina cont de urmatoarele sfaturi:
- Nu poti rezolva nimic acuzand la nesfarsit anumite persoane, chiar daca ele sunt vinovate de problemele intervenite. Incearca sa tratezi situatia dintr-un unghi diferit!
- Acesta problema va parea la fel de grava si importanta peste 5 minute/o zi/o saptamana?
- Aceasta problema va exista si maine; vei incerca atunci sa-i gasesti o rezolvare. Acum ar trebui sa incerci sa te relaxezi!
- Manifestarile furioase nu demonstreaza implicare sau grija! Adopta alta atitudine pentru a demonstra ca iti pasa!
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Starea de fericire contribuie la o sanatate deplina
- Metode pentru imbunatatirea relatiilor sexuale - alimentatie sanatoasa, exer ...
- Efectele pozitive ale drumetiilor asupra corpului si a mintii
- Cum sa controlati eficient furia
- Beneficiile renuntarii la fumat
- Ghid medical de abandonare a fumatului
- Alcoolul: de la obisnuinta, la abuz si dependenta
- Managementul stresului
- De ce avem doi plamani dar o singura inima?