Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Se poate vindeca anxietatea? ne raspunde la intrebari psihoterapeut Lavina Stoian

Actualizat la data de: 15 Iunie 2022
Consultant medical:

Lavinia Stoian
Psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, Psihoterapeut Gestalt, Psiholog clinician, Formator, Supervizor

Clinica: Clinica Renia

Tipuri de anxietate

Sus
Se poate vindeca anxietatea? ne raspunde la intrebari psihoterapeut Lavina Stoian

Daca suferi de anxietate generalizata, atacuri de panica, ingrijorare obsesiva, te intrebi probabil daca esti nevoit sa traiesti cu asta toata viata. Te simti neajutorat si doresti sa stii daca se trateaza. Da, se poate trata. Trebuie doar sa stii cum, sau, mai exact, sa apelezi la un specialist care stie sa ajunga la radacina anxietatii ca sa poata usura suferinta.

Cuprins articol

  1. Tipuri de anxietate
  2. Anxietatea dureaza toata viata?
  3. Cat de eficienta este psihoterapia?
  4. In cat timp se vad efectele psihoterapiei?
  5. Poate psihoterapia sa vindece complet anxietatea?
  6. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de anxietate

Sus

Lavinia Stoian, psihoterapeut:

Anxietatea te face sa simti frica si interfereaza cu aproape tot ce faci sau incerci sa faci. Anxietatea apare si dispare. Cand ti se pare ca ai scapat de ea, revine din nou.

Exista mai multe tipuri de anxietate cu care te poti confrunta. Cele mai des intalnite sunt:

Anxietatea generalizata te face sa te simti anxios tot timpul, fara un motiv aparent. Pentru ca exista atatea lucruri ce te nelinistesc, nu poti indica unul anume ca fiind cauza anxietatii tale. Este greu sa traiesti cu asta. Poti simti chiar simptome fizice, precum tremuraturi, transpiratie sau preocupari excesive fata de situatiile care te sperie. Uneori poti avea anxietate sociala si eviti sa iesi din casa. Te poti teme ca ai o boala grava. In anxietatea generalizata te poti teme de orice. Poate incerci sa gandesti rational, dar asta nu-ti stopeaza anxietatea, asa ca devii si mai frustrat, intrebandu-te de ce nu reusesti sa-ti invingi aceasta suferinta. Niste cauze exista, chiar daca nu le poti descoperi singur. Ele rezida in experientele din trecut si in emotiile pe care le-ai dat deoparte atunci cand nu ai putut sa le integrezi.

Atacurile de panica sunt terifiante si apar pe neasteptate. In episoadele initiale esti convins ca vei muri. Cu timpul intelegi ca nu mori de la atacul de panica, dar nu scapi si de teroare. Ai impresia ca oricum sunt pericole peste tot si ca ceva ingrozitor urmeaza sa se intample. Simti ca nu ai niciun control. Este greu de trait cu asta. Incerci sa eviti situatiile care iti provoaca panica, dar nu reusesti. Pentru ca nu gasesti nicio cale sa gestionezi panica, iti imaginezi ca fricile tale sunt undeva, in afara ta, ca sunt pericole peste tot in jur care asteapta sa te invadeze. Dar, chiar daca nu-ti dai seama, chiar esti inconjurat de pericolele care insa nu vin dinafara, ci sunt emotiile puternice dinauntrul tau pe care nu le-ai bagat in seama cand au aparut, inconstient, desigur, le-ai tinut inchise iar acum ies la suprafata sub forma atacurilor de panica. Mai mult, pe langa atacurile de panica mai apare si frica de atacurile de panica. Ca sa depasesti aceasta suferinta, este necesar sa aduci la suprafata radacinile acestor emotii din subconstient, cu ajutorul unui terapeut, care te va invata sa le recunosti, sa le accepti ca facand parte din viata ta si sa inveti sa convietuiesti cu ele.

Tulburarea obsesiv-compulsiva este un tip de anxietate care in majoritatea cazurilor are ca punct de pornire o trauma din copilarie. Aceasta tulburare este chinuitoare si are ca simptom principal o ingrijorare obsesiva ce te face sa simti o nesiguranta permanenta. Ai sentimentul ca nimic nu faci bine, iei greu decizii pe care le schimbi repede si te simti mereu vinovat. Chiar daca nu esti constient de aceste emotii, ele exista si te tortureaza. O voce critica din mintea ta iti spune ca daca nu faci totul perfect, ceva rau se va intampla cu siguranta, asa ca nu faci nimic de teama sa nu fie gresit. Fara indoiala, ai nevoie de ajutor.

Anxietatea dureaza toata viata?

Sus

Lavinia Stoian, psihoterapeut:

Tulburarea de anxietate nu dureaza toata viata. Sau n-ar trebui. Dar daca n-ai reusit sa scapi de ea cu toate ca ai incercat, este timpul sa faci ceva diferit. Sa cauti ajutor specializat. Poate medicul tau ti-a prescris ceva medicamente care ti-au mai calmat anxietatea. Poate ai incercat sa faci meditatie sau exercitii de mindfulness. Dar o solutie de vindecare este gasirea unui psihoterapeut care poate sa descopere motivele subconstiente care iti provoaca anxietatea si sa lucrezi pentru a le inlatura si a-ti usura suferinta.

Cat de eficienta este psihoterapia?

Sus

Lavinia Stoian, psihoterapeut:

Conform studiilor realizate in domeniu, cele mai eficiente forme de psihoterapie pentru ameliorarea anxietatii si cresterea calitatii vietii sunt terapia expunerii si terapia cognitiv comportamentala. O combinatie intre cele doua tipuri de terapii a dovedit o eficienta sporita pentru unele feluri de tulburari de anxietate.

In cat timp se vad efectele psihoterapiei?

Sus

Lavinia Stoian, psihoterapeut:

Unele persoane simt o usurare a simptomelor anxietatii inca de la primele sedinte de psihoterapie. In general, sunt necesare intre 12-20 de sedinte de aprox. o ora pentru tratamentul anxietatii. Faptul ca unele persoane simt efecte benefice destul de devreme poate avea legatura si cu faptul ca cei care apeleaza la terapie se simt confortabil in prezenta terapeutului si au asteptari pozitive in ce priveste rezultatul. De fapt, primele sedinte sunt destinate culegerii de informatii despre natura fricilor pacientului dar si pentru a-i invata pe acestia sa-si observe propriile tipare de gandire si a incepe, treptat, sa si le schimbe. De obicei, aceste tipare de gandire negativa sunt adanc inradacinate in mintea pacientului, asa incat este nevoie de mai multe sesiuni de psihoterapie, dar si de lucru individual intre sesiuni pentru a obtine rezultate durabile.

Poate psihoterapia sa vindece complet anxietatea?

Sus

Lavinia Stoian, psihoterapeut:

Atunci cand suferi din cauza anxietatii, ti se pare ca obiectivul urmarit trebuie sa fie vindecarea completa a acesteia. Dar de fapt avem nevoie de un anumit grad de ingrijorare, care este un raspuns necesar la situatiile stresante care vin din mediul exterior. Teama devine o problema atunci cand acest raspuns este exagerat din orice motiv, iar nivelurile ridicate de anxietate devin o piedica in calea performantei. Ceea ce trebuie sa urmarim este gestionarea anxietatii in asa fel incat sa nu-ti afecteze functionarea de zi cu zi. Scopul psihoterapiei este sa ofere abilitati cognitive si comportamentale pentru a face fata anxietatii, care, in mod normal, creste si scade in functie de conditiile personale si situationale.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate