Sa intelegem depresia aparuta dupa o interventie chirurgicala
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Depresia postoperatorie
SusRecuperarea dupa o interventie chirurgicala este, de obicei, una de durata, si implica, deopotriva, atat planul fizic, dar si cel psiho-emotional. Imediat dupa operatie, pacientul se poate astepta ca starea sa i se imbunatateasca imediat, insa, uneori, poate aparea depresia postoperatorie.
Depresia postoperatorie este o complicatie care poate aparea dupa orice tip de interventie chirurgicala, indiferent de anvergura sau particularitatile acesteia. Este o afectiune medicala serioasa, cu implicatii majore, care necesita atentie si tratament in asa fel incat pacientul sa poata depasi momentul critic.
Cuprins articol
Cauze
SusFoarte multi dintre oamenii care se confrunta cu depresia postoperatorie nu se asteapta ca aceasta sa apara, iar cadrele medicale ofera, de obicei, mai putine informatii asupra acestui fenomen.
Exista o paleta larga de factori implicati in cauzalitatea depresiei postoperatorii, insa dintre acestia sunt de remarcat cativa factori esentiali.
Printre acestia se numara: existenta unei afectiuni depresive inainte de operatie, un istoric de durere cronica, reactii adverse la anestezicele utilizate in cadrul operatiei, reactii adverse la medicamentele prescrise pentru tratarea durerii, senzatie de pericol iminent, o preocupare exagerata fata de problemele de sanatate, stresul fizic si emotional cauzat de interventia chirurgicala, motive de ingrijorare asupra ritmului de recuperare al organismului, anxietate privind posibilele complicatii ulterioare, sentimentul de vinovatie aparut atunci cand pacientul nu se poate ingriji singur si are nevoie de ajutor, ingrijorari privind situatia financiara ulterioara si nu numai.
Este de mentionat faptul ca depresia postoperatorie poate aparea dupa orice tip de interventie chirurgicala, insa anumite proceduri implica un grad de risc ridicat. Studii medicale actuale au gasit corelatii intre depresie si pacientii cu dureri cronice. Depresia poate fi, totodata, si un indicator al durerii cu care se va confrunta pacientul.
Depresia dupa interventiile ortopedice si in osteoartrita
SusConform unui studiu, aproximativ 10.3 % din pacientii care au suferit o interventie la nivelul genunchiului au avut episoade depresive de diferite intensitati. Totusi, alte cercetari pe aceasta ramura au evidentiat faptul ca depresia poate afecta pana la 20 % dintre pacientii care sufera de osteoartrita, o cauza frecventa a operatiei la genunchi.
Unii dintre acesti pacienti vor observa imbunatatiri majore in cazul depresiei cu care s-au confruntat, mai ales daca interventia a fost una de succes.
Alte cercetari au relevat ca depresia poate cauza o crestere la nivelul infectiilor postoperatorii de la nivelul genunchiului.
Depresia dupa o interventie la nivelul inimii
SusDepresia dupa o interventie la nivelul cordului este atat frecventa incat are propria ei denumire: depresie cardiaca.
Conform unor rapoarte recente, aproximativ 25% dintre pacientii care trec printr-o interventie chirurgicala la nivelul inimii vor suferi, ulterior, de depresie postoperatorie.
Este un procent caruia ii trebuie acordata atentia necesara, deoarece cercetatorii avertizeaza asupra faptului ca o perspectiva pozitiva poate imbunatati cu mult situatia generala a pacientului.
Simptomele depresiei postoperatorii
SusSimptomele depresiei postoperatorii pot fi usor de trecut cu vederea, datorita faptului ca multe dintre ele se suprapun sau sunt similare cu cele ale interventiei chirurgicale propriu-zise.
Acestea includ: dormitul excesiv sau mult mai des decat in mod normal, iritabilitate, pierderea interesului pentru activitatile care, in mod normal, ii faceau placere pacientului, oboseala excesiva, anxietate, stres, sau sentimentul de neajutorare, pierderea apetitului.
De mentionat este faptul ca atat medicatia, cat si ingrijirea postoperatorie pot duce la pierderea apetitului si la somnolenta excesiva. Insa atunci cand apar si simptome emotionale, cum ar fi pierderea sperantei, agitatie sau pierderea interesului in activitati cotidiene, alaturi de pierderea apetitului, acestea ar putea semnala o depresie postoperatorie.
Daca acestea dureaza mai mult de 2 saptamani, este indicata vizita la medicul specialist pentru a expune aceasta problema.
Daca depresia apare imediat dupa operatie, ar putea sa reprezinte un efect secundar operatiei, insa atunci cand aceasta persista o perioada mai lunga, ar trebui sa fie analizata si tratata diferit.
Cum faci fata depresiei postoperatorii
SusEste foarte important sa stii din timp cum sa faci fata din timp depresiei postoperatorii.
Cateva din sfaturile urmatoare ar putea usura intregul proces al recuperarii:
Viziteaza-ti doctorul
Fa-ti o programare la medicul curant daca suspectezi ca ai putea suferi de o forma a depresiei postoperatorii. El ti-ar putea prescrie medicatia necesara care sa nu interfereze cu ingrijirea postoperatorie. De asemenea, tot medicul curant poate da trimitere catre un specialist care sa trateze depresia.
Este important de precizat faptul ca daca iei in considerare sa apelezi la ajutorul suplimentelor naturiste, ar trebui sa iti intrebi medicul daca implica riscuri sau daca ar putea interfera cu medicamentele pe care le iei in mod curent.
Iesi in aer liber
O schimbare in peisaj, alaturi de o gura de aer curat, poate usura simptomele depresiei.
Daca operatia sau o alta afectiune medicala va limiteaza mobilitatea, roaga un prieten, un membru al familiei sau persoana care te are in ingrijire sa te ajute sa iesi in natura.
Inainte de a decide sa iesi, verifica daca exista un risc de contaminare in locatia unde urmeaza sa te deplasezi. Poti intreba medicul despre acest aspect, pentru a nu te supune unui risc suplimentar.
Concentreaza-te pe aspectele pozitive
Seteaza-ti teluri realiste si pozitive, si sarbatoreste implinirea lor, indiferent cat de mic este progresul. Telurile te pot ajuta sa iti mentii o perspectiva pozitiva asupra intregii situatii.
Concentreaza-te pe recuperarea pe termen lung, in locul frustrarii generate de dorinta de a te vindeca intr-un timp cat mai scurt.
Fa miscare
Fa cat mai multa miscare, imediat ce medicul tau ti-o recomanda.
Daca interventia chirurgicala la care ai fost supus a fost la genunchi sau sold, exercitiul fizic va fi o parte din tratament, si iti vor fi prescrise exercitii tintite pe tipul de recuperare dorit. Pentru alt tip de interventii, cel mai sigur este sa iti intrebi medicul cu privire la setul de exercitii fizice care e cel mai indicat pentru tine, care poate varia de la ridicatul micilor greutati , la intinderi la nivelul patului.
Urmeaza o dieta sanatoasa
O dieta constand in alimente proaspete si sanatoase te poate ajuta sa te simti mai bine, in timp ce iti mentii greutatea optima, aducand beneficii in mai multe planuri.
Este indicat sa consumi cat mai multe legume si fructe proaspete, cereale integrale, uleiuri sanatoase, sa te hidratezi suficient, si sa limitezi sau sa eviti alimentele procesate, mancarurile care contin zahar sau grasimi in exces, si alcool.
Fii pregatit
Inainte de operatie, pregateste-ti casa incat sa iti usurezi recuperarea post chirurgicala. Lasa la indemana documentele importante, si amenajeaza-ti spatiul in asa fel incat disconfortul sa fie cat mai mic.
Pentru oricine urmeaza sa fie supus unei interventii chirurgicale, este important de stiut ca posibilitatea aparitiei depresiei postoperatorii este una reala, astfel incat sa fie mai usor de diagnosticat si de tratat, daca apare.
In aceste situatii, exista ajutor medical specializat care poate imbunatati calitatea vietii, atat pacientului direct vizat, cat si familiei acestuia.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Primar Psihiatrie Nicolae Marcu -
- Medic Psihiatru Mihaela Anca Dragan -
- Medic Primar Psihiatrie Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Accidentul vascular cerebral (AVC)
- Accidentul vascular cerebral si incontinenta
- Secretul unei vindecari eficiente in cazul infectiilor fungice ale unghiilor
- Cancerul pancreatic
- Cancerul nazal
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Durerea asociata cancerului
- Ejacularea precoce – cauze si mecanismele de producere
- Acupunctura - o optiune terapeutica