Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Rivalitatea intre frati

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2018
Consultant medical:

Loredana Ionascu
Psihologie

Generalitati

Sus
Rivalitatea intre frati

Relatiile intre frati sunt diferite, unii se impaca foarte bine inca de cand sunt mici, iar altii nu reusesc sa se inteleaga toata viata. De asemenea, este posibil sa nu se inteleaga cand sunt mici si sa devina cei mai buni prieteni la maturitate. Parintii sunt cei in masura sa influenteze relatiile dintre frati.

Gelozia intre frati este fireasca. Este o combinatie intre manie si teama, ca altcineva concureaza cu el la iubirea parintilor.

De aceea, este foarte important ca inainte de aparitia celui de-al doilea copil, fratiorul acestuia sa fie pregatit pentru momentul in care va avea un frate.

Pe toata perioada sarcinii, parintii trebuie sa-l tina la curent pe copil cu tot ce se intampla, sa atinga burta mamei, sa il asculte pe bebelus si chiar sa-i vorbeasca. Este important sa-i spui ca vei avea nevoie de el sa te ajute sa il cresteti pe cel mic.

Atunci cand te intorci de la maternitate, nu uita sa-l imbratisezi. Daca te va vedea cu cel mic in brate, va crede ca pe el nu-l mai iubesti. Intoarcerea acasa de la maternitate trebuie sa fie un mic eveniment, dar nu pentru bebelus, ci pentru fratiorul care te astepta acasa.

Eventual ii poti aduce un mic dar ca din partea bebelusului. Lasa-l sa il atinga, sa vorbeasca cu el, sa-l pupe si sa-l ia in brate. Daca il vei feri de el se va simti frustrat si dat la o parte. In lunile care urmeaza nu il tine departe de bebelus, ci implica-l in toate activitatile, altfel va deveni gelos.

Dupa ce copiii mai cresc, acorda-le fiecaruia in parte acelasi timp si acelasi tratament

In parc sau in concediu incearca sa nu faci echipa la jocuri doar cu unul dintre copii, pe motiv ca celalalt nu se pricepe sau este prea mic. Incearca sa te ocupi de fiecare in parte, prin rotatie.

Incearca ca, niciodata nu faci comparatie intre copii. Acest lucru alimenteaza atat gelozia, cat si rivalitatea. Este adevarat ca nu pot fi toti copiii la fel de buni la scoala sau nu pot avea aceleasi aptitudini, dar fiecare are ceva bun, ceva deosebit pentru care merita sa fie laudat si apreciat.

Este bine ca atunci cand apar dispute neinsemnate sa incerci sa stai departe si sa-i incurajezi sa se descuce singuri, dar fara sa tolerezi agresivitatea, violenta si vocabularul vulgar.

Daca cearta se inteteste si nu o pot rezolva, lasa-le un timp sa gaseasca o solutie. Daca nu o vor gasi, cel mai indicat este sa-i separi. Cea mai mare tristete este sa se joace singuri.

Nu este corect sa ceri mereu fratilor mai mari sa se ocupe de cei mici. Au si ei copilaria lor si nu trebuie sa fie privati de ea. De asemenea, nu puteti cere mereu celor mari sa renunte in favoarea celor mici. Cei mici cresc cu gandul ca li se cuvine totul si vor fi niste rasfatati.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate