Reactia traumatica in urma unei victimizari
Cum sa obtineti ajutor dupa o victimizare
SusDaca ati fost victima unei infractiuni, a unui delict, probabil ca ati fost afectat. Poate fi vorba despre pierderi financiare, leziuni fizice care va pot provoca o stare neplacuta emotional, va puteti simti coplesit si intervine deseori suferinta. Durerea emotionala este declansata atat de infractiunea in sine, cat si de faptul ca pentru victima este de cele mai multe ori dificil sa inteleaga ca cineva a vrut sa o raneasca. Experienta victimizarii poate distruge in mai multe moduri, viata unei persoane.
Ficare zi poate fi mai frumoasa
Aceasta afirmatie ar putea fi valabila in cazul in care un individ nu este in primejdie sau sub presiune. Inseamna ca ar putea sa ia in calcul orice resurse din viata sa pentru a-si face ziua mai frumoasa, mai placuta. Chiar daca poate avea unele probleme, majoritatea zilelor pot fi frumoase sau infrumusetate.
Cuprins articol
Ce este stresul
SusStresului ii revine responsabilitatea implicarii a diversi factori si situatii care ne destabilizeaza. In general, oamenii se afla intr-o stare normala, de echilibru. Fiecare persoana are propriul ei simt al stabilitatii, care are la baza, de obicei, modul personal de a intelege cum ar trebui sa fie lucrurile in lume. Ocazional, un eveniment stresant, va clatina echilibrul unei persoane si o va face sa se simta inconfortabil. Daca va aflati in aceasta situatie, ar trebui sa luati masuri sa va recapatati linistea si armonia.
Cei mai multi dintre oameni, raspund in mod eficient la majoritatea evenimentelor stresante. Sa fii victima unei infractiuni este un lucru diferit. De cele mai multe ori nu este vorba despre un factor minor de stres, ci de unul destul de important. Victima se poate simti intr-o stare de neplacuta, dezagreabila. Redobandirea echilibrului se face, deseori cu dificultate. Persoana care sufera nu poate fi in masura sa gandeasca clar legat de ce s-a intamplat, iar sentimentele sale legate de infractiune pot fi foarte puterince, astfel ca va avea nevoie de o lunga perioada de timp si efort pentru a reveni la starea anterioara de confort si echilibru, chiar daca acesta nu va fi la acelasi nivel cu cel dinainte.
Viziunea asupra lumii poate fi diferita. De exemplu, increderea in alte persoane nu va fi aceeasi, se poate instala teama de a face anumite lucruri pe care le facea in mod normal sau poate interveni frica de a frecventa anumite locuri. Cand un individ a experimentat un astfel de eveniment stresat, va manifesta reactii traumatice. Reactiile posttraumatice pot fi acute (manifestata o singura data) sau cronice (repetata). Amplificarea factorilor de stres provine si din tranzitia sau schimbarile majore din viata unei persoane: mutarea, schimbarea unei scoli sau a locului de munca, mariajul, aparitia unui copil, inaintarea in varsta, etc.
Reactia traumatica imediata
SusAtunci cand o persoana este victima unei infractiuni, va reactiona imediat. Reactia care apare in primele minute, ore sau chiar zile dupa evenimentul marcant se numeste reactie imediata. Aceasta poate fi de doua tipuri: fizica si emotionala. Intre acestea exista deseori o legatura destul de stransa. Raspunsul fizic (al organismului) la situatia traumatica se caracterizeaza prin:
- Socul fizic, dezorientare si amorteala: o frica ce impietreste (specifica persoanei care, temporar, nu se poate misca). Aceasta stare dureaza doar cateva secunde si este declansata de faptul ca organismul persoanei realizeaza ca ceva este in neregula si ca se afla in pericol.
- Instinctul lupta (apare cand corpul unei persoane incearca sa se lupte impotriva pericolului sau alege sa renunte la lupta). In aceste momente, organismul poate trece prin mai multe stari:
- persoana poate prezenta varsaturi, nevoia imperioasa de a avea scaun sau de a urina
- bataile inimii se accelereaza
- respiratia este sacadata, transpiratia abundenta, stare accentuata de neliniste
- auzul, vazul, mirosul, gustul se pot intensifica
- corpul va fi obosit si va interveni dorinta de somn. Este posibil sa dureze ceva timp pana cand se va intampla acest lucru. Victima s-ar putea trezi de mai multe ori, sa fie confuza si sa isi manifeste supararea pe tot ce o inconjoara.
- Este important pentru victima sa constientizeze ca nu poate avea controlul asupra reactiilor corpului la o criza. Corpul lupta in mod natural pentru a supravietui. Desi unele reactii ale corpului pot fi jenante, acestea sunt normale.
- Raspunsul emotional la situatia traumatica - Victima experimenteaza mai multe stari: de soc, neincredere si/sau negare. Ii va fi dificil sa accepte ca a fost victima unei infractiuni si chiar poate pretinde ca evenimentul nu a avut loc. Acest lucru poate dura de la cateva momente la cateva zile, luni sau ani. Unele persoane vor percepe treauma ca o situatie care nu s-a intamplat in mod real, ca ceva care a avut loc doar in vis.
Reconstruirea echilibrului si reactiile pe termen lung
SusReconstruirea echilbrului este procesul prin care viata unei persoane va deveni normala, dupa ce aceasta a suferit experienta unei infractiuni. Este normal sa existe suisuri si coborasuri, inainte de restabilirea noului echlibru, diferit de cel dinainte. Actiunea poate solicita mai mult timp si perseverenta. Psihoterapia si consilierea sustin si ajuta victimele sa isi imbunatateasca viata.
Prejudicii sociale
SusIn cazul in care victima este tratata cu demnitate, respect si compasiune poate avea mai putine dificultati in procesul de readaptare sociala si reactiile posttraumatice atat cele pe termen lung cat si scurt, ar putea fi diminuate. Daca este tratata intr-un mod neadecvat, starea sa se poate agrava.
Iata cateva exemple de prejudicii sociale:
- un mebru al familiei sau unul din ce ancheteaza cazul nu crede victima atunci cand cand aceasta raporteaza infractiunea. Prejudiciul social afecteaza persoana care a avut o trauma in mod special daca aceasta sufera de un handicap si constientizeaza ca neincrederea celorlalti este determinata de handicapul sau.
- povestea infractiunii este expusa in ziar, tv sau radio sau poate fi o sursa de dicutii in comunitate. Acest lucru poate stanjeni victima, mai ales daca faptele sunt raportate ireal, daca sunt oferite detalii intime sau personale sau in cazul in care persoana este denigrata.
- familia sau prietenii nu sustin victima si nu o inteleg. Acestia ii pot aduce acuze pentru situatia in care se afla si evita sa vorbeasca de spre eveniment intrucat considera ca ar putea face familia de rusine.
- medicii sau asistentele medicale nu pot confirma si identifica leziunile fizice suferite de persoana ca fiind rezultatul unei agresiuni
Oricine va veni in contact cu o victima poate provoca un prejudiciu social, prin lipsa de informare, de constientizare a traumatismelor suferite de victima, prin tratarea acesteia fara respect, demnitate sau compasiune.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Primar Psihiatrie Nicolae Marcu -
- Medic Psihiatru Mihaela Anca Dragan -
- Medic Primar Psihiatrie Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Adevarul despre melanom, cel mai periculos cancer de piele
- 8 cele mai periculoase boli din istoria omenirii
- Cele mai grave greseli comise de parintii divortati
- Alimente care dau dependenta
- Tipuri de pneumonie: simptome, cauze, tratament
- Gheata, polei, zapada - cauze frecvente in fracturile osoase din timpul iernii
- Afectiuni ale cavitatii bucale
- Cum influenteaza stresul emotional aparitia astmului
- Afectiunile secolului XXI