Psihoterapeut Keren Rosner: Lipsa concediului poate sa fie nociva! De cate vacante avem nevoie pe an?
Se apropie perioada concediilor! Specialistii spun insa ca nu trebuie sa asteptam neaparat venirea verii pentru a merge in vacanta. “Indicat sa existe doua perioade de concediu pe an la intervale aproximativ egale sau atunci cand este nevoie pentru a te reface dupa o perioada mai grea si solicitanta”, afirma psihologul psihoterapeut Keren Rosner, care explica pe larg in interviul de mai jos beneficiile multiple pe care le are concediul asupra sanatatii noastre fizice si psihice, dar si riscurile la care ne expunem atunci cand, din diverse cauze, ne privam de o astfel de perioada.
SfatulMedicului.ro: Cat de important este concediul de odihna in viata unei persoane?
Psihoterapeut Keren Rosner: Ne gandim cu nostalgie la concediile trecute si programam cu placere si nerabdare vacante viitoare. Ne raportam la ele ca la o sursa de bucurie si stare de bine. Schimbam mediul, nu avem termene profesionale si nici sefi care sa ne streseze, concediul este o investitie exclusiv pentru tine cu relaxare, fericire impreuna cu familia sau prietenii.
De aceea, este de preferat sa petrecem concediul in alta localitate. Daca vei ramane acasa, te vei implica in activitati gospodaresti si nu vei simti vacanta in adevaratul sens. In cazul in care nu ai alternativa, cauta ca in fiecare zi sa faci lucruri care sa te bucure, relaxeze, sa ai activitati pe care in mod obisnuit nu ti le permiti din cauza programului.
SfatulMedicului.ro: Ce beneficii are concediul atat din punct de vedere profesional, dar si la nivel personal si familial?
Psiholog Keren Rosner: Concediile sunt importante, recomandate si presupun o serie de beneficii comune:
1. Planificam in viitor o perioada pe care o asteptam si in care presupunem ca ne va fi bine. Expectanta pozitiva, chiar daca o proiectam peste ceva timp, ajuta la ameliorarea stresului de la munca sau viata de familie solicitanta.
2. Ne deconectam pentru o perioada de ritmul cotidian care include rutina, provocarile profesionale, programul copiilor, responsabilitatile gospodariei. Este nevoie pentru organism sa i se ofere sansa sa se odihneasca, dupa ce pe parcursul lunilor acumuleaza ore de nesomn, efort si suprasolicitare care nu sunt echilibrate in alt fel. Daca nu decizi sa iesi din mediul obisnuit, sa ai alt program si alte activitati specifice vacantei, nu o sa obtii refacerea. Resursele de energie psihica au nevoie sa fie improspatate si sa fie acumulate cat mai multe rezerve. Refacerea psihica si echilibrul oferit prin deconectarea de la activitatile cotidiene sunt foarte valoroase.
3. Din punct de vedere cognitiv, individul isi activeaza ganduri legate de satisfacerea dorintelor, se proiecteaza in ipostaze fericite, ceea ce ii genereaza emotii pozitive, asteptari de bine. Comportamentul este ghidat de un program lejer, negociabil in functie de grupul de persoane cu care pleaca impreuna. Accentul se pune pe satisfacerea gusturilor, distractie, placere, voiosie. Se schimba programul strict al orelor de veghe-somn, ceea ce da impresia libertatii si a alegerilor dupa bunul plac. Satisfactia somnului fara orar prestabilit este inestimabila.
4. Familiile sau cuplurile calatoresc in locuri noi care contribuie la extinderea orizonturilor. Oamenii experimenteaza culturi noi, mancaruri noi, activitati noi. Uneori sunt experiente revelatoare care pot schimba destine.
5. Concediul te face optimist. Daca unii considera necesar itinerariul detaliat, altii nu vor un traseu prestabilit, insa toata lumea asteapta sa fie fericita in concediu. Scaderea semnificativa a stresului, faptul ca uiti de locul de munca, de responsabilitati, de rate sau avansare te lasa sa te concentrezi pe starea de bine.
6. Persoanele care se bucura de concedii reusite sunt mai productive, mai creative si mai bine dispuse dupa perioada de vacanta. Vad si alte perspective ale problemelor vechi, sunt mai inspirati.
7. Timpul petrecut in vacante creeaza amintiri familiale pretioase. Pot fi repere pentru momente mai grele de viata sau pot fi modele inspirationale pe viitor. Sunt surse care pot schimba starea afectiva in bine atunci cand sunt invocate.
SfatulMedicului.ro: Cat timp ar trebui sa petrecem in concediu?
Psihoterapeut Keren Rosner: Perioada de concediu conteaza sa fie suficienta astfel incat persoana sa aiba timp sa intre in starea de vacanta, sa aiba timp sa se odihneasca, sa se relaxeze si apoi sa poata sa se pregateasca pentru a reintra in programul cotidian. Pentru o perioada eficienta de concediu se estimeaza intre 18-24 zile.
Exista o perioada de cateva zile la inceputul concediului, care face trecerea spre deconectare. Sunt zilele cand inca tresari cand suna telefonul, cand inca nu poti dormi adanc si suficient, cand te urmareste parca grija lucrarilor de la serviciu.
Dupa aceasta perioada de acomodare, intri in spiritul concediului si te simti desprins de viata cotidiana.
De asemenea, exista si o perioada de reacomodare atunci cand te intorci din concediu si te pregatesti sa incepi activitatea profesionala. Aceasta perioada este mai usoara daca timpul vacantei a fost suficient si ai inceput sa simti deja nevoia de munca, de a fi acasa , de a reveni la ritmul vietii obisnuit.
Daca a aparut aceasta nevoie de a te intoarce la locul de munca sau nu, ar fi bine sa iti rezervi cateva zile ca sa te pregatesti. In niciun caz nu este benefica intoarcerea de a doua zi la serviciu, va fi chinuitor.
Despachetatul si ordinea sunt primele activitati. Savurati momentele din concediu amintindu-va impreuna memente speciale. Aranjati suvenirurile astfel incat sa le aveti in aria vizuala. Pregatiti cadourile pentru rude si prieteni si intalniti-va cu ei, astfel aveti ocazia sa vorbiti despre cum ati petrecut. Iesiti in oras, aranjati-va, pregatiti-va haine frumoase, poate chiar piese noi, pentru ziua intoarcerii la serviciu. Incepeti cu sarcini usoare si gradual sa va implicati in planuri mai complexe.
SfatulMedicului.ro: De cate ori pe an este indicat sa mergem in concediu?
Psihoterapeut Keren Rosner: Indicat este sa existe doua perioade de concediu pe an la intervale aproximativ egale sau atunci cand este nevoie pentru a te reface dupa o perioada mai grea si solicitanta.
Persoanele care se bucura periodic de vacante au mintea mai sanatoasa si sunt mai echilibrate emotional. O data pe an este prea rar, se acumuleaza prea multa oboseala si randamentul va fi slab in ultima perioada dinaintea vacantei. In cazul in care nu se poate pleca de doua ori pe an atunci ar putea sa existe o compensatie prin escapadele aranjate din cand in cand la sfarsitul saptamanii.
Cand incarcarea psihica este intensa, efectele au repercusiuni la locul de munca si in familie. Persosnele care renunta la concediu sunt incapabile sa se redreseze suficient in orele de dupa serviciu si astfel se aduna oboseala, insatisfactie, nemultumire. Vacanta este ca o descarcare si recuperare necesara pentru o viata sanatoasa.
Familia isi face planuri comune pentru vacante, astfel parintii si copiii petrec mai mult timp impreuna. Conexiunile intre membrii familiei se pot imbunatati. Pot sa profite de aceasta oportunitate de fi permanent conectati pentru a se cunoaste mai bine si de a avea activitati care sa ii amuze, sa le dezvolte abilitati noi.
SfatulMedicului.ro: In concediu mergem cu copiii, fara copii sau alternam vacantele?
Psihoterapeut Keren Rosner: Recomand si concedii secundare sau al doilea concediu in care partenerii, sotii sa il petreaca singuri, fara copii sau fara anturaj. Cuplul are nevoie de timpul lui pentru a intretine relatia frumoasa, pasionala. Este benefic acest timp dedicat exclusiv celor doi pentru ca au ragazul sa se asculte, sa se observe, sa se cunoasca mai bine. Daca au existat conflicte, divergente acestea se pot stinge prin comunicare, se poate profita de sansa de cunostere si intelegere a celuilalt precum si reaprinderea sentimentelor de iubire daca acestea au palit.
SfatulMedicului.ro: Ce parere aveti despre munca in perioada concediului?
Psihoterapeut Keren Rosner: Ideal ar fi ca in vacanta laptopul si telefonul sa fie evitate. Sa se intrerupa contactul cu locul de munca in totalitate. Chiar daca initial isi propune sa fie un timp limitat acesta se va prelungi si va aduce problemele de serviciu in concediu. Nu va ingadui separarea de probleme si va strica dispozitia si planurile. Este bine sa se tina cont exclusiv de starea de voie buna a propriei persoane si a celor cu care esti in vacanta.
SfatulMedicului.ro: Cum putem prelungi beneficiile concediului?
Psihoterapeut Keren Rosner: Daca concediul a fost odihnitor, frumos starea de bine se prelungeste pentru o perioada dupa ce ai revenit. Ca sa prelungesti cat mai mult aceasta stare este indicat sa iti dozezi timpul si energia dedicate muncii intr-un mod progresiv. Sa nu faci exces din primele zile dupa ce te-ai intors din vacanta. Sa nu te lasi afectat de schimbari daca acestea s-au produs in lipsa ta si sa nu revii la sentimente de ostilitate fata de anumite sarcini. Sa pastrezi obiceiul de a iesi in oras, de a face activitati de relaxare si divertisment.
SfatulMedicului.ro: Cum se resimte lipsa concediului asupra unei persoane?
Psihoterapeut Keren Rosner: Lipsa concediului poate sa fie foarte nociva si periculoasa pentru individ pentru ca oboseala se poate intensifica pana la epuizare. O persoana cu oboseala cronica isi risca sanatatea pentru ca pot aparea: boli cardiovasculare, tensiune arteriala crescuta, vertij, migrene, afectiuni neuronale, boli digestive.
Psihic la aceste persoane se pot declansa carente de concentrare, atentie diminuata, creativitate limitata, randament scazut, lipsa de motivatie, anxietate, depresie. Calitatea vietii este scazuta si multumirea de sine diminuata. Isi pierd performanta, increderea in puterile proprii, uneori ajung sa se simta incapabile.
Incep sa se neglijeze pe sine si familia. Se simt fara putere si fata dorinta de a face lucruri in sfera profesionala si extraprofesionala. Riscul este de a regresa si a nu-si putea folosi potentialul pentru reusita si succes. Cand oboseala se instaleaza persoanele pot deveni irascibile, agresive, conflictuale sau din contra indiferente, lente, fara initiativa.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Gabriel Pirvan -
- Dr. Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Dr. Nicolae Marcu -
- Dr. Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Mituri legate de poliartrita reumatoida
- Informatii esentiale despre amigdalita
- Infectia cu Blastocystis hominis
- Sfaturi pentru a face sport in ciuda unei vieti ocupate
- Cum sa va alegeti medicul cardiolog
- Atentionari cu privire la microbi si sfaturi pentru a-i indeparta
- Se pot vindeca cariile dentare de la sine?
- Episodul hipomaniacal: simptome, gestionare, tratament
- Cum putem combate starile depresive post-concediu?