Opioide vs. opiacee: Care este diferenta?
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Dependenta de opioide
SusSimptomele unei dependente de opioide pot fi fizice, psihice sau comportamentale. Recunoasterea semnelor poate fi un prim pas spre obtinerea de ajutor.
Opioidele sunt o clasa de medicamente care au efecte de ameliorare a durerii. Unele opioide sunt legale si sunt prescrise de medici. Altele, cum ar fi heroina, sunt ilegale.
Opioidele comune pentru care oamenii pot dezvolta tulburarea consumului de opioide (TCO) includ codeina, hidrocodona, oxicodona, morfina, fentanilul si heroina.
Aceasta tulburare este definita prin consumul de opioide care este greu de oprit sau de redus din mai multe motive. Acest lucru este cauzat, cel putin partial, de faptul ca opioidele au un potential ridicat de toleranta si dependenta.
Desi TCO este o afectiune dificil de tratat, exista optiuni de tratament. Daca dumneavoastra sau o persoana cunoscuta asociati un consum nociv de astfel de substante, exista o multime de optiuni care va pot ajuta atunci cand stiti cum sa recunoasteti semnele.
Cuprins articol
Opioide vs. opiacee: Care este diferenta?
SusTermenii "opioid" si "opiacee" sunt uneori utilizati interschimbabil. Desi ambele fac parte din aceeasi familie de medicamente, sunt doua lucruri diferite.
Opioid este termenul generic pentru orice drog opioid, fie el sintetic sau natural. Opiaceu este folosit pentru a descrie opioidele care se gasesc in natura, cum ar fi heroina sau morfina.
Simptomele tulburarii consumului de opioide
SusSimptomele comportamentale ale TCO:
• preocuparea in mod frecvent pentru a gasi mai multe opioide;
• administrarea unor doze mai mari decat cele prescrise;
• probleme sociale sau juridice cauzate de consumul de opioide;
• ramanerea in urma la locul de munca sau la scoala;
• evitarea activitatilor sociale sau a hobby-urilor obisnuite;
• continuarea consumului in ciuda alterarii sanatatii mentale sau fizice;
• incapacitatea de a reduce dozele;
• utilizarea opioidelor in conditii care ar putea sa nu fie sigure, cum ar fi conducerea sub influenta alcoolului, utilizarea de seringi care nu sunt sterile sau intretinerea de relatii sexuale fara prezervativ sau alta metoda de protectie;
• solicitarea de retete multiple pentru opioide de la medici diferiti.
Simptomele fizice ale TCO: somnolenta, pierderea neasteptata in greutate, dificultati de vorbire, timp excesiv petrecut pentru recuperarea dupa consumul de opioide, complicatii medicale din cauza consumului de opioide, pofta pentru opioide, toleranta crescuta, simptome de sevraj (sau utilizarea opioidelor pentru a le preveni sau a le ameliora).
Semne psihologice ale TCO: iritabilitate crescuta, schimbari bruste ale dispozitiei, senzatie de anxietate sau depresie, motivatie redusa, schimbari in obiceiurile de somn.
In caz de supradozaj
SusIntoxicatia cu opioide, sau supradozajul, apare atunci cand luati o doza de opioide suficient de mare pentru a va imbolnavi foarte tare sau chiar pentru a provoca moartea.
Multi profesionisti si organizatii din domeniul sanatatii incurajeaza oamenii sa aiba asupra lor naloxona intranazala mai ales daca locuiesc cu sau sunt frecvent in preajma unei persoane care consuma opioide. Acest medicament poate inversa rapid un supradozaj si poate preveni leziunile cerebrale si moartea. In plus, naloxona este inofensiva atunci cand este administrata unei persoane care nu se confrunta cu un supradozaj.
Cum se diagnosticheaza tulburarea de consum de opioide?
SusDaca dumneavoastra sau cineva pe care il cunoasteti prezinta semne de TCO, cel mai bine este sa discutati cu un medic care va poate evalua simptomele si va poate pune un diagnostic in functie de urmatoarele criterii:
• Luati frecvent opioide in cantitati mai mari sau pe o perioada mai lunga de timp decat ati intentionat;
• Doriti sa incetati sa mai luati opioide, dar nu ati reusit sa reduceti, sa controlati sau sa intrerupeti consumul;
• Petreceti mult timp si efort incercand sa obtineti opioide, sa le utilizati sau sa va recuperati de pe urma efectelor acestora;
• Aveti pofta de opioide;
• Consumul de opioide face dificila sau imposibila indeplinirea obligatiilor de acasa, de la scoala sau de la serviciu;
• Continuati sa consumati opioide chiar daca acest comportament va provoaca probleme sociale sau interpersonale;
• Nu mai participati la activitati sociale, profesionale sau recreative;
• Folositi opioide in situatii care ar putea sa nu fie sigure;
• Folositi opioide chiar daca stiti ca va afecteaza negativ sanatatea fizica sau mentala;
• Dati semne de toleranta;
• Aveti simptome de sevraj.
In functie de cate dintre aceste simptome se aplica in cazul dumneavoastra, medicul va poate diagnostica TCO ca fiind:
• usor - 2 pana la 3 simptome;
• moderat - 4 pana la 5 simptome;
• sever - 6 sau mai multe simptome.
Cautarea unui ajutor pentru tulburarea de consum de opioide
SusSuccesul terapiei pentru tulburarea de consum de substante variaza in functie de pacient si de gravitatea tulburarii. Problemele coexistente, cum ar fi consumul excesiv de alcool sau o boala mintala subiacenta, pot complica procesul de recuperare. Cercetarile arata ca exista o rata mai mare de tulburare de consum de substante in randul pacientilor cu anumite diagnostice, precum depresia si a celor care consuma alte substante, cum ar fi alcoolul.
Este posibil ca o persoana sa aiba nevoie de o abordare terapeutica care sa vizeze atat tulburarile de sanatate mintala, cat si cele legate de consumul de substante, daca ambele afectiuni apar impreuna. Mediul in care traieste persoana si accesul la membrii familiei si la prieteni care o sprijini pot juca, de asemenea, un rol important. Unii pacienti vor trebui sa repete terapia si pot recidiva de mai multe ori inainte de a obtine un succes pe termen lung. Medicii pot incerca diferite abordari pentru pacientii care recidiveaza in mod continuu.
Recuperarea de la TCO nu este, de obicei, usoara sau placuta. Deoarece ea poate fi grea atat fizic cat si mental este bine sa apelati la mai multi profesionisti. Psihoterapeutii si psihiatrii va pot ajuta sa aflati mai multe despre radacina problemei si despre modul in care declansatorii emotionali pot juca un rol. Specialistii va vor ajuta sa aflati cum sa opriti consumul de opioide (ceea ce poate include reducerea treptata), cum sa gestionati sevrajul sau cum sa gasiti tratamente alternative pentru durere.
Tratamentul poate include, de asemenea, medicamente. De exemplu, tratamentul supradozajului de opioide poate fi utilizat intr-o situatie de urgenta, atunci cand o persoana a luat o supradoza de medicamente opioide si a incetat sa mai respire sau este in pericol de a inceta sa mai respire. Studiile arata ca naloxona elimina narcoticul din receptorii creierului si poate inversa supradozajul, dar nu abordeaza tulburarea de consum de opioide care sta la baza acesteia, asa cum ar face tratamentul pentru dependenta.
Sevrajul
SusAtunci cand o persoana cu dependenta fizica de opioide inceteaza sa le mai ia, aceasta prezinta simptome de sevraj in decurs de sase pana la 24 de ore. Perioada de timp depinde de medicamentul pe care persoana l-a luat.
Renuntarea la opioide, poate provoca transpiratie, frisoane, anxietate, agitatie, dureri musculare, insomnie, crampe abdominale, greata si varsaturi. Simptomele de sevraj pot creste in severitate timp de 72 de ore inainte de a incepe sa se atenueze. Spre deosebire de sevrajul de la alte medicamente, cum ar fi alcoolul sau benzodiazepinele, sevrajul de la opioide este inconfortabil, dar rareori pune in pericol viata.
Tratamentul poate include masuri de sustinere pentru a usura simptomele si pentru a ajuta la asigurarea sigurantei persoanei. Odata ce drogurile au fost eliminate din organismul persoanei, se recomanda continuarea tratamentului pentru a evita recidiva, adica reluarea consumului de opioide dupa renuntare.
Concluzii
SusTCO poate afecta pe oricine, chiar daca i-au fost prescrise initial opioide de catre un medic. Exista o serie de simptome fizice, psihologice si comportamentale care pot indica faptul ca un tratament de recuperare profesionist ar putea fi calea de urmat.
Exista ajutor disponibil daca dumneavoastra sau cineva pe care il cunoasteti traieste cu TCO. Gasirea echipei de tratament potrivite poate fi un beneficiu imens pentru gestionarea acestei tulburari si este posibil sa fiti acolo ca parte a retelei de sprijin a unei persoane dragi. Este posibil sa depasiti TCO cu ajutorul potrivit.
Tulburarea de consum de opioide (TCO) este o boala complexa caracterizata prin consumul compulsiv de droguri opioide chiar si atunci cand persoana doreste sa se opreasca sau cand consumul de droguri afecteaza negativ bunastarea fizica si emotionala a persoanei.
Desi opioidele pot fi prescrise de catre un medic pentru a trata durerea, utilizarea medicamentelor opioide prescrise legal sau ilegal poate duce la o tulburare de consum de opioide.
Bibliografie:
ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553166/
https://www.cdc.gov/drugoverdose/index.html
drugabuse.gov/drug-topics/opioids/opioid-overdose-crisis
psychiatry.org/patients-families/addiction/opioid-use-disorder/opioid-use-disorder
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Care este legatura dintre constipatie si hemoroizi?
- Operatia de cataracta: cand trebuie efectuata si care este perioada de recup ...
- Care este candidatul ideal pentru botox/acid hialuronic si de la ce varsta s ...
- Ce reprezinta lanugo si care este rolul lui?
- Care este diferenta dintre calculi biliari si pietrele la rinichi?
- Sapun de corp lichid, gel de dus sau sapun solid. Care este solutia potrivita?
- Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate?
- Este reala dependenta de dulciuri?
- Intoxicatia cu opioide