Iti faci fotografii zilnic? Afla de ce tulburare suferi daca nu rezisti tentatiei
Generalitati
SusCrearea autoportretelor prin fotografiere, cel mai adesea pentru a fi postate pe retelele de socializare, este o tulburare mentala, potrivit unui studiu recent publicat in International Journal of Science and Research, in Statele Unite ale Americii.
Asociatia Americana de Psihiatrie (APA) a confirmat in mod oficial ca realizarea autoportretelor prin fotografiere, autoportrete facute fie in parc, fie la sala de sport sau inclusiv in fata unui platou cu mancare, si care sunt postate de o persoana pe o retea de socializare, ascunde o tulburare mentala grava.
Afectiunea se numeste selfitis sau tulburare narcisista a personalitatii si este definita in termeni medicali ca dorinta obsesiv-compulsiva de a face multe fotografii cu propria persoana selfie-uri.
De asemenea, presupune si incarcarea pozelor pe diferite retele de socializare si este o modalitate de a compensa lipsa stimei de sine, conform datelor furnizate de studiu.
Cuprins articol
Tipuri
SusTotodata, conform Asociatiei Americane de Psihiatrie, exista trei niveluri de tulburari:
1. Selfitis marginal. Atunci cand o persoana se fotografiaza pe ea insasi de cel putin trei ori pe zi, dar totusi isi pastreaza fotografiile in aparat sau pe laptop si nu le face publice pe retele de socializare.
2. Selfitis acut. Cazurile in care persoana se fotografiaza de cel putin de trei ori pe zi si posteaza fiecare fotografie pe retelele de socializare.
3. Selfitis cronic. Cazurile in care persoana manifesta si simte o dorinta foarte puternica de a se fotografia. Pozele sunt imediat postate si ca numar sunt in jur de 6 poze. De asemenea, persoana in cauza nu se poate controla, nu tine sub control dorinta de a se fotografia, dar nici pe cea de a face publice dorintele.
Prin ce se caracterizeaza narcisismul?
SusO definitie a narcisismului ar putea sublinia elemente de egoism excesiv, dragoste exagerata de sine. Narcisistii sunt persoane care au o foarte buna parere despre ei insisi si au o viziune distorsionata de grandoare cand vine vorba despre propriile lor abilitati si talente.
Mai mult, narcisistii au o dorinta puternica de a le fi admirate si apreciate talentele, dar si actiunile profesionale si calitatile fizice. Sunt persoane centrate pe sine, egoiste. Le lipseste empatia si intampina mari greutati in a stabili relatii de prietenie.
De asemenea, nu suporta sa fie criticati, certati, devalorizati. Orice actiune ii ridica la superlativ tocmai pentru a fi admirati si a primi laudele anturajului. Sunt adeseori invidiosi, aroganti.
Tulburarea de personalitate narcisista
SusPrincipalele caracteristici sunt:
• Nevoia excesiva de admirare;
• Se simt oameni speciali;
• Sunt firi reci, manipulatoare;
• Nu simt empatie pentru nimeni;
• Se cred si se poarta precum liderii intr-o organizare, dar si in familie;
• Preocupati in mod excesiv de tinuta sa, de haine, de cum ies in lume ca infatisare.
Tratament
SusTulburarea de personalitate narcisista se poate trata cu ajutorul psihologilor si al terapeutilor. Daca nu este tratata corect, aceasta tulburare poate duce la complicatii precum: abuzul si dependenta de droguri si alcool, depresia, anorexia, tulburarile somatoforme.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Rares Ignat -
- Psiholog Roxana Patrascu -
- Psihoterapeut Gabriel Pirvan -
- Medic Primar Psihiatru Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Medic Primar Psihiatrie Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Legatura dintre ADHD si tulburarea obsesiv-compulsiva
- Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide
- Trucuri pentru a pacali foamea
- Cum ne influenteaza muzica starea de spirit: explicatii stiintifice
- Pleci in vacanta? Iata ce produse nu trebuie sa-ti lipseasca din bagaj
- Durerile de spate: 6 cauze surprinzatoare si remediul lor
- Atentie la tatuaje! Pot da complicatii periculoase
- Clonarea: mit si realitate!
- Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ?
Citeste pe aceeasi tema
- Simti ca pierzi timpul si nu iti poti indeplini sarcinile? Afla care sunt cauzele si ce trebuie sa faci ca sa scapi de problema
- Cat sex trebuie sa faca o persoana. Afla ce beneficii aduce amorul asupra organismului
- Produse pe care le consumi frecvent si care iti fac rau
- Riscurile la care te expui cand iti faci un tatuaj
- Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de Sarbatori?