Halucinatiile vizuale
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Generalitati
SusHalucinatiile sunt sunt tulburari de perceptie fara obiect, sunt senzatii vizuale in cazul carora realitatea este denaturata sau distorsionata. Ele apar ca fiind reale, dar sunt de fapt create de anumite procese dereglate din creier.
De exemplu, poti auzi o voce pe care nimeni din jurul tau nu o poate auzi, sau poti vedea o imagine care nu exista in realitate.
Acestea pot aparea oricand, nefiind necesar, in mod special, un stimul care sa le declanseze.
Pot fi intalnite atat in perioadele de sevraj alcoolic sau de anumite substante, ca reactie adversa la anumite medicamente, dar si ca simptom in cazul unor boli, cum ar fi schizofrenia, epilepsia sau alte afectiuni neurologice sau psihice.
Cuprins articol
Simptome
SusHalucinatiile vizuale pot fi un semn ca o persoana se confrunta cu o problema grava de sanatate.
Exista mai multe tipuri de halucinatii, in functie de simtul afectat, dar trebuie diferentiate de iluzii, pseudohalucinatii (trairea este situata in capatul central al analizatorului – in minte) sau halucinoze (persoana isi da seama ca ar putea exista o problema sau ca nu au cum sa fie reale).
Halucinatiile se clasifica astfel:
Halucinatii vizuale
In acest tip de halucinatii, o persoana vede lucruri care nu sunt ancorate in realitate. Halucinatiile pot fi reprezentate de obiecte, tipare vizuale, persoane sau lumini.
De exemplu, poti vedea o persoana care, de fapt, nu exista, sau semnale luminoase pe care nimeni altcineva nu le poate vedea.
Halucinatiile vizuale se pot intalni in delirium tremens (complicatia cea mai grava a sevrajului alcoolic), onirism (apar ca niste vise urate cu animale care sar pe noi, suntem fugariti, foarte concret, ca intr-un film), parafrenii mistice, aura epileptica sau alte sindroame psihoorganice acute. Unele dintre ele se insotesc si de halucinatii auditive (persoana din halucinatie vorbeste).
Halucinatiile auditive
Este simptomul cel mai popular de boala mintala, sunt ”faimoasele voci”. Poti auzi pe cineva care iti vorbeste sau iti spune sa faci anumite lucruri. Vocea poate fi nervoasa, neutra sau chiar calma. Alte exemple ale acestui tip de halucinatii pot include diverse sunete cum sunt cel al unei persoane care umbla in pod, clicuri repetitive sau batai zgomotoase.
Cele mai periculoase sunt halucinatiile auditive imperative, in care vocea da comenzi bolnavului de tip: ”taie-l”, ”omoara-l”, ”omoara-te” si unde bolnavul devine sclavul acestor fenomene.
Halucinatiile olfactive
Halucinatiile olfactive implica simtul mirosului, senzatii de miros neplacut care te trezesc in mijlocul noptii, sau sa simti ca mirosi urat, cand aceasta nu e adevarat. Acest tip de halucinati poate include si mirosuri placute, cum e mirosul florilor.
Halucinatiile gustative
Halucinatiile gustative sunt similare halucinatiilor olfactive, dar in loc de simtul mirosului este implicat simtul gustului. Se intalnesc in general in schizofrenie, in anumite tumori cerebrale sau in epilepsie, acolo unde gustul cel mai des raportat e cel metalic.
Halucinatiile tactile
Implica senzatia de atingere sau miscare in corpul tau. De exemplu, poti simti ca o multime de gandaci sau furnici se urca pe pielea ta sau ca organele interne se misca necontrolat in interiorul corpului. De asemenea, poti simti ca cineva te atinge (imaginar, desigur).
Halucinatiile temporare
Acest tip de halucinatii nu este unul care sa se cronicizeze si de obicei nu sunt patologice. De exemplu, ele pot aparea atunci cand o relatie tocmai s-a sfarsit sau cineva drag a incetat din viata.
Poti auzi vocea acelei persoane sau sa ii vezi imaginea pentru un timp foarte scurt. De regula, aceste senzatii vor disparea odata cu durerea suferita.
Cauze
SusExista o serie de motive care pot sta la baza manifestarii halucinatiilor vizuale. Cauzele variaza de la dementa la abuzul de medicamente. Totusi, unele tipuri de halucinatii vizuale ar putea fi si reactia adversa a unor medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, a febrei ridicate sau a altor conditii medicale. Denaturarea vederii poate dura de la cateva secunde pana la cateva zile, in functie de cauza.
In cazul altor tipuri de halucinatii vizuale, imaginile vizuale sunt complet false. Bolnavii pot vedea oameni, animale sau obiecte care nu exista sau pot fi "transportati" in scene care nu sunt reale. Un tip frecvent intalnit de halucinatii vizuale, constatat mai ales in cazul persoanelor in varsta, este halucinatia persoanei iubite, decedate.
Stresul, oboseala, conditiile neurologice, afectiunile ochilor si bolile mintale pot cauza halucinatii vizuale. Depistarea cauzei halucinatiilor vizuale este importanta, intrucat halucinatiile vizuale sunt tratabile in cele mai multe dintre cauzuri.
De exemplu, atunci cand o persoana se confrunta cu halucinatii vizuale din cauza lezarii sau a unei presiuni care exista asupra nervului optic, interventia chirurgicala ar putea fi realizata pentru restabilirea vederii dupa eliberarea nervului.
In unele culturi, oamenii cultiva in mod deliberat halucinatiile vizuale, crezand ca acesta au fost trimise de puteri superioare pentru a le furniza informatii sau pentru a-i ajuta sa inteleaga anumite informatii religioase. Unele persoane au ingerat in mod intentionat droguri halucinogene, in scopul de a experimenta halucinatii vizuale.
Daca ar fi sa facem o lista a cauzelor in functie de frecventa, aceasta ar arata in felul urmator:
- Tulburarile mintale;
- Abuzul de substante;
- Lipsa de somn;
- Medicamente;
- Boli terminale (SIDA, cancer cerebral, insuficienta renala sau hepatica);
- Febrele inalte, mai ales la copii si batrani;
- Migrenele;
- Izolare sociala, in special la adultii mai in varsta;
- Crize convulsive;
- Epilepsia;
- Surditate, orbire sau alte probleme ale analizatorilor.
Tratament
SusTratamentul halucinatiilor vizuale se va face in functie de cauza care sta la baza acestora. Daca vinovat este abuzul de substante, este necesar sa se intrerupa consumul acestora, iar in cazul in care sunt simptome ale unor boli neurologice sau psihice, este important sa se trateze boala care le-a declansat.
In anumite cazuri, medicul poate prescrie antipsihotice sau anxiolitice. Cand halucinatiile implica aparitia comportamentului agresiv, va fi nevoie de interventie terapeutica de urgenta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Halucinatiile si deziluziile - modalitati de a reactiona
- Sindromul de abstinenta la alcool
- Schizofrenia
- Dissomniile si parasomniile
- Halucinatiile auditive
- Somnul si parasomniile
- Ce reprezinta psihoza?
- Intelegerea bolii Parkinson dintr-o perspectiva psihologica
- Realitate sau iluzie? Cum este afectat creierul uman de schizofrenie?