Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Eustresul: stresul bun sau productiv

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2019
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati

Sus
Eustresul: stresul bun sau productiv

Orice persoana s-a confruntat la un moment dat in viata cu stresul. Indiferent daca este vorba de stres cronic, alocat zilnic sau de momente ocazionale, stresul poate sa apara in orice clipa. Un lucru important despre stres, dar putin cunoscut, consta in faptul ca uneori nu este chiar atat de daunator.

De fapt, stresul pozitiv sau eustresul poate fi la fel de frecvent ca stresul negativ. Acest tip de stres ofera distractie si emotii pozitive in viata unei persoane.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce este eustresul?
  3. Cand apare eustresul?
  4. Concluzii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Ce este eustresul?

Sus

Termenul de stres este, de cele mai multe ori, corelat cu experiente negative. Totusi, stresul poate fi si pozitiv. Conform specialistilor, eustresul apare in urma evenimentelor incitante sau distractive, iar fara acesta, bunastarea unei persoane poate suferi.

Termenul de eustres a fost folosit pentru prima data de endocrinologul maghiar Hans Selye. Eustresul este un stres sanatos, care ajuta ca o persoana sa ramana motivata, sa aiba obiective de viitor si sa aiba un sentiment de bine cu privire la viata.

Spre deosebire de eustres, stresul negativ poate face o persoana sa se simta epuizata fizic, mental si emotional. Stresul negativ poate provoca anxietate, depresie si scaderea performantei in sarcinile de zi cu zi.

Eustresul produce sentimente pozitive de emotie, implinire, satisfactie si bunastare. Acest tip de stres poate face ca o persoana sa se simta increzatoare si sa treaca peste multe provocari zilnice. Lucrul si activitatile din afara zonei de confort al unei persoane pot fi realizate cu succes datorita eustresului.

Conform unor specialisti, eustresul reprezinta rezultatul unei provocari cu propria persoana. Acest tip de stres poate ajuta o persoana sa se dezvolte in trei planuri:

Emotional – din punct de vedere emotional, eustresul poate duce la sentimente pozitive de multumire, inspiratie si motivatie;

Psihic – din punct de vedere psihic, eustresul ajuta la construirea eficacitatii, autonomiei si rezistentei in fata agentilor stresori;

Fizic – din punct de vedere fizic, eustresul ajuta la buna dezvoltare a corpului, de exemplu, prin completarea unui antrenament provocator.

De asemenea, cercetarile au relatat ca stresul pozitiv stimuleaza activitatea imunitara si ajuta la recuperarea mai rapida dupa anumite afectiuni sau interventii chirurgicale.

Cand apare eustresul?

Sus

Eustresul se regaseste in toate aspectele din viata unui individ. Oportunitatile de a experimenta stresul pozitiv sunt extrem de numeroase, de la locul de munca si relatiile interpersonale, pana la relatiile de familie si de acasa.

Cateva exemple de moduri prin care eustresul poate fi experimentat sunt reprezentate de:

Eustresul la locul de munca

Un exemplu de situatie in care stresul pozitiv se poate evidentia consta in preluarea unui nou proiect la locul de munca. In acest caz, proiectul respectiv implica utilizarea punctelor forte existente si impune imbunatatirea abilitatilor existente sau invatarea altora noi.

Proiectele de acest tip vor conduce la eustres doar daca sunt provocatoare, dar realiste.

Daca termenele limita sunt nerealiste, volumul de lucru este mult prea mare si greu de atins sau relatia cu partenerul de la locul de munca este una toxica, exista mai multe sanse de aparitie a stresului negativ si a consecintelor negative cu care se asociaza.

Eustresul in interesele personale

Stabilirea de obiective provocatoare in jurul intereselor sau pasiunilor personale reprezinta un alt exemplu in care eustresul poate fi scos in evidenta.

Oamenii, ca specie, au o abilitate innascuta de a invata, iar invatarea lucrurilor noi reprezinta o continua provocare. Uneori, exista etape de invatare care par extrem de dificile si pline de greseli.

Ele pot sa para frustrante, dar greselile contribuie la invatat. Pe masura ce castigurile si realizarile incep sa apara, motivatia creste, iar invatarea si imbunatatirea cunostintelor continua.

Trebuie cunoscut faptul ca nu doar angajarea sau promovarea la un loc de munca reprezinta factori de aparitie a eustresului. Pentru unele persoane, pensionarea reprezinta un real factor de aparitie al stresului pozitiv.

Eustresul si calatoriile

Calatoriile reprezinta evenimente care sunt, deseori, stresante, mai ales cand trebuie vizitat un teritoriu indepartat, in care se vorbeste o alta limba, de obicei, necunoscuta, iar obiceiurile sunt diferite.

In acelasi timp, ocazia de a vizita un loc nou si interesant, cu diferite produse alimentare noi ce pot fi degustate si cu o cultura gata sa fie experimentata, reprezinta un adevarat motiv pentru aparitia stresului pozitiv.

Motivatia oferita de eustres poate ajuta la invatarea unei limbi noi si la adaptarea intr-o tara noua.

Eustresul si familia

De foarte multe ori, eustresul poate sa apara in diferite situatii familiale. Cumpararea unei case impreuna cu partenerul de viata, casatoria sau conceperea unui copil reprezinta activitati care stimuleaza aparitia stresului pozitiv.

Eustresul si conditia fizica

Din punct de vedere fizic, stresul pozitiv este exemplificat prin provocarea propriului corp sa efectueze anumite exercitii care sa incurajeze dezvoltarea. Un bun exemplu consta in dorinta de a ridica greutati pentru a imbunatati forta, rezistenta si cresterea musculara.

Exercitiile fizice pot fi extrem de utile in cresterea motivatiei si a stimei de sine.

Pentru ca eustresul sa fie mai frecvent resimtit in viata unei persoane, aceasta poate incerca urmatoarele metode:

• Invatarea in fiecare zi a ceva nou, indiferent de cat de mare sau mica este informatia;
• Iesirea din zona de confort, acest lucru implicand asumarea unor noi responsabilitati sau dezvoltarea unei noi abilitati;
• Mentinerea unei atitudini pozitive indiferent de situatiile intalnite;
• Evitarea suprasolicitarii si urmarea unui program de odihna adecvat;
• Practicarea zilnica a exercitiilor fizice si urmarea unui plan de antrenament;
• Setarea unor obiective personale sau profesionale, provocatoare si realiste;
• Urmarirea progresului realizat in anumite activitati si incercarea de autodepasire.

De asemenea, participarea la diferite concursuri si practicarea unor jocuri de societate reprezinta metode foarte bune prin care eustresul poate sa apara, chiar impreuna cu un nivel mare de endorfine.

Concluzii

Sus

Stresul, fie pozitiv, fie negativ, reprezinta o parte normala si frecventa din viata. Stresul negativ este, adesea, o conditie foarte greu controlabila, dar exista modalitati prin care stresul pozitiv poate fi inclus in viata de zi cu zi.

Eustresul poate ajuta la combaterea stresului negativ si a efectelor acestuia. Eustresul este un factor ce ajuta orice persoana sa treaca cu bine peste situatiile de zi cu zi, din acest motiv trebuie incercat ca acesta sa fie experimentat frecvent.

Pe termen lung, eustresul ofera echilibru vietii, face ca o persoana sa se simta completa, ofera un scop si un context pentru o multime de activitati zilnice.

De asemenea, unul dintre cele mai mari beneficii ale eustresului consta in faptul ca sentimentele pozitive pe care le ofera vor ajuta la minimalizarea riscurilor de dezvoltare a unor tulburari mintale si fizice.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate