Episodul hipomaniacal: simptome, gestionare, tratament
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila
Ce este hipomania
SusHipomania face parte din manifestarile clinice ale tulburarii bipolare si sunt reprezentate de perioade de dipozitie iritabila, de fericire exagerata sau energie crescuta. In functie de tipul de tulburare bipolara pe care il are o persoana, episoadele dispozitionale pot include fie dispozitie expansiva (mania), fie depresiva (depresia).
Hipomania este o forma mai usoara de manie, dupa cum se poate deduce din denumire. Cu toate ca hipomania are un impact mai diminuat decat mania, poate sa fie la fel de debilitanta.
In timp ce episoadele de dispozitie pot avea un impact semnificativ asupra vietii dumneavoastra, tratamentele si metodele de adaptare potrivite pot reduce impactul acestora si va pot imbunatati starea generala de sanatate.
Cuprins articol
Ce este un episod hipomaniacal?
SusUn episod de hipomanie este o perioada de cel putin 4 zile la rand in care aveti multa energie si va puteti simti foarte fericit - sau foarte iritabil - in cea mai mare parte a zilei.
Uneori, s-ar putea sa va bucurati de aceste sentimente care vin odata cu hipomania. Alteori, s-ar putea sa le simtiti ca fiind inconfortabile sau stresante.
Oricum ar fi, veti putea sa va continuati activitatile zilnice obisnuite. Dar, de asemenea, ati putea ajunge sa luati decizii sau sa faceti lucruri pe care nu le-ati face in mod normal, iar acest lucru ar putea avea consecinte daunatoare.
Un diagnostic de tulburare bipolara II necesita sa aveti cel putin un episod hipomaniacal, inainte sau dupa un episod depresiv major.
Unele persoane cu tulburare bipolara I au, de asemenea, hipomanie. Hipomania sau simptome similare pot aparea si in tulburarea afectiva sezoniera sau in tulburarea schizoafectiva.
Simptomele hipomaniei
SusIn timpul unui episod hipomaniacal s-ar putea sa va simtiti fericit, euforic, entuziasmat, agitat, excesiv de energic sau usor de distras.
Acestea sunt schimbari semnificative fata de starea de spirit si comportamentul obisnuit, astfel incat persoanele care va cunosc pot observa diferenta la dumneavoastra.
Conform Manualului de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-5), un episod de hipomanie implica cel putin 3 dintre urmatoarele schimbari de comportament:
1. stima de sine crescuta, sentimente de grandoare
2. nevoie mai redusa de somn, cum ar fi senzatia de odihna dupa numai 3 ore de somn
3. senzatia de a fi mai vorbaret decat de obicei sau de a simti o presiune pentru a continua sa vorbeasca
4. gandire accelerata sau idei care se succed rapid
5. senzatia de a fi usor de distras
6. efectuarea mai multor activitati in acelasi timp, cum ar fi sarcinile de lucru, organizarea de evenimente sociale sau miscari aparent fara scop
7. angajarea in activitati care pot duce la consecinte daunatoare, cum ar fi cheltuielile excesive, condusul periculos sau investitiile financiare riscante
Prin definitie, simptomele hipomaniei nu sunt suficient de severe pentru a va afecta semnificativ viata de zi cu zi sau pentru a necesita spitalizare. Daca simptomele sunt severe, este mai probabil sa fie vorba de manie.
Este posibil sa aveti simptome de hipomanie in urma consumului anumitor droguri, cum ar fi cocaina, sau a medicamentelor psihiatrice, cum ar fi atunci cand incepeti o noua cura de antidepresive.
Pentru a diagnostica mania sau hipomania, medicul dumneavoastra va exclude, de asemenea, alte afectiuni medicale care ar putea cauza simptome similare - cum ar fi hipertiroidismul sau diabetul.
Si, in cele din urma, daca aveti perioade repetate de hipomanie si simptome de depresie - dar nu suficient pentru a atinge criteriile pentru un episod complet, medicul dumneavoastra poate diagnostica tulburarea ciclotimica.
Optiuni de tratament
SusTratamentele pentru tulburarea bipolara au ca scop sa va ajute sa va mentineti o dispozitie stabila si sa va tineti simptomele sub control. Acest lucru implica, de obicei, o combinatie de medicamente si terapie.
Psihoterapia, cunoscuta si sub numele de terapie de vorbire, va poate ajuta sa identificati si sa va schimbati emotiile, gandurile si comportamentele care va deranjeaza. Unele optiuni de terapie pentru tulburarea bipolara pot include:
• terapia interpersonala si de ritm social
• psihoeducatia
• terapia cognitiv-comportamentala (TCC)
• terapia centrata pe familie
• terapia dialectic-comportamentala (DBT)
Medicatia pentru tulburarea bipolara include adesea:
• stabilizatori ai dispozitiei
• antipsihotice atipice
• antidepresive care ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie
• medicamente menite sa ajute cu somnul sau anxietatea
Potrivit Institutului National de Sanatate Mintala, exercitiile fizice regulate pot ajuta la reducerea simptomelor de depresie si anxietate, promovand in acelasi timp un somn mai bun. Faptul de a putea avea un somn de calitate poate imbunatati in mod semnificativ sanatatea ta mentala.
Cum gestionam un episod hipomaniacal?
SusExperienta fiecarei persoane va fi diferita, asa ca, bineinteles, si metodele tale de a gestiona un episod hipomaniacal vor fi diferite.
Dar, cu multa rabdare si perseverenta, puteti gasi cele mai bune modalitati de a face fata episoadelor de hipomanie (si oricaror alte simptome pe care le aveti).
Un prim pas important este sa va identificati factorii declansatori personali care va indica faptul ca aveti sau sunteti pe cale sa aveti un episod hipomaniacal. Cunoasterea factorilor declansatori va poate ajuta sa va simtiti responsabil si mai stapan pe situatie.
Urmarirea starilor de spirit - cum ar fi prin intermediul aplicatiilor sau jurnalelor - va poate ajuta sa urmariti si sa observati schimbarile in starile dvs. de dispozitie.
De asemenea, s-ar putea sa vi se para util sa rugati o persoana draga sa va anunte cand observa unele semne, deoarece s-ar putea sa nu fiti intotdeauna constient ca se intampla.
Iata cateva sfaturi pentru prevenirea episoadelor de manie si hipomanie:
Cand observati factorii declansatori, luati legatura cu cineva. Acceptarea ajutorului din partea altora necesita antrenament, dar daca va ganditi ca sunteti pe punctul de a trece printr-un astfel de episod, poate fi de mare ajutor sa apelati la ajutor specializat, impreuna cu familia si prietenii. Observarea timpurie a simptomelor dvs. si obtinerea de ajutor poate preveni agravarea unui episod.
Evitati consumul de substante. Consumul de alcool si de droguri poate interfera cu medicamentele si cu starile dumneavoastra de spirit.
Aveti rabdare - cu dumneavoastra si cu tratamentul dumneavoastra. Invatarea celor mai bune modalitati de a te descurca si identificarea medicamentelor potrivite pentru tine poate dura ceva timp. Fiti rabdator si bland cu dumneavoastra.
Luati-o pas cu pas. Pasii mici pot ajuta ca lucrurile sa para mai usor de gestionat. Ganditi-va: stabilirea unei rutine de somn, discutia cu un prieten pentru sprijin sau contactarea unui medic sau terapeut.
Alaturati-va unui grup de sprijin. Nu toata lumea pe care o cunoasteti va intelege simptomele sau afectiunea dumneavoastra si, desi puteti incerca sa le explicati, aderarea la un grup de sprijin format din persoane cu aceleasi pareri poate fi o gura de aer vindecator.
Eliberati-va de stres. Incercati sa folositi tehnici de gestionare a stresului pentru a usura stresul, care poate exacerba simptomele dispozitiei. Incercati un nou exercitiu sau o plimbare zilnica, meditatia sau respiratia profunda.
Stabiliti un plan de criza. Punand la punct un plan de actiune de urgenta, puteti obtine ajutorul de care aveti nevoie - rapid. Alcatuiti o lista de resurse si de persoane pe care le puteti apela intr-un moment de criza.
Incercati sa dormiti mai bine. Somnul este adesea gasit deficitar la persoanele cu tulburare bipolara, iar mai putin somn poate insemna mai mult stres. Asadar, urmariti o buna igiena a somnului. Dormiti la aceeasi ora in fiecare noapte si mentineti obiceiuri bune de somn, cum ar fi evitarea ecranelor cu o ora inainte de culcare.
Chiar daca va simtiti bine in timpul unui episod hipomaniacal, este important sa va respectati planul de tratament. Pe termen lung, tratamentele ajuta la stabilizarea dispozitiei dvs. si, in cele din urma, reduc si impactul episoadelor depresive.
Bibliografie:
• Dailey MW, et al. (2020). Mania. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493168/
• Bipolar disorder. (2020). nimh.nih.gov/health/topics/bipolar-disorder/index.shtml
• What to Know About Hypomanic Episodes, Jamie Smith (2021). PsychCentral.com https://psychcentral.com/disorders/hypomanic-episode-symptoms
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
Articole recomandate
- Explorarea tulburarii bipolare cu elemente mixte
- Ciclotimia
- Tulburarea bipolara – semne, provocari, atitudine
- Tulburarile psihice (bolile mintale)
- Tulburarea bipolara poate sa afecteze relatiile?
- Gestionarea transpiratiei excesive
- Modalitati de depistare si gestionare a stresului masculin
- Gestionarea depresiei in timpul distantarii sociale
- Comportamente normale si anormale la adolescenti. Cum sa le diferentiezi si ...