Depresie sau anxietate: cum ne ajuta psihoterapia?
Gabriel Dinu
Psihoterapeut
Cine nu a experimentat niciodata in viata stari de anxietate, panica sau depresie? Cred ca nu prea multi oameni. Este important sa intelegem distinctia dintre aceste stari emotionale.
Cand putem spune despre cineva ca este stresat, agitat, nervos, incordat, infricosat, atunci este vorba de anxietate, acea ingrijorare ce pare foarte mare, permanenta sau aproape permanenta.
Cand vedem ca o persoana este foarte trista, parca nu-i mai place nimic, parca nu-si mai doreste nimic, are fata plansa si pare fara energie, atunci putem spune ca simte o stare depresiva.
Daca aceste stari emotionale intense dureaza minute, ore sau cel mult cateva zile, apoi dispar, putem spune ca este normal si calitatea vietii nu este afectata semnificativ. Cand insa aceste stari emotionale dureaza mai mult de 20-30 de zile, atunci apare riscul de aparitie a unei tulburari psihice
Anxietatea si depresia sunt tulburari psihice de intensitate medie ce se pot vindeca in totalitate. Vindecarea acestora poate fi facuta prin doua modalitati separate sau prin ambele in acelasi timp, insa doar una dintre ele poate genera o vindecare ce nu mai permite recaderile, deci revenirea tulburarii.
Cand functionalitatea persoanei este afectata puternic (nu se mai poate odihni, nu se mai poate hrani bine si nu se mai poate concentra), atunci este recomandata medicatia prescrisa numai de catre un psihiatru.
Indiferent cat de grava este starea psihica a unei persoane este obligatorie psihoterapia, de preferat o forma de psihoterapie fundamentata stiintific, cum este cea cognitiv-comportamentala.
Din pacate, multe persoane apeleaza la medicatie, considerand ca psihoterapia este optionala, insa medicatia nu va putea niciodata sa ajute o persoana sa se inteleaga, sa-i inteleaga pe ceilalti si sa-si poata controla singura starile emotionale, astfel incat sa faca fata cu bine incercarilor de zi cu zi si sa se poata bucura din plin de viata. In acest sens este necesara psihoterapia.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Psihologie-Psihiatrie
- Dr. Rares Ignat -
- Dr. Roxana Patrascu -
- Dr. Bogdan Eduard Patrichi - Spitalul clinic de psihiatrie prof. dr. OBREGIA
- Dr. Nicolae Marcu -
- Dr. Anca Marilena Leontescu -
Articole recomandate
- Sedentarismul si bolile pe care le ascunde. Afla cum te ajuta miscarea regulata!
- Cum te ajuta inotul sa te mentii in forma
- Cum puteti ajuta persoanele cu cancer la san
- Cum te ajuta melatonina
- Anxietatea - cum iti afecteaza viata?
- Cum sa ajutati copilul sa dezvolte o imagine de sine pozitiva
- Cat este normal sa te ingrasi in sarcina si cum te ajuta suplimentele prenatale?
- Modalitati de a preveni depresia prenatala
- Cafeaua previne depresia