Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Depresia la femei

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati

Sus
Depresia la femei

Depresia este o tulburare grava. Afectiunea determina aparitia sentimentelor de tristete, disperare si neajutorare. Depresia poate fi usoara pana la moderata, cu simptome de apatie, apetit alimentar scazut, tulburari de somn, stima de sine scazuta si oboseala permanenta. Totusi, in anumite cazuri conditia poate fi severa si poate afecta considerabil viata sociala, relatiile si cariera bolnavilor.

La femei, in special, depresia este frecvent intalnita. Expertii sunt de parere ca riscul crescut de depresie din randul femeilor este legat de modificarile hormonale majore care apar pe parcursul vietii unei femei. Aceste dezechilibre hormonale sunt mai accentuate in perioada pubertatii, sarcinii, menopauzei, precum si dupa nastere sau avort.

In plus, fluctuatiile hormonale care insotesc ciclul menstrual al femeilor pot contribui la dezvoltarea sindromului premenstrual sau tulburarea disforica premenstruala - un sindrom sever marcat in special de depresie, anxietate si modificari de dispozitie. Tulburarea disforica premenstuala apare in saptamana premergatoare ciclului menstrual si poate sa interfere cu functionarea normala a vietii de zi cu zi.

In plus, depresia este intalnita mai des in randul femeilor, intrucat majoritatea persoanelor de sex feminin se confrunta zilnic cu responsabilitati suplimentare, atat la locul de munca, cat si acasa.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Factori de risc
  3. Simptomele de depresie la femei
  4. Cauzele depresiei la femei
  5. Tratarea depresiei la domiciliu
  6. Citeste pe aceeasi tema

Factori de risc

Sus

Printre factorii de risc care pot declansa depresia se numara:

- istoricul familial de depresie;

- istoricul medical de depresie si tulburari de dispozitie, mai ales in anii de adolescenta;

- pierderea unui membru al familiei inainte de varsta de 10 ani;

- abuzul fizic sau sexual care a avut loc in copilarie;

- utilizarea contraceptivelor orale, mai ales a celor cu continut ridicat de progesteron;

- factorii persistenti de stres psihosocial (de exemplu, pierderea locului de munca);

- utilizarea de stimulente gonadotrofice ca parte a tratamentului pentru infertilitate;

- anumite medicamente.

Simptomele de depresie la femei

Sus

Simptomele depresiei la femei includ:

- persistenta sentimentelor de tristete si anxietate;

- pierderea interesului sau a placerii pentru unele activitati, inclusiv pentru activitatea sexuala;

- neliniste, iritabilitate sau plans excesiv;

- sentimente de vinovatie, inutilitate, neajutorare, lipsa de speranta si pesimism;

- tulburari de somn sau dorinta de a dormi foarte mult;

- pofta scazuta de mancare, pierderea in greutate sau consumul excesiv de alimente si acumularea de kilograme;

- nivel scazut de energie;

- ganduri sau tentative de sinucidere;

- dificultati de concentrare;

- simptome fizice persistente care nu se amelioreaza in urma medicatiei, cum ar fi dureri de cap, de stomac sau alte tipuri de dureri cronice.

Cauzele depresiei la femei

Sus

Femeile prezinta un risc dublu fata de barbati, de a manifesta depresie. Aceasta diferenta este valabila la femeile de orice etnie, rasa sau statut economic. Cauzele depresiei la femei sunt multiple si includ factori biologici, psihologici si sociali.

1. Cauze biologice

- Tulburari premenstruale - fluctuatiile hormonale din timpul ciclului menstrual pot provoca simptome ale sindromului premenstrual, care includ balonare, iritabilitate, oboseala si reactivitate emotionala. Pentru multe femei, sindromul premenstrual nu prezinta manifestari severe. Pentru altele, insa, simptomele sunt in deajuns de puternice pentru a le perturba viata de zi cu zi.

- Sarcina si infertilitate - si in timpul sarcinii apar schimbari hormonale majore care pot contribui la aparitia depresiei, mai ales la femeile care au deja un risc crescut de depresie. Alte aspecte legate de sarcina, cum ar fi avortul nedorit si infertilitatea pot juca, de asemenea, un rol in aparitia depresiei.

- Depresia postpartum - majoritatea femeilor care nasc experimenteaza depresie usoara care apare imediat dupa sarcina. Aceasta este o reactie normala, care tinde sa dispara in cateva saptamani.

Cu toate acestea, unele femei pot manifesta dupa nastere, depresie severa, de durata. Aceasta conditie este cunoscuta sub numele de depresie postpartum. Se considera ca depresia postpartum este declansata de fluctuatiile hormonale.

- Perimenopauza si menopauza - femeile pot prezenta un risc crescut de depresie in timpul perimenopauzei - etapa premergatoare menopauzei - cand scade nivelul de hormoni de reproducere. Femeile care au avut episoade de depresie in tinerete au un risc de depresie mai ridicat in timpul menopauzei.

2. Cauze psihologice

- Stresul - unele studii arata ca femeile prezinta un risc mai ridicat de a suferi de depresie atunci cand se confrunta cu situatii stresante. In plus, comparativ cu cel al barbatilor, raspunsul fiziologic la stres al femeilor este diferit. Acestea produc mai multi hormoni de stres decat barbatii, iar hormonul sexual feminin (progesteron) impiedica eliminarea naturala a hormonilor de stres.

- Aspectul fizi -. diferenta de gen al depresiei debuteaza inca din adolescenta. Diferentele fizice dintre baieti si fete din timpul pubertatii pot fi cauza manifestarilor depresiei, intalnita in mod special la fete. Unii cercetatori sunt de pare ca unele persoane de gen feminin acumuleaza frustrari din cauza modificarilor fizice care au loc in timpul dezvoltarii sexuale la pubertate.

Tratarea depresiei la domiciliu

Sus

Puteti ameliora semnificativ simptomele de depresie prin simple modificari in stilul de viata: exercitii fizice regulate, evitarea izolarii de familie sau prieteni si o dieta sanatoasa. Asigurati-va ca aveti timp pentru odihna si relaxare. Veti observa ca starea dumneavoastra de spirit se va imbunatati, dar pentru a face acest lucru este nevoie de timp. Pe langa toate acestea, trebuie sa solicitati ajutorul persoanelor apropiate.

Cand simtiti ca simptomele de depresi se accentueaza trebuie sa:

- discutati cu cineva de incredere despre sentimentele dumneavoastra;

- incercati sa va implicati in activitati sociale, chiar daca nu simtiti nevoia sa o faceti;

- faceti miscare. 30 de minute zilnice de mers pe jos va pot da un impuls psihologic pozitiv;

- odihniti-va cel putin 8 ore pe noapte;

- practicati tehnici de relaxare. Incercati yoga, respiratie profunda, relaxare musculara progresiva sau meditatie;

- luati medicamente, vitamine si minerale. Discutati cu medicul inainte de a utiliza orice fel de forma de tratament.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate