Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dependenta de cumparaturi - cum sa facem shopping sanatos de sarbatori?

Actualizat la data de: 11 Decembrie 2018
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Clinica: Spitalul de Psihiatrie Voila

Generalitati

Sus
Dependenta de cumparaturi - cum sa facem shopping sanatos de sarbatori?

Dependenta de cumparaturi, cunoscuta si sub numele de tulburare de cumparare compulsiva sau shopping compulsiv, afecteaza aproximativ 18 milioane de adulti doar in Statele Unite ale Americii.

Afectiunea este descrisa ca fiind constrangerea de a cheltui bani, indiferent de necesitati sau de mijloacele financiare. In timp ce multi oameni se bucura de cumparaturi ca o activitate de agrement sau ca tratament impotriva stresului, cumparaturile compulsive reprezinta o tulburare de sanatate mintala ce poate provoca consecinte grave.

Cu toate acestea, dependenta de cumparaturi nu este recunoscuta unanim drept o tulburare distincta, iar diferite dezbateri inconjoara legitimitatea acestei tulburari.

Persoanele cu aceasta tulburare pot fi dependente de un anumit produs, cum ar fi hainele sau bijuteriile, sau pot cumpara, de asemenea, orice produse. Dependenta de cumparaturi poate implica achizitionarea produselor alimentare si cosmetice, cat si a masinilor sau bunurilor imobile.

Persoana dependenta de cumparaturi are aceleasi sentimente ca o persoana care foloseste droguri. Odata ce creierul asociaza cumparaturile cu o senzatie crescuta de placere, persoana in cauza va incerca sa repete aceasta senzatie din nou.

Se cunosc putine detalii despre aceasta dependenta, iar cercetarile variaza, unele studii demonstrand ca femeile au un risc mai mare de a avea aceasta dependenta decat barbatii, iar altele afirmand ca barbatii si femeile au un risc egal de a dezvolta tulburarea.

De asemenea, unele studii arata ca varsta medie a unei persoane care are o dependenta pentru cumparaturi este de 30 de ani.

Alte studii afirma ca tulburarea apare la persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 20 de ani, atunci cand acestea pot primi un credit bancar.

Cu toate acestea, inca sunt necesare studii suplimentare pentru a afla detalii sigure despre aceasta tulburare.

Aceasta perioada a anului poate fi extrem de dificila pentru persoanele dependente de cumparaturi, deoarece vanzarile si nevoia de a cumpara cadouri reprezinta motivele perfecte pentru ca acestia sa isi justifice nevoia de a cheltui banii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Tratament
  4. Dependenta de cumparaturi si sarbatorile de iarna
  5. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

O persoana dependenta de cumparaturi isi poate ascunde bine problema si uneori singurele persoane care stiu despre aceasta sunt doar apropiatii.

Persoanele cu aceasta tulburare isi pot ascunde produsele cumparate sau pot incerca sa para ca au destui bani pentru a-si satisface aceasta placere.

Multi cumparatori cu aceasta problema pot transmite o imagine a bogatiei si a succesului, in timp ce in realitate acestia au numeroase datorii.

Daca o persoana nu este capabila sa se opreasca din dorinta de a cumpara sau sa se opreasca din a cheltui sume mari, aceasta poate avea o dependenta.

Dependenta de cumparaturi poate fi caracterizata prin:

Obsesia de a face cumparaturi zilnic sau de mai multe ori pe saptamana;
• Gestionarea stresului doar prin cumparaturi;
• Solicitarea unor imprumuturi bancare sau carduri de credit noi, fara a plati datoriile anterioare;
• Senzatia intensa de euforie sau emotie dupa achizitionarea unor bunuri;
• Achizitionarea unor lucruri inutile sau a unor produse ce nu se mai folosesc;
• Apelarea la minciuni sau furturi pentru a continua cumparaturile si a mentine starea de placere;
• Simtirea regretului sau a remuscarilor, dar in ciuda acestora cumparaturile sunt continuate;
• Imposibilitatea de a gestiona banii si de a plati datoriile;
• Esuarea repetata a incercarilor prin care se doreste oprirea cumparaturilor compulsive.

Tratament

Sus

Dependenta de cumparaturi poate fi dificil de gestionat, deoarece cumparaturile reprezinta o parte normala a vietii de zi cu zi.

Toata lumea trebuie sa cumpere in mod regulat alimente si lucruri precum imbracamintea si produsele personale. Din aceste motive, oprirea din a face cumparaturi nu reprezinta o metoda de tratament a dependentei de acest tip.

In functie de gravitatea dependentei, cumparatorul compulsiv poate fi ajutat prin limitarea fondurilor. O alta persoana trebuie sa se ocupe de gestionarea bugetului, iar in cazuri rare, o persoana dependenta de cumparaturi va trebui sa apeleze la servicii medicale pentru a se vindeca.

Cel mai adesea, dependenta de cumparaturi poate fi tratata cu terapie comportamentala si consiliere individuala.

Persoanele dependente trebuie sa isi dezvolte controlul impulsurilor si sa invete care sunt factorii declansatori pentru a-i putea evita. In unele cazuri, dependenta de cumparaturi poate rezulta din probleme emotionale mai profunde sau din tulburari mai grave de sanatate mintala, precum depresia.

Daca o persoana dependenta de cumparaturi este lasata fara tratament, aceasta se va indatora si mai tare, putand pierde prietenii si increderea acestora.

De asemenea, pierderile pot include chiar si locuinta, mai ales daca dependenta se agraveaza. Pentru sustinerea obiceiurilor, o persoana dependenta poate apela la furturi, aceste lucruri ducand la arestari si procese penale.

Dependenta de cumparaturi si sarbatorile de iarna

Sus

Achizitionarea cadourilor de Craciun pentru cei apropiati poate reprezenta o masca perfecta pentru persoanele dependente de cumparaturi. Acestea trebuie sa incerce sa nu exagereze in realizarea cumparaturilor, avand in vedere urmatoarele aspecte:

Impunerea unor limite bugetare

Impunerea unor limite pentru cheltuielile de sarbatori reprezinta un instrument puternic pentru consumatorii dependenti de cumparaturi. Daca aceste limite sunt pastrate, se poate trece cu bine peste cumparaturile de vacanta.

O persoana dependenta de cumparaturi ar trebui sa isi impuna o limita pentru suma totala si limite individuale pentru fiecare cadou.

Sumele trebuie sa fie modice, nici prea mari, dar nici prea mici. De asemenea, este indicat ca o persoana dependenta sa mearga la cumparaturi doar cu o suma fixa, pentru produsele dorite de acasa.

Evitarea compromisurilor

Multi dependenti de cumparaturi ajung la un compromis cu propria persoana. Acest lucru se intampla atunci cand o astfel de persoana gaseste un produs la un pret mai bun.

Acest lucru nu inseamna ca produsul trebuie cumparat, mai ales daca depaseste bugetul stabilit. Dependentii de cumparaturi vor folosi ca scuza gasirea unei oferte bune doar pentru a cumpara mai mult decat este nevoie.

Evitarea cardurilor de credit

Cardurile de credit pot fi incredibil de periculoase pentru persoanele dependente de cumparaturi. Utilizarea acestei metode de plata poate face ca un dependent de cumparaturi sa uite temporar de datoria creata.

Studiile au demonstrat ca oamenii sunt mai constienti de obiceiurile lor de cumparare si cheltuie mult mai putini bani atunci cand platesc cu numerar, in loc sa utilizeze un card de credit.

Evitarea cumparaturilor spontane

Se recomanda ca o persoana dependenta de cumparaturi sa plece de acasa cu o lista stricta de cumparaturi. Cumparaturile suplimentare trebuie evitate.

Cu ocazia sarbatorilor, cadourile perfecte pentru anumite persoane pot fi prezente pe rafturile magazinelor, dar daca nu se incadreaza in limitele impuse sau daca acele cadouri nu sunt necesare, trebuie sa se incerce renuntarea la acestea. De asemenea, este important sa se rezerve o zi speciala doar pentru achizitionarea darurilor.

Alegerea unei zile de achizitionare a cadourilor

Alegerea unei singure zile pentru cadouri poate fi un lucru benefic. In aceasta zi nu trebuie cumparate alte produse, ci doar cadouri. Pentru a economisi, cadourile trebuie sa reprezinte doar un gest frumos, nu doar o metoda de lauda prin care se pot oferi cadouri scumpe.

Daca este posibil, persoanele dependente de cumparaturi ar trebui insotite de alte persoane pentru a le distrage atentia, pentru a le sfatui si pentru a le ajuta in gestionarea banilor si a cumparaturilor.


Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate